Obavijesti

News

Komentari 4

EU je predstavila kalkulator osobnog okolišnog otiska: Kako vaš životni stil utječe na okoliš?

EU je predstavila kalkulator osobnog okolišnog otiska: Kako vaš životni stil utječe na okoliš?

Kalkulator osobnog okolišnog otiska služi kao izvrstan odgovor na pitanje što promijeniti u trenutnom životnom stilu kako bismo ga učinili održivijim, rekli su autori projekta

Kalkulator osobnog okolišnog otiska, predstavljen u četvrtak na EU-ovom Zelenom tjednu, pomaže građanima EU da izračunaju učinke svog životnog stila na okoliš kroz pet područja potrošnje, hrane, mobilnosti, stanovanja, predmeta u kućanstvu do uređaja. 

Kalkulator pokriva 16 pokazatelja utjecaja na okoliš koji se odnose na emisije generirane u tlo, vodu i zrak, kao i na korištenje resursa, a oni se nakon popunjavanja svih stavki "sažimaju" u jedinstveni rezultat.

Što je Zeleni plan i čemu služi: Donosimo tri stvari koje će nam promijeniti život nabolje
Što je Zeleni plan i čemu služi: Donosimo tri stvari koje će nam promijeniti život nabolje

Njime se kroz pet područja, hranu, mobilnost, stanovanje, predmeta i uređaja u kućanstvu, izračunava koliko štetimo okolišu, pretjeranom konzumacijom recimo crvenog mesa, nerecikliranjem, bacanjem uređaja prije vremena, stanovanjem u neodrživim okolnostima te usmjerava svakog potrošača na to što mora promijeniti u svom načinu života da bi potaknuo održivost. 

Jedna od osnivačica projekta kalkulatora osobnog okolišnog otiska Serenella Sala istaknula je na konferenciji da je "upravo taj kalkulator ključna stvar koja će pomoći građanima Europske unije i svijeta da shvate koliko promjenom svog životnog stila mogu pomoći prirodi i okolišu". 

Azijski gradovi su najranjiviji na promjene u okolišu: Džakarta je megagrad izmučen zagađenjem
Azijski gradovi su  najranjiviji na promjene u okolišu:  Džakarta je megagrad izmučen zagađenjem

"Hrana, mobilnost i stanovanje najbitnije su stavke koje bi svatko od nas trebam težiti promijeniti na bolje, onoliko koliko ekonomske mogućnosti to dopuštaju", rekla je Sala. 

Kalkulatoru se može pristupiti OVDJE