Obavijesti

News

Komentari 169

EU o Jakovininom putu: Karta za Bali može, ali hotel ne može

EU o Jakovininom putu: Karta za Bali može, ali hotel ne može
3

Ne zna se još je li hrvatski ministar poljoprivrede za putovanje na Bali tražio nadoknadu na koju ima pravo, ili su ministri već ispraznili financijsku omotnicu

VIDEO

Ministar Tihomir Jakovina ima pravo na to da mu se iz proračuna refundira trošak zrakoplovne karte do Balija, ali samo ako hrvatski ministri već nisu potrošili financijsku omotnicu koju u proračunu EU imaju za tu vrstu troškova, kazali su iz Bruxellesa.

Za putovanje na radni sastanak ministara u organizaciji Svjetske trgovinske organizacije Jakovina je imao pravo na dnevnicu od 40 dolara, ili ukupno 280 dolara, jer je na putu bio sedam dana. Sastanak je trajao od 3. do 6. prosinca, a naš ministar nije bio jedan od govornika. Nema ga ni na jednoj od gotovo 300 službenih fotografija s konferencije na kojoj je sudjelovalo 159 predstavnika zemalja članica Svjetske trgovinske organizacije. Jakovina tvrdi da su troškovi puta pokriveni iz europskog proračuna.

EU pokriva trošak zrakoplovne karte

Europska unija ne pokriva troškove hotela, ni noćenja ministra Jakovine na Baliju.  Na Baliju se istovremeno s konferencijom WTO-a održavao i sastanak Vijeća za vanjskotrgovinske poslove EU, a pravilo je da ministri koji sudjeluju na formalnim sastancima Vijeća EU mogu tražiti nadoknadu troškova zrakoplovne karte bez obzira na to gdje se ti sastanci održavaju, u Europi ili drugdje.

Ne zna se još je li hrvatski ministar poljoprivrede za putovanje na Bali tražio nadoknadu na koju ima pravo, ili su ministri već ispraznili financijsku omotnicu za takvu vrstu troškova.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je na put išlo troje predstavnika njihova ministarstva, jedan predstavnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova, dvije osobe iz bivšeg Državnog ureda za trgovinsku politiku i jedna osoba iz misije Hrvatske pri uredu UN-a u Ženevi. Smještaj za Jakovinu i suradnike koštao je 7400 dolara, odnosno 40.700 kuna, potvrdili su nam u ministarstvu. To je plaćeno iz proračuna, a za troškove puta tražit će povrat novca od EU.

Prema internetskoj stranici Xpedia, za rezervaciju putovanja, povratna aviokarta od Zagreba do Balija u prosincu, uz popust, za jednu osobu košta nešto više od 7000 dolara za biznis klasu, ili oko 40.000 kuna. Iako su iz EU poručili da se troškovi hotela neće nadoknaditi, u ministarstvu kažu kako će tražiti da im Bruxelles i to refundira.

Na povratku ga dočekala Mladež HDZ-a

Podsjetimo, nakon što je Mladež HDZ-a dočekla ministra na zagrebačkom aerodromu s natpisom 'Dobro došli s ljetovanja, ministre', Jakovina je rekao da HDZ-ovci rade ciruks te da su troškovi puta u Indoneziju pokriveni iz europskog proračuna.

U Bruxelles je u rujnu vodio i šeficu protokola

Na sjednicu Vijeća ministara poljoprivrede u Bruxellesu Jakovina je u rujnu vodio četiri suradnice. Među njima je bila i Andrijana Pavić, šefica protokola, koja je u ministarstvo došla četiri mjeseca prije. Nije običaj da na takve sastanke putuju i djelatnici protokola, ali u ministarstvu su objasnili kako je Pavć išla kako bi organizirala eventualne ad hoc sastanke.

Ekskluzivni resort u kojem su ministri večerali i družili se

Raskošni resort Taman Bhagawan smješten je na plaži Tanjung Benoa na Baliju. Iako nije potvrđeno da je ministar Jakovina ondje odsjeo, zna se da su svi ministri sudionici konferencije nakon rasprava i sastanaka onamo zajedno išli na gala večere.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 169
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C