Obavijesti

News

Komentari 0

EU predstavio novi plan za jačanje suradnje na Mediteranu

EU predstavio novi plan za jačanje suradnje na Mediteranu

EU je odlučio pojačati suradnju jer se nalazi pod pritiskom izbjeglica prisiljenih napuštati zemlje južnog i istočnog Mediterana zbog oružanih sukoba...

VIDEO

Europska komisija i visoki predstavnik EU-a za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell predstavili su novi plan za Mediteran koji predviđa čvršću suradnju sa zemljama južnog i istočnog Mediterana u području smirivanja oružanih sukoba, migracija te borbe protiv klimatskih promjena.

'Agenda za Mediteran', napisana na 24 stranice, obnova je strateškog partnerstva europskih i neeuropskih zemalja na Sredozemlju, izvijestila je u četvrtak Unija za Mediteran. 

Ta organizacija sa sjedištem u Barceloni okuplja svih 27 članica EU-a te još 15 zemalja koje izlaze na Mediteransko more i služi kao platforma za ministarske sastanke u raznim područjima.

U 'Agendi za Mediteran' je navedeno kako će zemlje sjevernog i južnog Mediterana raditi zajedno u području prisilnih raseljavanja i migracija, promovirati mir i sigurnost, ubrzati prelazak na zeleno i digitalno gospodarstvo te se boriti protiv klimatskih promjena.

- Jačanje suradnje na Mediteranu ostaje strateški cilj EU-a - izjavio je Borrell. 

'Migrante u BiH treba smjestiti u kampove na ulazu u zemlju'
'Migrante u BiH  treba smjestiti u kampove na ulazu u zemlju'

EU je odlučio pojačati suradnju jer se nalazi pod pritiskom izbjeglica prisiljenih napuštati zemlje južnog i istočnog Mediterana zbog oružanih sukoba i pod valom migranata pogođenih siromaštvom i društvenom besperspektivnošću. Takva situacija pogoduje organiziranom kriminalu a uz to način iskorištavanja prirodnih resursa postaje neodrživ što povećava siromaštvo i društvene nejednakosti, navedeno je u dokumentu. 

Kako bi došlo do oporavka u zemljama južnog i istočnog Sredozemlja, EU je u sklopu svog instrumenta za međunarodnu suradnju (NDICI) izdvojio 7 milijardi eura za razdoblje od 2021. do 2027. godine. U Uniji za Mediteran tvrde da bi ta sredstva uložena u zajedničke projekte mogla privući dodatni novac do visine 30 milijardi eura.

- Taj ekonomski i investicijski plan će pomoći ublažavanju rastućih izazova s kojima se suočava ova regija - izjavio je Nasser Kamel, generalni tajnik Unije za Mediteran.

- Ova nova agenda temelji se na zajedničkom uvjerenju kako udruženim radom možemo pretvoriti izazove u prilike - dodao je.

Talijanska novinarka pokušala preko granice ilegalno prevesti 11 migranta iz Afganistana
Talijanska novinarka pokušala preko granice ilegalno prevesti 11 migranta iz Afganistana

Lideri država EU-a bili su pozvali Europsku komisiju i Borrella da predstave prijedlog obnove partnerstva s južnim susjedima na Mediteranu, pa je taj prijedlog sada uobličen u 'Agendi za Mediteran', kaže Ana Pisonero-Hernandez, glasnogovornica Europske komisije.

- O Agendi će raspravljati lideri država na summitu krajem mjeseca - izjavila je.

Agendu treba pak usvojiti Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta koji se sastaje 22. i 23. veljače, rekao je Roberto Cuillo, glasnogovornik predsjednika Europskog parlamenta.

Ovo je prva 'Agenda o Mediteranu' nakon što je 2015. godine Europska komisija bila spomenula Mediteran u općem nacrtu, odnosno prijedlogu za vođenje politike sa susjednim zemljama EU-a. Agenda je predstavljena 25 godina nakon konferencije u Barceloni gdje je usuglašena deklaracija o suradnji europskih i neeuropskih zemalja na Mediteranu iz čega je 2008. godine stvorena Unija za Mediteran.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava