Talijanska novinarka pokušala preko granice ilegalno prevesti 11 migranta iz Afganistana | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 1

Talijanska novinarka pokušala preko granice ilegalno prevesti 11 migranta iz Afganistana

Talijanska novinarka pokušala preko granice ilegalno prevesti 11 migranta iz Afganistana

Talijanska novinarka koja je pratila posjet Hrvatskoj skupine talijanskih zastupnika u Europskom parlamentu sudjelovala je u pokušaju organiziranja ilegalnog prelaska migranata preko granice iz pravca BiH

VIDEO

Novinarku, koja je identificirana kao Paola L., policijska je ophodnja zatekla 30. siječnja na bosanskohercegovačkoj strani granice kod mjesta Bosanska Bojna.

Savjetnik ravnatelja GP BiH Svevlad Hoffmann kazao je kako su policajci utvrdili da novinarka ima odobren boravak u BiH, a izjavila je kako je u kontaktu s kolegama iz Italije koji upravo prate posjet talijanskih europarlamentaraca Hrvatskoj odnosno graničnom području prema BiH.

"Novinarka je zatražila od pripadnika GP BiH da propuste jednu skupinu ilegalnih migranata prema Hrvatskoj kako bi europarlamentarci mogli vidjeti kako hrvatska policija prema njima postupa", kazao je Hoffmann.

'Ovo je još jedan pokušaj da se policija diskreditira. Zastupnici su ilegalno htjeli prijeći granicu'
'Ovo je još jedan pokušaj da se policija diskreditira. Zastupnici su ilegalno htjeli prijeći granicu'

Granični policajci BiH takav su zahtjev odlučno odbili, a novinarku su upozorili kako i sama krši propise krećući se zaštićenim graničnim pojasom te su joj naložili da se udalji.

Ona je to u tom trenutku poslušala, no nešto kasnije tijekom popodneva granični su je policajci ponovo zatekli na istom mjestu, a tada je s njom bilo i 11 ilegalnih migranata iz Afganistana koji su ranije registrirani u BiH. 

Policija ih je spriječila u pokušaju prelaska granice i vratila ih u prihvatni centar u Velikoj Kladuši.

Hoffmann je pojasnio kako je istraga o ovom slučaju još u tijeku pa nije isključeno podnošenje kaznene ili prekršajne prijave protiv talijanske novinarke.

Četvero talijanskih europarlamentaraca iz skupine socijalista i socijaldemokrata Pietro Bartolo, Alessanda Moretti, Pier Francesco Majorino i Brando Benefei prošlog su tjedna došli u blizinu granice Hrvatske i BiH s obrazloženjem kako žele provjeriti odnos hrvatske polciije prema ilegalnim migrantima koji pokušavaju prijeći granicu između dvije zemlje. Pritom ih je pratila skupina novinara iz Italije.

BiH: Uhićeno 17 migranata zbog nasilja, svi će biti protjerani
BiH: Uhićeno 17 migranata zbog nasilja,  svi će biti protjerani

Hrvatski granični policajci spriječili su ih u pokušaju da granicu prijeđu na mjestu na kojemu to nije dopušteno, a oni su zbog toga prosvjedovali.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sve je nazvao provokacijom, a premijer Andrej Plenković nekom vrstom političke predstave, dodajući kako nikome ne može biti dopušteno kršenje zakona.

"To nije bila nikakvo službeno izaslanstvo Europskog parlamenta, veći politički potez talijanskih socijalista. Bio sam zastupnik, znam kako se organiziraju službeni posjeti što ovdje nije bio slučaj. Glavno je pravilo da se poštuje pravno ozračje zemlje u koju se ide", kazao je Plenković komentirajući ovaj slučaj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.