News

Komentari 3

EU protiv brzog odobravanja cjepiva: 'To može biti problem'

EU protiv brzog odobravanja cjepiva: 'To može biti problem'

Po pravilima EU-a, Pfizerovo cjepivo mora odobriti EMA-a, ali države članice mogu primijeniti hitnu proceduru zbog izvanredne situacije koja im omogućuje distribuciju cjepiva na domaćem tržištu

Europska agencija za lijekove i zastupnici Europskog parlamenta upozorili su u srijedu da se cjepiva protiv covida-19 ne treba brzopleto odobravati, nakon što je Velika Britanija prva odobrila cjepivo koji su razvili Pfizer i BioNTech.

POGLEDAJTE VIDEO: Britanija odobrila cjepivo 

Britanska odluka donesena je po krajnje ubrzanom postupku zbog izvanredne situacije.

Europska agencija za lijekove (EMA), koja je u utorak objavila da će 29. prosinca odlučiti hoće li odobriti Pfizerovo cjepivo, objasnila je da je njezina dulja procedura za odobrenje cjepiva primjerenija jer se temelji na više dokaza i zahtijeva više provjera od hitne procedure koju je izabrala Britanija.

Europski zastupnici kritizirali su britansku odluku.

- Smatram da je ta odluka problematična i preporučujem državama članicama da ne ponavljaju taj proces - rekao je Peter Liese, zastupnik Europske pučke stranke (EPP) i član CDU-a njemačke kancelarke Angele Merkel.

- Nekoliko tjedana detaljne provjere Europske agencije za lijekove bolje je od brzopletog odobrenja cjepiva po hitnoj proceduri - rekao je Liese.

Po pravilima EU-a, Pfizerovo cjepivo mora odobriti EMA-a, ali države članice mogu primijeniti hitnu proceduru zbog izvanredne situacije koja im omogućuje distribuciju cjepiva na domaćem tržištu u cilju privremenog korištenja.

Britanija do kraja godine mora poštivati EU pravila dok ne istekne prijelazno razdoblje.

- Očito postoji globalna utrka da se cjepivo stavi na tržište što je brže moguće - rekao je Tiemo Wolken, eurozastupnik iz redova socijalista i demokrata (S&D), druge najveće skupine u Europskom parlamentu nakon EPP-a.

- Međutim, vjerujem da je bolje uzeti potrebno vrijeme i pobrinuti se da su kvaliteta, učinkovitost i sigurnost zajamčeni i da cjepivo zadovoljava EU standarde - dodao je. 

Najčitaniji članci