News

Komentari 4

EU uvodi sankcije protiv ruske paravojne skupine Wagner

EU uvodi sankcije protiv ruske paravojne skupine Wagner

Skupina Wagner je novačila, osposobljavala i slala plaćenike u krizna žarišta diljem svijeta, uključujući Libiju, Siriju, Donbas u Ukrajini, Srednjoafričku Republiku, gdje su teško kršili ljudska prava, kaže EU

Europska unija je u ponedjeljak uvela sankcije protiv ruske paravojne skupine Wagner, koju se sumnjiči za bliske veze s Kremljom i čiji su pripadnici sudjelovali u brojnim kriznim žarištima u svijetu.

Skupina Wagner je novačila, osposobljavala i slala plaćenike u krizna žarišta diljem svijeta, uključujući Libiju, Siriju, Donbas u Ukrajini, Srednjoafričku Republiku, gdje su teško kršili ljudska prava, kaže EU.

Sankcije su uveden protiv same skupine Wagner, osam pojedinaca i tri pravna subjekta povezana s njom.

“Cilj današnje odluke je suzbiti subverzivne aktivnosti skupine Wagner i signalizirati snažnu odlučnost EU-a da se zauzme za svoje interese i vrijednosti u svom susjedstvu i šire, te da poduzme opipljive mjere protiv onih koji prijete međunarodnom miru i sigurnosti i krše međunarodno pravo”, kaže se u priopćenju Vijeća EU-a.

Odluku su donijeli ministri vanjskih poslova koji u ponedjeljak zasjedaju u Bruxellesu.

Danas uvedene restriktivne mjere dogovorene su u okviru četiri različita režima sankcija: Globalnog režima sankcija EU-a za ljudska prava i režima sankcija koji se odnose na situaciju u Libiji i Siriji te za potkopavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Sankcije uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja u EU-u.

Prema nekim izvorima, skupina Wagner je ruska paravojna organizacija ili privatna zaštitarska tvrtka, koju navodno vodi biznismen Jevgenij Prigožin, bliski suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Najčitaniji članci