News

Komentari 52

Europa zabrinuto gleda na desni blok koji su sklopili Morawiecki, Orban i Salvini u Budimpešti

Europa zabrinuto gleda na desni blok koji su sklopili Morawiecki, Orban i Salvini u Budimpešti

Donald Tusk napisao je na Twitteru: "Rusija mobilizira svoje snage oko Ukrajine. U Budimpešti Morawiecki organizira s Orbanom i Salvinijem pro-Putinovski politički blok. To nije prvoaprilska šala"

Premijeri Mađarske i Poljske položili su u četvrtak u Budimpešti s vođom talijanske krajnje desnice Matteom Salvinijem temelje novog saveza desno orijentiranih konzervativaca u Europi, ne spomenuvši za sada formiranje zajedničke skupine u Europskom parlamentu. 

Nakon sastanka Viktor Orban je pozdravio "prvi korak dugog zajedničkog puta". 

"Dogovorili smo da ćemo nastaviti s radom. Sastat ćemo se u svibnju, ili u Rimu ili u Varšavi, a datum ovisi o pandemiji covida-19", izjavio je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare. 

Matteo Salvini, čelnik Lige, govorio je o "putu kojim danas počine i koji će se nastaviti u nekoliko etapa u raznim europskim prijestolnicama, uz proširenje skupine". 

"Mi smo povijesna i temeljna jezgra tog saveza, a cilj nam je da budemo prvi u Europi", dodao je i obećao "nadu nakon najmračnijeg razdoblja nakon rata".

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je rekao da će predstavljati široki spektar mišljenja i ljudi. On se založio za "europsku integraciju koja poštuje nacionalni suverenitet, obitelj, kršćanstvo i obranu tradicionalnih vrijednosti". 

To je bio prvi susret trojice čelnika nakon što je Orbanova stranka Fidesz napustila Europsku pučku stranku (EPP). 

Zajedničko im je protivljenje Europskoj komisiji po pitanju pravne države i poštivanja prava na azil, a sada i nepripadnost EPP-u, prvoj stranci u Europskom parlamentu. Dok je 12 članova Fidesza sada neregistrirano, Salvinijevi i Morawieckijevi su dio dviju odvojenih parlamentarnih skupina u Strasbourgu. 

Odmah nakon susreta, čelnik EPP-a  Donald Tusk napisao je na Twitteru: "Rusija mobilizira svoje snage oko Ukrajine. U Budimpešti Morawiecki organizira s Orbanom i Salvinijem pro-Putinovski politički blok. To nije prvoaprilska šala". 

Najčitaniji članci