Obavijesti

News

Komentari 19

Europol: Uhićen Hrvat (50) zbog prevara teških pet milijuna eura

Europol: Uhićen Hrvat (50) zbog prevara teških pet milijuna eura

Vodio je opsežnu, višeslojnu shemu prijevare ulaganja kojom je iz nesuđenih ulagača izvukao najmanje 5 milijuna eura.

Hrvat (50) je uhićen 6. listopada na Tenerifima u Španjolskoj. Kako navodi Europol, rezultat je to velike akcije koja uključuje četiri zemlje.

Navode kako je 50-godišnji hrvatski državljanin vodio opsežnu, višeslojnu shemu prijevare ulaganja kojom je iz nesuđenih ulagača izvukao najmanje 5 milijuna eura. 

Do sada je identificirano preko 70 njemačkih žrtava.

- Istraga je otkrila kako se kriminalac predstavljao kao zaposlenik prave investicijske tvrtke sa sjedištem u Ženevi te je dolazio do žrtava i uvjeravao da odvoje svoju ušteđevinu, obećavajući unosne investicijske tvrtke - stoji na stanici.

Hrvatskog bjegunca s liste najtraženijih u Europi ulovili na GP Rupa: 'Došetao je pješice'
Hrvatskog bjegunca s liste najtraženijih u Europi ulovili na GP Rupa: 'Došetao je pješice'

Izradio je i lažnu web stranicu, a investicijski dokumenti za koje se činilo da su ih izradile prepoznatljive banke i osiguravajuća društva također su davani potencijalnim žrtvama kako bi ih se prevarilo. 

Investitorima je naloženo da pošalju sredstva bankovnom doznakom na bankovne račune koje je kontrolirao kriminalac. 

Nakon što bi plaćanja bila izvršena, prevarant bi nestao s novcem, premještajući ukradena sredstva iz jedne jurisdikcije u drugu kako bi prikrio njihovo nezakonito podrijetlo. Istražitelji su uspjeli ući u trag ukradenim sredstvima sve do Turske, stoji na stranici.