Obavijesti

News

Komentari 4

Europska banka traži rezove jer švicarski franak opet raste

Odnos "švicarca" prema kuni odraz je njegova odnosa prema euru s obzirom na to da se od jučer odnos kune i eura gotovo nije mijenjao. Trenutno vrijedi 6,54 kune

VIDEO

Današnja "vrijednost" švicarskog franka iznosi 6,54 kune. Nakon pada ispod granice od šest i pol kuna franak se brzo oporavio i od jučer porastao za 2,7 posto. Odnos "švicarca" prema kuni odraz je njegova odnosa prema euru s obzirom na to da se od jučer odnos kune i eura gotovo nije mijenjao.

Čini se da će jedino rješenje problema dužničke krize biti oštri rezovi kako bi se, prema mišljenju Europske središnje banke, uz europske, oporavile i financije ostalih razvijenih država.

Prije samo mjesec dana premijerka Jadranka Kosor i ministrica financija Martina Dalić poručile su kako od hrvatskih banaka očekuju da dužnicima s kreditima vezanim uz švicarski franak fiksiraju tečaj franka na najviše 5,8 kuna te da im omoguće plaćanje tečajne razlike u ratama s desetogodišnjom odgodom, i to beskamatno. Uz to, od banaka traže smanjivanje kamata na razinu vremena odobravanja kredita.

Gotovo istovremeno Švicarska nacionalna banka (SNB) izvijestila je da smatra kako je franak precijenjen i da njegova snaga prijeti razvoju ekonomije te povećava negativan rizik stabilnosti cijena u Švicarskoj. SNB neće tolerirati kontinuirano susprezanje monetarnih uvjeta te će poduzeti mjere protiv jakosti franka.

Iako je premijerka još tada najavljivala manje rate kredita njezine tvrdnje odmah je opovrgnuo guverner Hrvatske narodne banke, Željko Rohatinski.

- Vladin prijedlog bio je smanjenje rata fiksiranjem tečaja na 5,8 kuna, smanjenje kamate, a razliku da korisnici kredita podmire nakon deset godina, ali beskamatno. Banke su među sobom dogovorile malo blažu varijanti tog prijedloga - plaćanje razlike u kraćem roku i s kamatama. HNB smatra da bi tečaj po kojem bi se obračunavale sljedeće rate trebao biti ipak oko šest kuna - objasnio je početkom kolovoza te dodao kako se niže rate kredita mogu očekivati tek u rujnu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu