Obavijesti

News

Komentari 229

'Europska komisija produžila je rok za korištenje sredstava za sanaciju šteta od potresa'

'Europska komisija produžila je rok za korištenje sredstava  za sanaciju šteta od potresa'

Rok je produžen do lipnja 2023. O svemu se oglasila i Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije

VIDEO

Hrvatska će moći koristiti sredstva za sanaciju štete od potresa u Zagrebu iz Europskog fonda solidarnosti sve do lipnja 2023. , godinu dana dulje od predviđenih 18 mjeseci, objavili su premijer Andrej Plenković i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen nakon sastanka u Bruxellesu.

- Slijedom argumentacije koju sam iznio Ursuli von der Leyen, Europska komisija će odobriti korištenje sredstava EUSF za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu do lipnja 2023., što je usklađeno s razdobljem za korištenje alokacije zbog potresa na Banovini uslijed progresivne štete - stoji u objavi.

- Cijenimo što je Europska komisija uvažila specifičnu situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi nakon dva razorna potresa koja su pogodila blisko područje, uz istovremenu borbu s pandemijom covida, što se ocjenjuje kao viša sila - dodao je Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sve je komentirala i Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

- Razgovarali smo o radovima na obnovi uz potporu EU nakon potresa u Zagrebu i Petrinji. S obzirom na iznimne okolnosti, Komisija će pozitivno gledati na zahtjev za usklađivanje rokova za apsorpciju EUSF sredstava s lipnjem 2023. - priopćila je.

Podsjetimo, Hrvatska je za sanaciju štete od potresa u Zagrebu dobila 68,3,7 milijuna eura, koja su se prema uredbi o Europskom fondu solidarnosti mogla koristiti do lipnja ove godine, a sada je to produljeno za još godinu dana nakon sastanka premijera Plenkovića s predsjednicom Komisije von der Leyen.

Oporba pozdravila produljenje roka za korištenje novca Europskog fonda solidarnosti

Saborska oporba pozdravila je u četvrtak produljenje roka do lipnja 2023. za korištenje sredstva iz Europskog fonda solidarnosti za sanaciju štete od potresa, ali i pozvala vladajuće da se "prime posla".

Hrvatska će moći koristiti sredstva za sanaciju štete od potresa u Zagrebu iz Europskog fonda solidarnosti sve do lipnja 2023., godinu dana dulje od predviđenih 18 mjeseci, objavili su danas premijer Andrej Plenković i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen nakon sastanka u Bruxellesu.

„To je odlična vijest za Hrvatsku”, istaknula je Anka Mrak Taritaš (GLAS), koja je dodala da je Hrvatska iz Fonda dosad potrošila tek 3 posto.

„Ja želim da obnove bude, da se zgrade obnove i da se sredstva potroše te da Zagreb i Banovina dobiju novi izgled”, kazala je Mrak Taritaš.

Upozorava međutim da će za posao obnova zgrada u idućih godinu i pol dana biti potrebno minimalno 10 tisuća građevinskih radnika.

„Pravi problem je tko će to raditi da se ti novci potroše”, rekla je Anka Mrak Taritaš ustrajavši na svojoj inicijativi za opozivom ministra graditeljstva Darka Horvata.

„Ministar Horvat je nesposobna za obaviti taj posao i taj posao neće napraviti, on je puno riječi a malo djela”, ustvrdila je zastupnica GLAS-a.

I Mirela Ahmetović (SDP) kaže da je to dobra vijest za Hrvatsku, ali i za premijera Andreja Plenkovića. „Neproduljenje roka bio bi potpuni fijasko Plenkovićeve Vlade po pitanju obnove”, ocijenila je.

Do toga da „moramo moliti, kumiti i plakati pred Europskom komisijom da nas spasi” ne bi došlo da je bilo sposobnosti i volje u Vladi, smatra Ahmetović.

Nada se i kako to neće biti alibi Vladi da za godinu dana traži još jedno produženje roka. „Vrijeme je da zasuču rukave i počnu raditi svoj posao”, poručila je vladajućima.

„Ako s produljenjem od godine dana se sredstva ne iskoriste iz Fonda solidarnosti, onda ne samo da Vlada treba letjeti nego se nitko od njih više ne smije vratiti na bilo koju odgovornu poziciju” , izjavila je Sandra Benčić (Možemo!).

Ističe da se odmah treba promijeniti način na koji se projekti pripremaju i implementiraju, a ne čekati da dođu sredstva pa tek onda početi pripremati projekte.

Dobra je vijest ako se rok produlji, ali je neuspjeh Vlade što se dovela u situaciju da ovisi o naklonosti Europske komisije, ustvrdila je Benčić.

Stephen Nikola Bartulica (DP) također je pozdravio što je rok produljen no ocjenjuje žalosnim što je premijer morao trošiti svoj politički kapital u Bruxellesu da bi do toga došlo.

Ovaj mali uspjeh premijera neće međutim promijeniti činjenicu da imamo disfunkcionalnu javnu upravu i zakon koji je loš koncipiran, dodao je.

„Vidjeti ćemo što će vrijeme donijeti, a od svih najviše danas može odahnuti ministar Horvat”, zaključio je Bartulica.

„Drago mi je da je 'Tante Ursula' dala Plenkoviću dodatni popravni dekanski rok i nadamo se da će na tom roku uspjeti povući što više sredstava ”, izjavio je Zvonimir Troskot (Most).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 229
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina