News

Komentari 0

Europske članice NATO-a šestu godinu za redom povećavaju ulaganja u svoju obranu...

Europske članice NATO-a šestu godinu za redom povećavaju ulaganja u svoju obranu...

Glavni tajnik očekuje nastavak tog trenda, a ministri su potvrdili predanost dogovoru o izdvajanju 2 posto BDP-a za obrambene troškove do 2024. godine, stoji u priopćenju MORH-a

Europske članice NATO saveza šestu godinu zaredom povećavaju svoja ulaganja u obranu, rekao je u petak glavni tajnik Jens Stoltenberg na videokonferenciji ministara obrane, priopćeno je iz hrvatskog ministarstva (MORH). 

Stoltenberg je na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća u formatu ministara obrane, koji se održao u četvrtak i petak i na kojem je sudjelovao i hrvatski ministar Mario Banožić, istaknuo da je u tijeku šesta uzastopna godina povećanja ulaganja u obranu europskih članica Saveza i Kanade, s realnim porastom od 4,3 posto. 

Glavni tajnik očekuje nastavak tog trenda, a ministri su potvrdili predanost dogovoru o izdvajanju 2 posto BDP-a za obrambene troškove do 2024. godine, stoji u priopćenju MORH-a.

Banožić je rekao da je Hrvatska pokazala svoju predanost tom cilju povećanjem izdvajanja za obranu u posljednje četiri godine.

Govoreći o pandemiji koronavirusa, zbog koje se sastanak ministara i održao videokonferencijom, Banožić je naglasio da je ona pokazala važnost uključivanja cijelog društva u borbu protiv pandemije, uključujući oružane snage. Istaknuo je da se sustav domovinske sigurnosti u Hrvatskoj pritom pokazao kao dobar instrument pomoći civilnom društvu.

Drugoga dana sastanka glavne teme bile su NATO-ve mirovne misije i operacije s naglaskom na onu u Iraku, te implementacija Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325, odnosno agende “Žene, Mir i Sigurnost”.

Hrvatski ministar obrane je u tom kontekstu istaknuo da su upravo operacije i misije najvidljiviji izraz predanosti uspostavljanju globalne sigurnosti, stabilnosti, jedinstva i snage Saveza, stoji u priopćenju.

Istaknuo je hrvatske planove o daljnjem angažmanu u operacijama KFOR i Sea Guardian, NATO-ovoj obučnoj misiji Irak te sudjelovanju u aktivnostima ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj i Litvi u narednom razdoblju, priopćeno je.  

Najčitaniji članci