Obavijesti

News

Komentari 1

Europski dan bez automobila: Bez prometa u centru Zagreba

Europski dan bez automobila: Bez prometa u centru Zagreba

Preporuča se svim vozačima da na Europski dan bez automobila, umjesto svojeg vozila koriste javni gradski prijevoz ili izbjegavaju dolazak vozilom u širi centar Zagreba

Na Europski dan bez automobila, 22. rujna, uže središte Zagreba u nedjelju će od 8 do 20  sati biti zatvoreno za promet motornih vozila, a u podne će sa Zrinjevca krenuti tradicionalna vožnja biciklima gradskim ulicama "Zagrebačka Žbica".

Grad Zagreb je tradicionalno donio rješenje o zatvaranju prometa u užem središtu grada na Europski dan bez automobila.

POGLEDAJTE VIDEO (nove prometne kazne):

Pokretanje videa ...

Promet motornih vozila bit će u nedjelju zabranjen od 8 do 20 sati u središnjoj zoni Zagreba omeđenoj ulicama: Trg bana Josipa Jelačića - Jurišićeva - Palmotićeva - Boškovićeva - Hebrangova - Gundulićeva - Ilica - Mesnička - Demetrova - Ilirski trg - Radićeva - Trg bana Josipa Jelačića.

Zabrana kretanja se odnosi za sva motorna vozila (ulaz i izlaz), osim za interventna vozila (Hitna pomoć, vatrogasci, policija i vozila pod pratnjom), komunalna vozila, vozila javnog gradskog prijevoza i taxi vozila te vozila osoba s invaliditetom koja imaju prebivalište u navedenoj zoni.

Eurojackpot: Provjerite listiće, netko je osvojio 2,5 mil. kuna
Eurojackpot: Provjerite listiće, netko je osvojio 2,5 mil. kuna

Preporučuje se svim vozačima da na Europski dan bez automobila, umjesto svojeg vozila koriste javni gradski prijevoz ili izbjegavaju dolazak vozilom u širi centar Zagreba. 

Tog dana će policijski službenici koji obavljaju poslove nadzora i upravljanja prometom u centru Zagreba službu obavljati na biciklima, odnosno izbjegavat će ulazak vozila prometne policije u centar grada. Cilj je doprinos Policijske uprave zagrebačke u globalnom poticanju građana na korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva u gradu, kao i ukazivanja na činjenicu da se vožnjom bicikla smanjuju gužve i onečišćenost zraka u gradovima i poboljšava se opće zdravstveno stanje osobe.   

Bandić sada ima više resora nego cijela Plenkovićeva vlada
Bandić sada ima više resora nego cijela Plenkovićeva vlada

Točno u podne sa zagrebačkog Zrinjevca krenut će "Zagrebačka Žbica", tradicionalna vožnja biciklima zagrebačkim ulicama, kojoj će se, kao i ranijih godina, pridružiti gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima. Dužina vožnje bit će sedam kilometara, a povratak je na Zrinjevac. Vožnja će se odvijati u redovnom režimu prometa uz policijsku pratnju na biciklima. Prva Žbica vožena je na Europski dan bez automobila 2000. godine.

Program obilježavanja Dana bez automobila na Zrinjevcu bit će od 10 do 13 sati, a 3. Mala biciklijada, koju će voziti djeca do šest godina, počet će u 10,30 sati, također na Zrinjevcu, a trasa će biti duga 365 metara.

U Zagrebu će na Europski dan bez automobila, 22. rujna, građanima biti omogućen i besplatan posjet muzejima.  

Diljem svijeta prosvjedi za klimu: Traži se hitno djelovanje
Diljem svijeta prosvjedi za klimu: Traži se hitno djelovanje

Europskim danom bez automobila završava Europski tjedan mobilnosti (od 16. do 22. rujna). Taj se tjedan obilježava od 2002. godine s ciljem poboljšanja javnog zdravlja i kvalitete života, promoviranjem "čiste" mobilnosti i održivog gradskog prijevoza.

Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti je "Krećite se s nama!" te se motivira građane na odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom. (bs)