Obavijesti

News

Komentari 75

Parlament Krima za pripojenje Rusiji, referendum 16. ožujka

Parlament Krima za pripojenje Rusiji, referendum 16. ožujka
29

Pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović posjetit će za vikend Kijev, istočnu Ukrajinu i Krim kako bi nadgledao situaciju s ljudskim pravima

VIDEO

Krimski je parlament donio jednoglasnu odluku o pripojenju Rusiji, javila je agencija RIA, a prema istom izvoru tu bi odluku trebali na referendumu 16. ožujka potvrditi stanovnici toga ukrajinskog poluotoka.

Zamjenik predsjednika krimske vlade Rustan Temirgalijev najavio je, kako prenosi RIA, da će se birači na referendumu odlučivati između dva pitanja. 'Prvo je, jeste li za uključivanje Krima u Rusku Federaciju kao federalni subjekt? Drugo pitanje glasit će, jeste li za obnovu ustava Krima iz 1992. godine?', rekao je Temirgalijev.

Ukrajinsko pravosuđe, pak, kazalo je da je najavljeni referendum ilegalan, prenosi Interfax.

Ankete provedene u Rusiji tijekom vikenda pokazale su da 71 posto Rusa smatra kako bi njihova zemlja trebala aktivnije štititi interese etničkih Rusa na Krimu, javlja agencija Interfax. Tek 17 posto ih smatra da se ne bi trebalo sukobljavati s ukrajinskim vlastima.

Aksionov je kazao da se ruskim vojnim postrojbama na Krimu priključilo više od 11.000 tisuća proruskih "samoobrambenih trupa" i da kontroliraju sve pristupe potpuno odsječenom poluotoku. Blokirane su i sve vojne baze koje se dosada nisu predale.

Europski summit u Bruxellesu o Ukrajini

U Bruxellesu će se u četvrtak održati izvanredni sastanak na vrhu čelnika država i vlada Europske unije posvećen ukrajinskoj krizi, piše HRT.

Na skupu će biti i hrvatski premijer Zoran Milanović koji bi uz sudjelovanje na summitu trebao i razgovarati s predsjednikom ukrajinske vlade Arsenijem Jacenjukom.

Europska unija sazvala je izvanredni sastanak nakon tromjesečne političke krize i smjene ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča te nakon što su ruske vojne snage preuzele nadzor nad većim dijelom Krima.

Europska komisija u četvrtak je predstavila program pomoći Ukrajini vrijedan najmanje 11 milijardi eura koji je precizirao predsjednik EK Jose Manuel Barroso. 

Program se sastoji od 1,6 milijarde zajmova, 1,4 milijardi donacija, od kojih 600 milijuna tijekom sljedeće dvije godine, 3 milijarde od Banke za europska ulaganja (BEI). Za koordinaciju podrške međunarodne zajednice, Komisija je predložila "osnivanje specijalnog mehanizma koordinacije donatora" kojeg je EU sprema prihvatiti.

Ban Ki-moon šalje Šimonovića u Ukrajinu

Pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović posjetit će Kijev, istočnu Ukrajinu i Krim kako bi nadgledao situaciju s ljudskim pravima na tim područjima, objavio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

- Odlučio sam uputiti pomoćnika za ljudska prava Ivana Šimonovića u Ukrajinu, gdje će posjetiti Kijev, istočni dio zemlje i Krim kako bi nadgledao situaciju u vezi s ljudskim pravima - priopćio je Ban. 

Očekuje se da će Šimonović, veteran hrvatske diplomacije i bivši ministar pravosuđa, na Krim stići tijekom vikenda.

EU zamrznula imovinu Janukoviču i članovima bivše vlade

 Nakon što su u srijedu radna tijela Vijeća EU složila popis dužnosnika bivšeg ukrajinskog režima koje će zahvatiti ranije odobrene ciljane sankcije, a među kojima je i svrgnuti predsjednik Viktor Janukovič, EU je jutros priopćila kako su sankcije i službeno nametnute

Objavljena su i imena ostalih 17 osoba, najbližih Janukovičevih suradnika, uključenih u pronevjeru te im je zamrznuta imovina na teritoriju EU. Na popisu je i Janukovičev sin uključujući i bivšeg ministra unutarnjih poslova, pravosuđa, državnog odvjetnika, šefa sigurnosnih službi, bivšeg premijera Mykolu Azarova i njegova sina.

SAD će uvesti vizna ograničenja svim dužnosnicima i pojedincima koji sudjeluju u ugrožavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, stoji u priopćenju Bijele kuće.

Ukrajinska zastava ponovno se zavijorila na zgradi administrativne uprave u Donjecku. Prorusi koji su je skinuli, napustili su zgradu preko noći, te je vraćena ukrajinska zastava, javlja Reuters.

Lindsey Hilsum, urednica Channela 4 na Twitteru je objavila zapažanje iz Krima u kojem tvrdi da su ruske snage napustile neke baze, ali su pritom uništili opremu, zrakoplove i ostalo.

Kijevski kanal One Plus One, pak, javlja da je 12 brodova ukrajinske obalne straže probilo rusku blokadu u luci Kerč na istoku Krima. Zapovjednik obalne straže kazao je kako bi brodovi vjerojatno bili uništeni da nisu premješteni iz Kerča.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...