News

Komentari 0

Europski židovski kongres traži povlačenje knjige o Anni Frank

Europski židovski kongres traži povlačenje knjige o Anni Frank

Europski židovski kongres zatražio je od HarperCollinsa da povuče knjigu koja sugerira da je židovski bilježnik izdao Anne Frank

Ocijenili su da je knjiga bacila sjenu na sjećanje na nju i povrijedila dostojanstvo žrtava Holokausta.

Američki izdavač objavio je knjigu "The Betrayal of Anne Frank: A Cold Case Investigation", autorice Rosemary Sullivan, 18. siječnja.

Knjiga je izazvala senzaciju imenovavši Arnolda van den Bergha glavnim sumnjivcem za izdaju skrovišta obitelji Frank nacistima. Neovisni istražitelji kritizirali su zaključke knjige.

Nizozemski izdavač Ambo Anthos prekinuo je ovaj tjedan tiskanje knjige i ispričao se, objasnivši da ima dvojbe u pogledu metodologije na kojoj se temelje zaključci, po internom e-mailu koji je Reuters dobio na uvid.

HarperCollins, dio grupe News Corp, nije odgovorio na nekoliko zahtjeva za komentarom, a komentara nije imao ni Ambo Anthos.

Europski židovski kongres, sa sjedištem u Bruxellesu, koji predstavlja 42 nacionalne zajednice, zatražio je od HarperCollinsa da razmotri povlačenje knjige i da se distancira od njezine "potencijalno zapaljive tvrdnje... u vrijeme kada jačaju antisemitizam i nijekanje i iskrivljavanje Holokausta".

"Po našem mišljenju, objava knjige duboko je povrijedila sjećanje na Annu Frank kao i dostojanstvo preživjelih i žrtava Holokausta", poručio je predsjednik EJC-a Moshe Kantor glavnom direktoru HarperCollinsa Brianu Murrayju 1. veljače, u pismu koje je Reuters dobio na uvid.

Annin dnevnik o životu u skloništu preveden je na 60 jezika.

Nacisti su je pronašli s još sedmero Židova u kolovozu 1944. godine. Skrivali su se gotovo dvije godine u tajnom aneksu iznad skladišta uz kanal u Amsterdamu. Svi su bili deportirani, a Anne je umrla u logoru Bergen Belsen u dobi od 15 godina.

Sullivanina knjiga iznosi zaključke šestogodišnje istrage o tom slučaju koju je vodio umirovljeni agent FBI-ja.

Najčitaniji članci