Obavijesti

News

Komentari 58

Evo zašto je opasno kad HDZ gura medije u teorije zavjere

Evo zašto je opasno kad HDZ gura medije u teorije zavjere
1

Nakon što je Predsjedništvo HDZ-a optužilo medije da su se udružili s oporbom u rušenju HDZ-a s vlasti, Gordan Jandroković poručio je kako novinari "nisu svete krave". HDZ opet ne može ostaviti medije na miru.

VIDEO

"Niste ni vi svete krave, kao što nismo ni mi političari", poručio je jučer predsjednik Hrvatskog sabora novinarima na press konferenciji, komentirajući tvrdnje iznesene na ovotjednom Predsjedništvu HDZ-a da se "oporba udružila s medijima da sruši HDZ s vlasti".

"Postoje urednici i novinari koji su bliski s nekim opcijama", dodao je Jandroković, "to je njihovo pravo, kao što je demokratsko pravo o tome pričati".

Nažalost, Jandroković nije pričao o urednicima i novinarima koji su bliski HDZ-u, o čemu bi sigurno imao puno relevantnije i vjerodostojnije informacije. Kao što, opet nažalost, nije govorio o medijima s kojima se HDZ udružio kako bi se održao na vlasti.

I o tome bi sigurno bilo zanimljivo čuti od osobe koja je prošla i Ivu Sanadera, i Jadranku Kosor, i Tomislava Karamarka, a proći će i Andreja Plenkovića.

Na još jednu žalost, nije u skladu s "demokratskim pravom" imenovao te urednike i novinare koji su se navodno urotili s oporbom u rušenju HDZ-a. Teorije urote bolje zvuče kad se mistificira - i generalizira.

Medijska urota

Jandroković je stavio medije u kontekst "rušenja HDZ-a", zajedno s oporbom, što - uz još neke tvrdnje poput one da se kritikom obnove Banije ruši nasljeđe Franje Tuđmana - kreira sliku o urotničkom, destruktivnom, antidržavnom, a vjerojatno i nedomoljubnom djelovanju novinara. 

Jer tko dirne u HDZ, ne samo da radi za oporbu, nego i ruši državu.

S druge strane, vjerojatno postoji i ono "konstruktivno" djelovanje medija o kojem Jandroković nije jučer htio govoriti. Djelovanje novinara i urednika bliskih HDZ-u. 

Zašto je sve ovo zabrinjavajuće? 

I što je pogrešno u tome što Jandroković tvrdi kako novinari nisu svete krave, baš kao ni političari?

Tužbe protiv novinara

Zadatak novinara i medija jest, između ostalog, i kontrola vlasti i vladajuće strukture u ime građana koji u medijima mogu imati svog predstavnika i zastupnika. Mediji imaju svoju moć, ali vlast ima drugačiju, izraženiju, konkretniju moć.

Kad se govori o "svetim kravama", onda treba znati da su HDZ-ovi političari tijekom zadnjih tridesetak godina podizali desetine i stotine sudskih tužbi protiv novinara i medija, u iznosima koji su premašivali milijune kuna, s namjerom da ušutkaju novinare i unište medije.

Samo je Milijan Brkić, bivši zamjenik predsjednika HDZ-a, podigao četrdeset tužbi protiv novina i novinara. 

Koliko su tužbi novinari i mediji podigli protiv političara? Ako ijednu.

Zato su političari doista svete krave, a novinari nisu.

Policijom na novinare

Vlast ima u rukama represivni aparat, pa može slati policajce u novinsku redakciju da prijeti novinarima. Vlast ima zakone i poluge moći, ima proračunski novac i novac državnih tvrtki koji će se kanalizirati jedino prema podobnim medijima. Ima poreznike koji prijete medijima. Vlast ima informacije koje će dijeliti samo s prijateljskim medijima. 

Vjerojatno onima koji govore Banovina, a ne Banija.

I sad takva vlast optužuje medije za urotu.

Kad politika nastupa prema medijima iz pozicije moći, to nije isto kao kad mediji i novinari dijele iste stavove i uvjerenja kao neke stranke oporbe. Vlast barata ucjenom, strahom, prijetnjom, državnim proračunom...

Kad Jandroković toliko zna o odnosima političara s novinarima i urednicima, bilo bi korisno za hrvatsku demokraciju da otvoreno o tome progovori. Možda o politici HDZ-a prema javnoj televiziji. I prema komercijalnim medijima čije novinare premijer izravno napada, vrijeđa, ponižava, omalovažava.

HDZ guši medije

Nije problem, dakle, u tome što se HDZ buni kad ga se kritizira. Problem je što oko toga stvara teoriju urote, a novinare postavlja u poziciju agenata oporbe, a neizravno i državnih neprijatelja.

Problem je kad se Predsjedništvo HDZ-a bavi medijima, naročito na ovakav način.

Problem je kad drugi najvažniji i najzaštićeniji političar u zemlji, dužnosnik stranke čiji članovi napadaju, potkupljuju, zastrašuju ili tuže novinare, govori o tome da "političari nisu svete krave".

Problem je kad vlast, svaka vlast, a HDZ-ova pogotovo, koristi medije za svoje interese i agendu, jer to više smrdi na manipulaciju, zastrašivanje, pa i urotu koju HDZ najviše voli.

I naravno, problem je i što HDZ ne može medije ostaviti na miru, ne može ih pustiti da dišu, što trideset godina guši medijske slobode, a time i demokraciju. Što su mediji i novinari tema napada kad god je HDZ na vlasti. I što ih se sada optužuje za antihadezeovu, dakle antidržavnu urotu.

Političari bi sigurno voljeli da ih mediji ostave  na miru, osim kad im trebaju za promociju i podizanje rejtinga. Međutim, još više mediji bi voljeli da ih političari ostave na miru. Za dobrobit čitavog društva.   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa