Obavijesti

News

Komentari 38

Evo zbog čega dječaci u Africi dobivaju puške u ruke i ubijaju

Evo zbog čega dječaci u Africi dobivaju puške u ruke i ubijaju
1

Usprkos brojnim pozivima na akciju, djeca u Africi se i dalje eksploatiraju i uvlače u brojne oružane konflikte. Više od 200.000 ih je u redovima paravojski Sierra Leonea, Konga i Angole...

VIDEO

Amnesty International je prije nekoliko mjeseci izdao upozorenje da globalnom tržištu prijeti priliv "krvavih dijamanata" koje jedanaestogodišnjaci u Centralnoj Afričkoj Republici kopaju u rudnicima na dubinama od 25 metara.
Iako je izvoz dijamanata iz te zemlje zabranjen još 2012. godine, nastavljeno je nezakonito trgovanje "krvavim dijamantima".

Termini "krvavi dijamant", "konfliktni dijamant" ili "ratni dijamant" se rabe za dijamante koji se iskapaju u ratnim zonama i čijom se prodajom financiraju oružane pobune i ratovi kao i ostanak na vlasti pojedinih diktatora. Njih bi na međunarodnom tržištu prodavali pripadnici pobunjeničkih skupina koji bi se državama poput Angole. Sierra Leone ili DR Konga borili protiv službene, međunarodno priznate vlade. U engleskom jeziku se za njih upotrebljava naziv "conflict diamonds".

Eksploatacija djece

Prikupljanje dijamanata godinama je donosilo brojne žrtve nasilja, mučenja, ubojstava. Sve dobne skupine bile su žrtve prisiljene na mukotrpan rad, a posebno se manipuliralo ženama i djecom.

Ujedinjeni narodi i neke druge organizacije pokušavale su godinama zabraniti ulaz krvavih dijamanata u međunarodnu trgovinu draguljima. Tako je 2000. godine donesena rezolucija pod imenom "Kimberly Process" kojom se utemeljio sustav certifikacije pri uvozu i izvozu dijamanata. Cilj je bio smanjiti stopu kriminala vezanog za dijamante i zabraniti svako privatno trgovanjo dragim kamenjem. Rezolucija je uspjela smanjiti stopu krvavih dijamanata u Africi.

Sredinom 90-tih godina oko 20% svjetske trgovine dijamantima činili su ilegalni dijamanti, a sad se procjenjuje da tek 5 posto otpada na "krvave dijamante".

Krvavi dijamanti

No, tome se ipak nije stalo na kraj i mnoge nevladine organizacije već godinama izvještavaju o djeci koja su prisiljena raditi u rudnicima. Usprkos brojnim pozivima na akciju ovo pitanje i dalje ostaje neriješeno. Djeca se i dalje eksploatiraju, uvlače u oružane konflikte i iskorištavaju kao vojnici.

Zarađivale se stotine milijuna dolara

Tijekom tridesetogodišnjeg građanskog rata u Angoli ubijeno je preko pola milijuna ljudi, a od "krvavih dijamanta" su zarađene stotine milijuna dolara. Po završetku rata 2002. godine, potpisan je sporazum po kojem dijamanti u ovoj zemlji ne smiju biti plod konflikata.

krvavi dijamanti


Kad je 1991. započeo rat u Sierra Leoneu i pobunjenici i službena vlada koristili su dijamante za financiranje vojske. Pobunjenici su godišnje zarađivali više od 200 milijuna dolara od krijumčarenja dijamanata.

U DR Kongu dijamanti su odigrali ključnu ulogu u svrgavanju diktatora Mobutua Sese Seka. Vođa pobune Laurent Kabi upravo je dijamantima osigurao potporu najvećeg saveznika - Zimbabvea. Procjenjuje se da je Kabilina vlada godišnje zarađivala oko 800 milijuna dolara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...