Obavijesti

News

Komentari 87

'Ne vraćam se više u politiku, ali o politici ću i dalje pisati'

'Ne vraćam se više u politiku, ali o politici ću i dalje pisati'
5

Ova knjiga je glas protiv kultiviranog neznanja i argumente moramo sučeliti. Ovo je moj prilog tome. Bude li odjeka u javnosti bit ću zadovoljan i ja i moji izdavači, rekao je Sanader...

VIDEO

- Ne vraćam se u politiku, ali ću o politici pisati, tim je riječima Ivo Sanader otvorio promociju prve knjige iz trilogije Doba politike "Doba politike- detuđmanizacija“ u izdanju Večernjeg lista. 

- Ova knjiga je glas protiv kultiviranog neznanja i argumente moramo sučeliti. Ovo je moj prilog tome. Bude li odjeka u javnosti bit ću zadovoljan i ja i moji izdavači. Naravno da je meni najvažnije da se rehabilitiram i da završe procesi u kojima nema dokaza, ali si ne mogu dopustiti da ne kažem što je bilo od 2000. do 2009., dodao je bivši premijer.

'Nisam detuđmanizator, ex-komunisti lažu'

Ivo Sanader bio je nastavak Tuđmana drugim sredstvima, a ne likvidator njegove politike. Kvalifikaciju “detuđmanizatora” pripisali su mu protivnici, s desnice i ljevice, piše bivši premijer dokazujući na 128 stranica svoje nove knjige kako bi Tuđman u novim okolnostima postupao na isti način kao on. I to u svim traumatskim pitanjima - od Haaga, preko manjina, do ZERP-a.

Prva knjiga bivšeg premijera i šefa HDZ-a, u izdanju Večernjeg lista u prodaji je. Osim “Doba politike - deTuđmanizacija” Večernji će objaviti još dvije Sanaderove knjige.

“Nema nijednog Hrvata koji je u Tuđmanovu vremenu bio optužen pred Haškim sudom, a da nije izručen”, piše Sanader objašnjavajući kako je Haški sud dijelom utemeljen i na Tuđmanov zahtjev. Tuđman je forsirao i suradnju s manjinama, od Sime Rajića, preko Milana Đukića, do Živka Juzbašića. Uvijek je imao nekog Srbina u nomenklaturi, a Sanader je tu suradnju doveo na višu razinu sklopivši s manjinama čak i formalni sporazum. Tuđman je ‘90-ih doista često spominjao pojam “skandinavizacije” vjerujući da će države bivše Jugoslavije nakon razdruživanja uspostaviti punu suradnju na ravnopravnoj osnovi kao Švedska i Norveška nakon razdruživanja. O tome se danas ne piše, a pojam skandinavizacija nitko ne izvlači iz naftalina iako je to jedna od sastavnica Tuđmanove politike.

U knjizi bivši premijer podsjeća kako je premijer Račan u suradnji sa Zlatkom Tomčićem ozakonio ZERP - hibridni institut zaštite ribolovnog pojasa, od kojeg je Hrvatska “ubrala” sve štete, a nije pokupila ni jednu korist. Smislen institut je, naime, gospodarski pojas, ali Račan ga nije proglasio. Sanader dokazuje kako je u interesu Hrvatske bila suspenzija ZERP-a za sve zemlje EU. I doista, on je suspendirao ZERP, što je filozof Milan Kangrga usporedio s Pavelićevom prodajom dijela teritorija Italiji. ZERP ni danas ne vrijedi za zemlje EU. Osim elaboriranja ovih teza, Sanader je u knjizi objasnio dio svojih poteza.

Bivši premijer tvrdi da između njegova govora na splitskoj Rivi i njegove kasnije politike nije bilo razlika, no tu će tvrdnju, obećao je, opširnije obrazložiti u knjigama koje će objaviti nakon ove. Ivo Sanader nije Zorro osvetnik, ali je u knjizi opleo i po nekim svojim protivnicima. Sanader otkriva kako Ivan Aralica punih deset godina nije htio biti član HDZ-a. On tog pisca naziva velemajstorom podvala i neistina, bivšim komunistom, sitnim trgovcem uvjerenjima... U knjizi je i nekoliko duhovitih anegdota vezanih za Angelu Merkel, Helmuta Kohla, Marine Le Pen, Gerharda Schrödera, Zdravka Tomca, Zoran Milanovića...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu