Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
91 komentara

Fakulteti kreću u štrajk: Nema nastave u petak i ponedjeljak

Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja rekao je da se s ministrom Marićem dogovorio za novi sastanak jer nije zadovoljan analizom Vlade te da su pričali o osnovici plaća

Zagreb: Sindikat znanosti o premijerovim izjavama o plaćama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
91 komentara

Vlada nam je ponudila isto što i sindikatima drugih državnih službi, a većina naših sindikata je to odbilo jer plaće zaostaju za drugim plaćama u zemlji. Sugerirali smo da do idućeg sastanka 26. dođe Vlada sa svojom analizom ako im naša ne valja. Velik broj argumenata su bili deplasirani - ispričao je Vilim Ribić nakon sastanka s ministrom financija Zdravkom Marićem. 

- Nismo dobili nikakvu analizu od njih, a puno prigovora - dodao je.

- Ministar financija ogorčen je što štrajk postoji, a mi smo mu rekli da nismo zato tu. Mi smo tu po pitanju osnovice - ispričao je Ribić. Potvrdio je da fakulteti idu u štrajk u petak i ponedjeljak. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Razgovarali smo sa sindikatima javnih službi o istoj ponudi kao sindikatima državnih službi. Na kraju smo se dogovorili da će sindikati dati ponudu na očitovanje, hoće li ju prihvatiti ili ne - objasnio je ministar rada Josip Aladrović. Istaknuo je kako se nada da će idući tjedan biti zadnji sastanak. 

- O štrajku nismo komunicirali. U raspravi se nametnulo kao tema, ali ovdje je bilo devet sindikata i razgovarali smo o 2020. godini, jednokratnim materijalnim pravima - objasnio je. Na pitanje treba li ministrica Blaženka Divjak dati ostavku, Aladrović je rekao da ne želi to komentirati. Dodao je kako se s analizom sindikata ne slaže iz metodoloških razloga. 

- Razgovarali smo i o redizajnu sustava plaća i pozitivno su nas iznenadile reakcije sindikata koji smatraju da o svemu trebamo razgovarati - poručio je. Istaknuo je kako će donijeti analizu koju je spomenuo Vilim Ribić te da imaju "ugodne ekonomske razgovore". Hoće li to biti presudan dio pregovora, Aladrović smatra da hoće. 

- Božićnicu, regres i poklon za djecu podignuli smo za 20 posto. Siguran sam da će sindikati to iskomunicirati sa svojim članovima te da će shvatiti da je povećanje realno i da je ponuda fer - poručio je. 

Na pitanje hoće li sjesti s dva sindikata koja nisu došla, a to su zaposleni u srednjim i osnovnim školama. 

- Što se tiče pregovora, tema je jasna. Ranije smo razgovarali o jednokratnim pravima, ono što se ne pregovara to su koeficijenti - poručio je. Dodao je kako ne prebacuje odgovornost na Divjak i Marića te je poručio da svi trebaju brinuti o problemima u svom resoru. 

- Ovaj problem se pojavio u jednom resoru i tamo bi se trebao riješiti - poručio je. 

Dva sindikata nisu došla na sastanak 

Igor Radeka iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja najavio je prije sastanka u Ministarstvu rada da će fakulteti štrajkati u petak i ponedjeljak. 

Podsjetimo, na sastanak su trebali doći i sindikalisti iz Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, ranije su na "Prosvjedu šutnje" rekli kako se neće pojaviti jer ne žele razgovarati o osnovicama. 

Aladrović se ranije u četvrtak dogovorio sa sindikatima državnih službi o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru o osnovici plaće i materijalnim pravima, poput božićnice i regresa u idućoj godini. 

I ONI NAJAVILI PROSVJEDE Liječnički sindikat podržao je učitelje: Ustrajte u svojoj borbi

- Sindikati vode odvojeno pregovore. Mi ćemo tek čuti poziciju Vlade. Ministar financija je jučer rekao da je pola milijuna ljudi dobilo 13. plaću, nije tako loše. Trebamo konstatirati kako ćemo nadoknaditi zaostajanje - rekao je Radeka. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message