Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
107 komentara

Fali ljudi pa će tražiti strance: Početna plaća 2000 eura bruto

Časnička plaća, pak, poput potpukovnikove iznosi 5000 eura, bez bonusa. 'Zapošljavanje specijalista iz drugih zemalja EU-a jedna je od opcija koje razmatramo', rekao je njemački general Eberhard Zorn

Bundeswehr exercise in Munst
Foto: Philipp Schulze/DPA/PIXSELL
107 komentara

Njemačke oružane snage (Bundeswehr) planiraju zbog manjka kadra zapošljavati i strance iz zemalja Europske unije, izjavio je u četvrtak glavni vojni inspektor. Trenutno pripadnici njemačkih oružanih snaga mogu biti samo njemački državljani.

Početnička plaća u Bunderwehru iznosi oko 2000 eura bruto, a časnička, poput potpukovnikove oko 5000, bez bonusa.  

- Zapošljavanje specijalista iz drugih zemalja EU-a jedna je od opcija koje razmatramo - rekao je general Eberhard Zorn, najviši časnik odgovoran za kadrovska pitanja i novačenje.

- U vrijeme manjka stručne radne snage i Bundeswehr mora posezati za novim opcijama i gledati u svim smjerovima - dodao je Zorn za medije Funke grupe.

Pojasnio je da se trenutno najviše traže liječnici i IT specijalisti.

Jedna od mogućnosti je i novačenje građana EU-a koji trenutno žive u Njemačkoj. U toj zemlji je trenutno oko 530.000 državljana neke druge članice Unije u dobi između 18 i 30 godina.

Njemačko ministarstvo obrane već je kontaktiralo neke europske partnere, prije svega na istoku, ali je reakcija dosada "suzdržana“. Bugarska je izrazila zabrinutost zbog mogućeg masovnog odlaska pripadnika svojih oružanih snaga u Njemačku.

Povjerenik Bundestaga za oružane snage Hans-Peter Bartels rekao je da bi novačenje stranaca iz zemalja Unije bilo "potpuno normalna stvar“.

- U Bundeswehru već sada imamo puno vojnika migrantskog porijekla ili onih s dvostrukim državljanstvom - rekao je Bartels.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message