Obavijesti

News

Komentari 8

Fatalna Alma Mahler slavne je umjetnike doslovno izluđivala

Fatalna Alma Mahler slavne je umjetnike doslovno  izluđivala
1

Alma Mahler umrla na današnji dan 1964. bila je nadahnuće najslavnijim svjetskim umjetnicima. Ova prelijepa, intelektualna i ekscentrična žena bila je supruga trojici a ljubavnica četvrtom velikom umjetniku..

VIDEO

Alma Mahler jedna je od najuspješnijih žena u povijesti po broju slavnih supruga za koje je bila udana. Bila je najprije u braku sa skladateljem Gustavom Mahlerom, zatim s arhitektom Walterom Gropiusom (utemeljiteljem pokreta Bauhaus) i na kraju s književnikom Franzom Werfelom. U međuvremenu je bila i u vezi sa slavnim slikarom Oskarom Kokoschkom.

Alma je rođena u Beču kao kći poznatog slikara Emila J. Schindlera. Obitelj je imala veliki krug prijatelja umjetnika, znanstvenika i pisaca, među kojima su bili: Gustav Klimt, Sigmund Freud i Richard Strauss. Već kao vrlo mlada djevojka privlačila je pažnju mnogih poznatih  Bečana. 

Gustava Klimta začarala je kao 17- godišnjakinja. Napisao je: Alma je prekrasna, pametna, snalažljiva i posjeduje sve karakteristike koje bi muškarac mogao poželjeti... 

Alma Mahler

Alma se u dobi od 22 godine udala za 19 godina starijeg slavnog skladatelja i dirigenta Gustava Mahlera i to nakon što je s njim ostala trudna. Bračni par dobio je dvije kćeri, a često je boravio u Opatiji, gdje je Mahler skladao i neke od svojih najpoznatijih simfonija. Starija kći im je umrla od difterije u dobi od četiri godine, a mlađa Anna koja je poslije postala ugledna kiparica doživjela je duboku starost.

Alma Mahler and her daughters

Slavni slikar je volio bezumno

Alma je bila vrsna pijanistica, a i sama bavila skladanjem i slikanjem, ali je to zanemarila udavši se za velikog kompozitora. Za vrijeme braka imala je strastvenu vezu sa jednim od najvećih arhitekata svih vremena četiri godine mlađim Walterom Gropiusom no ljubavnika je ostavila jer se odlučila pomiriti s mužem.  Mahler je umro nakon samo 9 godina braka a 31-godišnja udovica započela je turbulentnu vezu sa šest godina mlađim slikarom Oskarom Kokoschkom.

On je mnoga svoja slikarska djela i kad su prekinuli posvetio njoj i navodno ju je ludo volio i patio za njom do kraja života

Ekscentrična muza svog doba toliko je mladog umjetnika bacila u očaj da kad je čuo da se udaje za svog drugog supruga i nekadašnjeg ljubavnika Waltera Gropiusa prožet bijesom, na jednoj od vlastitih zabava lutku koju je dao izraditi kao njezinu vjernu vizualnu kopiju pogodio bocom vina i razbio je.

Alma je, govorilo se, bila žena magične privlačnosti koja je doslovno gutala muškarce, mnogi su tražili njezinu naklonost i nudili joj brak no ona je pomno birala za koga će se udati. Željela je biti samo supruga prvorazrednih muškaraca.

Alma Mahler

Vezu s Kokoschkom Alma je prokomentirala: ‘Tri godine s njim bile su ljubavna bitka. Nikad prije nisam iskusila toliko grča, toliko pakla, toliko raja...’ 

Kolekcionarka genija

Ona se ipak udala za svog nekadašnjeg ljubavnika, pionira moderne arhitekture, Waltera Gropiusa s kojim je dobila kćer koja je preminula u dobi od 18 godina od dječje paralize.  Drugo dijete, Carl Martin, rodio se teško bolestan i umro je s deset mjeseci, Već u doba petogodišnjeg braka s Gropiusom  Alma je započela aferu s književnikom  Franzom Werfelom, koji je u to vrijeme već spadao među najčitanije pisce njemačkoga govornog područja. Za njega se 1929. i udala nakon razvoda od Gropiusa. Sebe je inače zvala kolekcionarkom genija. U svoje vrijeme slomila je srca mnogih slavnih glazbenika, slikara i pjesnika.  Koga je od svih svojih muškaraca baš istinski voljela i nije poznato..

Franz Werfel i Walter Gropius

S Židovom Werfelom, ostala je u braku do kraja života, sve do njegove smrti 1945. Za vrijeme nacizma Alma i on pobjegli su u SAD gdje su se družili s najvećim američkim umjetnicima i intelektualcima, a Alma se nakon rata vratila u svoj rodni Beč i napisala memoare.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti