Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Fatalna Ružica: Krivotvorila je oporuku i dokopala se novca...

Lažnom oporukom Ružica Marijanović je za sebe pribavila veću imovinsku korist i to pravo na nekretnine iz sudskog spora s bivšim suprugom Mery Sišul...

Foto: 24sata/24sata
46 komentara

Sudac općinskog suda u Požegi Damir Ronko, u petak je objavio presudu temeljem ponovljenog suđenja Ružici Marijanović, Ivanu Breziću i Mariji Smolčić iz Slavonskog Broda. Ružici Marijanović dosuđena je jedinstvena kazna zatvora od tri godine zbog dva kaznena djela, kazneno djelo protiv vjerodostojnosti isprava, krivotvorenje isprave. 

Sud je utvrdio da je uporabila lažnu oporuku kao pravu, s ciljem da sebi pribavi znatnu protupravnu imovinsku korist. Ivan Brezić i Marija Smolčić, osuđeni su na po godinu  pol dana zatvora zbog stavljanja potpisa na lažnu oporuku. Presuda je ista kao u ona koju je isti sud donio u listopadu 2016. godine na koju su se osuđeni žalili.

Cijeli predmet je na ponovni postupak vraćen na prvostupanjski sud od strane Županijskog suda u Zagrebu.

Sudska rasprava održana je 9. listopada ove godine.

Foto: Franjo Lepan/24sata

Izricanju presude u petak nazočila je jedino Slavica Milevoj, zamjenica Općinskog državnog odvjetnika Požega, dok se nitko od osuđenih niti oštećenih u ovom postupku nije pojavio.

Prema presudi Ružica Marijanović je lažnu pisanu oporuku s datumom od 9. ožujka 2011. koju je po njezinom zahtjevu sastavila i neovlašteno potpisala NN osoba kao pok. Vinko Modrušan, dala na potpis II. okr. Ivanu Breziću i III. okr. Mariji Smolčić da kao svjedoci potpišu kao valjanu, iako nisu prisustvovali potpisivanju oporuke od strane pok. Vinka Modrušana.

Lažnom oporukom Ružica Marijanović je za sebe pribavila veću imovinsku korist i to pravo na nekretnine iz sudskog spora s bivšim suprugom Mery Sišul. 

Temeljem lažne oporuke osigurala si je isplatu polovice police životnog osiguranja Kvarner Vienna Insurance u iznosu od 9.428,14 eura, te je prenijela na svoj račun, novčana sredstva na ime pok. Vinka Modrušana kod Privredne banke Zagreb u iznosu od 80.962,55 USD, s kunskog računu  uzela je iznos od 27.410,96 kn, novčana sredstva od sestre pokojnog Modrušana s deviznog računa, neisplaćene plaće od tvrtke Pride Company, policu životnog osiguranja radnika u iznosu od 246.337,59 USD. 

Osim nekretnina i novca I. okrivljena Ružica Marijanović zadržala je automobil  BMW, Serija 1, model 120D Coupe, sve osobne stvari i pokretnine, pribavivši time za sebe znatnu nepripadnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 1.500.000,00 kuna, oštetivši time Alena Modrušana kao zakonskog nasljednika najmanje za navedeni iznos, a Mery Sišul, kao korisnika životnog osiguranja za iznos od najmanje 18.856,28 eura. Dakle, I. okr. 

Ružica Marijanović uporabila je lažnu oporuku kao pravu, te s ciljem da sebi pribavi znatnu protupravnu imovinsku korist dovela nekoga lažnim prikazivanjem činjenica u zabludu i time ga navela da na štetu tuđe imovine nešto učini, a kaznenim djelom je pribavljena znatna imovinska korist. Drugo okrivljeni  Ivan Brezić i treće okrivljena  Marija Smolčić su joj svojim potpisom na lažnu oporuku  pomogli da sebi pribavi znatnu protupravnu imovinsku korist. 

Na temelju članka 158. stavak 1. i 2. ZKP/08 oštećeni Alen Modrušan, Danica Matika i Mery Sišul sa postavljenim imovinskopravnim zahtjevima upućuju se u cijelosti u parnicu. Sve troje okrivljenih po presudi dužni su solidarno naknaditi troškove kaznenog postupka o kojima će sud donijeti posebno rješenje, te paušalni trošak u iznosu od 2000 kuna zasebno svaki okrivljeni. 

Možda vas zanima i ovo:
Message