Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
74 komentara

'On je manijak, a zbog njega će baciti nuklearnu bombu na nas'

Iako nisu objavljeni svi tajni dokumenti o Kennedyjevom ubojstvu dosta toga je otkriveno. Primjerice, 25 minuta prije atentata anoniman poziv stigao je u britanski lokalni list...

Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
74 komentara

Američka vlada je objavila 2800 dosad tajnih dokumenata, koji su povezani s atentatom na bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja u studenom 1963.  Strani mediji, poput Guardiana, već su napravili prve analize...

FILE PHOTO: President John F. Kennedy in an undated photograph courtesy of the John F. Kennedy Presidential Library and Museum | Autor: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Policiju Dallasa je FBI upozorio da se sprema Oswaldovo ubojstvo 

Prema memorandumu kojeg je policiji Dallasa poslao sam J. Edgar Hoover, tadašnji moćni direktor FBI-ja, navedeno je policija bila obaviještena da se ubojici JFK-a Lee Harvey Oswaldu prijeti smrću.

- Protekle noći zaprimili smo poziv u našem uredu u Dallasu, od strane muškarca koji je govorio smirenim glasom i koji je tvrdio da je član skupine organizirane za ubojstvo Oswalda - napisao je Hoover u  memorandumu 24. studenog 1963. godine, otkrivaju novoobjavljeni tajni dokumenti.

Wikipedia | Autor: Wikipedia Foto: Wikipedia

- Odmah potom obavijestili smo šefa policije, a on nas je uvjeravao da će Oswaldu biti osigurana dostatna zaštita. Jutros smo ga opet nazvali, upozoravajući na mogućnost akcije protiv Oswalda i on nas je opet uvjeravao da će Oswaldu biti pružena adekvatna zaštita. Međutim, to nije učinjeno - napisao je Hoover.

SSSR se bojao da bi "neodgovorni" SAD mogao lansirati nuklearni projektil 

Glavni ljudi u SSSR-u smatrali su da je Oswald "neurotični manijak koji je bio nelojalan vlastitoj zemlji i svemu drugom", stoji u memorandumu FBI-ja, koji dokumentira reakcije na ubojstvo JFK-a iz SSSR-a.

Sovjeti su se isto tako pribojavali rata kao posljedice atentata na Kennedyja.

Wikipedia | Autor: Wikipedia Foto: Wikipedia Šef Kube Fidel Castro i prvi čovjek SSSR-a Hruščov

- Naš izvor dalje navodi da su sovjetski dužnosnici u strahu da bi, bez vodstva, neki neodgovorni američki general mogao lansirati nuklearni projektil na Sovjetski Savez - stoji u spomenutom memorandumu.

Kubanska reakcija na ubojstvo JFK-a - "sretno naslađivanje"

Kad su istražitelji iz Kongresa posjetili Kubu 1978. godine Fidel Castro rekao im je da njegova zemlja nije bila umješana u atentat na JFK-a.

No, prema memoradumu iz CIA-e 1963. godine kubanski veleposlanik u SAD-u na Kennedyjevo ubojstvo reagirao je veselo i naslađujući se.

Oswald razgovarao s članom " KGB-ove jedinice za smaknuća"

Prema telefonskom pozivu iz Mexico Cityja, kojeg su američke vlasti presrele, Oswald je posjetio sovjetsko veleposlanstvo u tom gradu 28. rujna 1963. godine te razgovarao s konzulom Valerijem Vladimirovičem Kostikovom. Kasnije je Oswald nazvao isto veleposlanstvo i to 1. listopada. Predstavio se imenom i prezimenom, govorio na lošem ruskom i pitao stražara koji se javio na telefon ima li "bilo što novog oko telegrama koji je upućen u Washington".

Wikipedia | Autor: Wikipedia Foto: Wikipedia

CIA je Valerija Vladimiroviča Kostikova nazvala "identificiranim časnikom KGB-a" i članom odjela 13, koji je bio "zadužen za sabotaže i smaknuća".

FBI pokušavao pronaći Oswalda prije atentata

Prema memorandumima FBI-jevog ureda u New Orleansu, FBI-jev odjel iz Dallasa pokušavao je ući u trag Oswaldu u listopadu 1963. godine

Agent iz navedenog odjela FBI-ja navodi u jednom od memoranduma da je Oswald osoba od interesa "kubanskim izvorima" te da je on te informacije proslijedio odjelu FBI-ja u Dallasu. "Taj ured trenutno provodi istragu oko boravišta Lee Harvey Oswalda", piše u navedenom memoradnumu.

FILE PHOTO: The motorcade carrying President John F. Kennedy rolls through the streets of Dallas, Texas minutes before his assassination | Autor: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Oswaldov ubojica "razumio se" s policijom Dallasa

Jack Ruby, Oswaldov ubojica "imao je bordel gdje se naveliko prodavao alkohol bez upletanja policije", napisao je FBI-jev doušnik u memorandumu samo par dana nakon što je  Jack Ruby, vlasnik noćnog kluba u Dallasu ubio osumnjičenog Oswalda.

Foto: flickr Jack Ruby puca u Lee Oswalda

Međutim, doušnik je bio iznenađen da je Ruby "doista ubio Oswalda", a ne ga jednostavno "samo ranio u nogu hicem iz malokalibarskog oružja da dobije publicitet".

FBI su brinule teorije zavjere od samog početka

J. Edgar Hoover se već 24. studenog 1963. godine,  počeo pribojavati teorija zavjere. "Ono što me najviše brine jest da objavimo nešto kako bismo uvjerili javnost da je Oswald pravi ubojica", rekao je tad Hoover.

CIA je planirala atentate posvuda

Novoobjavljeni dokumenti otkrivaju i detalje raznoraznih pokušaja CIA-e u atentatima na strane dužnosnike, a najviše od svih bilo je pokušaja da se smakne Fidel Castro.

Reuters | Autor: Reuters Foto: Reuters

Prema "činjeničnom stanju" iz 1975., CIA je isto tako razmatrala ubojstvo lidera Konga, Patricea Lumumbe te indosnezijskog predsjednika Sukarna.

Računi, financijski računi i potajni projekti isto tako pokazuju kako je CIA utrošila desetine tisuća dolara na antikomunističe aktivnosti, zalihe i oružje, usmjerenih protiv Kube, Dominikanske Republike, Konga te Sjevernog i Južnog Vijetnama.

FILE PHOTO: President John F. Kennedy and Jacqueline Kennedy moments before Kennedy was assassinated in Dallas | Autor: REUTERS FILE PHOTO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: REUTERS FILE PHOTO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

25 minuta prije ubojstva JFK-a...

Reporter britanskog lokalnog lista, Cambridge Evening News, zaprimio je anonimni poziv u kojem mu je rečeno da nazove američko veleposlanstvo radi - velike vijesti. Nakon toga je poklopio. To se dogodilo 25 minuta prije atentata na JFK-a, a sve to piše u memorandumu zamjenika direktora CIA-e, upućenom direktoru FBI-ja. Nakon što je čuo za vijest o smrti predsjednika novinar je o tom anonimnom pozivu obavjestio policiju koja je odmah kontaktirala britansku tajnu službu M15. 

Povjesničar Shenon: Da su FBI i CIA bolje radile posao...

Istraživač i povjesničar Philip Shenon, nekadašnji ugledni novinar The New York Timesa te autor knjige "Okrutan i šokantan akt: Skrivena povijest ubojstva Kennedya" (Cruel and Shocking Act: Secret History of the Kennedy Assassianton), u tekstu za  Guardian naveo je da će tajni dokumenti baciti novo svjetlo na zavjeru o ubojstvu, ali da to neće biti ono što većina očekuje.

Što bi se sve trebalo otkriti?

Shenon tvrdi da bi se iz tajnih dokumenata moralo vidjeti je li ubojstvo Kennedyja moglo biti spriječeno da su CIA i FBI bolje radili posao u skladu sa informacijama sa kojima su raspolagali o Harveyu Lee Oswaldu. Njega su, izgleda, godinama pratili i to još od 1959. godine i pokušaja prebjega u Moskvu. Također, znali su za njegove sumnjive aktivnosti.

Reuters | Autor: Reuters Foto: Reuters

Obje su službe, smatra Shenon, imale Oswalda "pod agresivnim nadzorom" u mjesecima uoči ubojstva i znale da je razgovarao sa ljudima koji su u trenutku vrhunca hladnog rata željeli JFK-A mrtvog.

Trebalo bi se iz dokumenata vidjeti jesu li CIA i FBI bile angažirane na zataškavanju loše i traljavo odrađenog posla na zaštiti Kennedyja, s obzirom na informacije sa kojima su raspolagale o njemu.

Trebalo bi se također otkriti i šta je od tih dokumenata bilo dostupno Warrenovoj komisiji koja je istraživala ubojstvo Kennedyja, koja je  tijekom istrage bila suočena sa opstrukcijima iz CIA-e i FBI-ja a koju je formirao Kennedyjev nasljednik, predsjednik Lyndon Johnson. Odnosno je li Harvey Lee Oswald, samoproklamirani marksist djelovao sam, je li jedini pucao na predsjednika, kao i okolnosti pod kojima je dva dana kasnije Jack Ruby ubio Oswalda u rukama policije. 

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message