Obavijesti

News

Komentari 52

Filipović: Naš gospodarski rast daleko je veći od prosjeka EU

Filipović: Naš gospodarski rast daleko je veći od prosjeka EU

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju realno porastao 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

VIDEO

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izrazio je u utorak zadovoljstvo podatkom o rastu hrvatskog BDP-a u drugom ovogodišnjem kvartalu za 2,7 posto na godišnjoj razini, istaknuvši da je on daleko veći od prosjeka EU-a.

"Mislim da svi možemo biti jako zadovoljni jer s jedne strane imamo zemlje poput Njemačke, Austrije, Poljske ili Češke koje imaju pad gospodarske aktivnosti. S druge strane, mi imamo daleko veći rast no što je to prosjek Europske unije", izjavio je FIlipović uoči sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju realno porastao 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prema sezonski prilagođenim podacima, gospodarstvo je u drugom tromjesečju poraslo 2,5 posto na godišnjoj, a 1,1 posto na kvartalnoj razini.

FIlipović je apostrofirao da hrvatsko gospodarstvo raste već 10. kvartal zaredom, a posebno ga veseli činjenica da je od zadnjeg kvartala pretpandemijske 2019. do drugog kvartala 2023. ono poraslo u prosjeku 13 posto.

"To znači da smo dobro upravljali svim nedaćama i krizama koje su se dogodile i da smo čvrsto bili uz naše gospodarstvo i građane. Tako ćemo nastaviti i dalje", poručio je ministar gospodarstva.

Rekao je i da će Vlada sve učiniti da se gospodarska aktivnost zadrži na ovoj razini, a upitan brine li ga što je rast baziran na uslugama i potrošnji, dok primjerice poljoprivreda i proizvodnja stagniraju i padaju, Filipović je ponovio da Hrvatska raste daleko više od prosjeka EU-a, koji iznosi 0,5 posto.

"Dok god imamo rast to treba pozdraviti", izjavio je Filipović.

Odgovarajući na pitanje novinara, Filipović je ustvrdio i da bi bilo dobro da banke podižu i kamatne stope na depozite građana, a ne da samo ostvaruju dobit u situaciji rasta kamatnih stopa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije