Obavijesti

News

Komentari 44

Nacional: Član uprave HEP-a upozorio je Filipovića na višak plina. Filipović: To nije točno!

Nacional: Član uprave HEP-a upozorio je Filipovića na višak plina. Filipović: To nije točno!

Prema pisanju tjednika Nacional, član uprave HEP-a Petar Sprčić je ovjerio kod javnog bilježnika izjavu da je tri puta usmeno upozorio ministra Filipovića na viškove. Vlada opovrgava i psovke i vrijeđanja

VIDEO

HDZ-ov ministar gospodarstva Davor Filipović od početka afere s preprodajom HEP-ovih viškova plina po znatno nižoj cijeni od tržišne tvrdi da ga HEP nije obavijestio da će ti viškovi nastati, da će se prodavati i da se prodaju po cijeni i od jedan cent za megavatsat. Kako je utvrđeno i na Odboru za gospodarstvo kojem je HEP dostavio očitovanja, zadnji pisani dopis o viškovima je u Ministarstvo stigao 5. travnja i u njemu je bilo navedeno da će HEP iskoristiti viškove za vlastitu proizvodnju i prodaju.

Davor Dretar Filipoviću vikao 'pi***', ovaj uzvratio s 'draži ste mi puno bili kao Dreletronic'
Davor Dretar Filipoviću vikao  'pi***', ovaj uzvratio s 'draži ste mi puno bili kao Dreletronic'

Međutim, HEP-ov predsjednik uprave Frane Barbarić je naveo da su kasnije shvatili da bi time kršili Vladinu uredbu i da nisu imali izbora nego ostaviti plin u sustavu. Tako je kao višak u lipnju prodano 334.000 megavatsati, HEP je samo taj mjesec izgubio na razlici cijena skoro 13 milijuna eura, a najveći kupac jeftinog plina je bio PPD koji je kupio 63 posto.

Jeftina prodaja viškova je stala tek krajem prvog tjedna srpnja, kada je Vlada izmijenila uredbu, a u tom prvom tjednu su nastali dodatni gubici koji će biti poznati tek u kolovozu.  Filipović je rekao da su reagirali čim su saznali za problem. A tvrdi da je za njega saznao 29. lipnja jer ga je operator tržišta HROTE obavijestio o viškovima koji se jeftino prodaju. 

Međutim, sad je tjednik Nacional objavio da su policijski istražitelji koji su u HEP ušli po nalogu Uskoka, dobili i pisanu i kod javnog bilježnika ovjerenu izjavu člana uprave HEP-a Petra Sprčića u kojoj on tvrdi da je tri puta usmeno upozorio ministra na viškove. Prvi puta 29. ožujka na sjednici Kriznog tima, drugi puta u travnju i tada je s ministrom bila i ravnateljica uprave za energetiku Kristina Čelić, a treći puta na Skupštini HEP-a koja je održana 9.lipnja. Filipović je skupština HEP-a, tj. jedini predstavnik vlasnika: države. Inače, treba naglasiti da je i šef HROTE-a Boris Abramović rekao da je baš taj dan i HERA kao regulator dobila njegov dopis u kojem ih prvi puta upozorava da primjećuju trend viškova i pada cijene po kojoj se taj plin prodaje. 

Petar Sprčić nije član HDZ-a, ali im je blizak. Kum je bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića u čijem mandatu je i imenovan u upravu HEP-a. U HEP-u radi od 2000. godine, a u upravi je zadužen upravo za strateško planiranje trgovanja energijom, te među ostalim i za organizaciju poslovanja HEP-a na energetskim tržištima srednje i jugoistočne Europe. Posjeduje i certifikate za trgovanje na energetskim burzama. Dakle, radi se o čovjeku koji razumije tržište i trgovanje.

Muljali s uštedama: Filipović kaže da nije znao za viškove, a Barbarić da su gubici normalni
Muljali s uštedama: Filipović kaže da nije znao za viškove, a Barbarić da su gubici normalni

Ako je on upozorio Filipovića na viškove koji se jeftino prodaju još u lipnju, a da ministar nije reagirao, to bi značilo da je i Filipović itekako odgovoran za gubitke HEP-a na plinu. Osim prvih dana lipnja, najintenzivnije se viškovima trgovalo u drugoj polovici lipnja. Prema pisanju Nacionala, Sprčić je u pisanoj izjavio naveo da je na Skupštini informirao i Filipovića i njegova savjetnika Juricu Lovrinčevića da se viškovi plina u sustavu već prodaju ispod cijene na aukcijama.

Podsjetimo, podzemno skladište Okoli je napunjeno 5. lipnja i otad HEP nije više imao gdje s plinom. Da je Vlada po Filipovićem prijedlogu, ranije promijenila Uredbu po kojoj HEP mora preuzimati plin od Ine, šteta bi bila manja.

Ali ona je promijenjena tek 6. srpnja, a Filipović je javno više puta ponovio da ga do 29. lipnja i dopisa HROTE,  nitko iz HEP-a nije upozorio na viškove koji nastaju i jeftino se prodaju. 

Već smo pisali o netrpeljivosti koja od ranije vlada između Filipovića i Barbarića, a Nacional također donosi da su imali burnu svađu na sastanku koji je nakon izbijanja afere sazvao premijer Andrej Plenković. Prema njihovim sugovornicima, Barbarić je Filipoviću prvo rekao da je lažljivo smeće, a zatim mu poručio: J..t ću ti mater!

HEP-ov gubitak na plinu je 13,8 mil. eura, a bit će i veći: 'Netko će ipak morati odgovarati'
HEP-ov gubitak na plinu je 13,8 mil. eura, a bit će i veći: 'Netko će ipak morati odgovarati'

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koje vodi Filipović, pisano su opovrgnuli da je Sprčić tri puta usmeno upozorio ministra. Istinitost izjave ruše i navodima da toga nema u zapisniku sa sjednice kriznog tima u ožujku.

Što se tiče navodnog upozorenja u travnju, u izjavi stoji i da je bila prisutna ravnateljica uprave Kristina Čelić, a nje nije bilo na tom sastanku. Zaključno, kažu da je netočno da je Sprčić i u lipnju na sjednici Skupštine upozorio Filipovića, kao i da je netočno da je toj skupštini prisustvovao njegov savjetnik Jurica Lovrinčević. Na navodne Barbarićeve psovke se nisu osvrnuli, ali je vrijeđanje službeno opovrgnute preko priopćenja Vlade.

Ministarsttvo gospodarstva je priopćenje  podjelilo u četiri točke koje prenosimo u cijelosti: 

1. Na sjednici Kriznog tima održanoj 29. ožujka 2023. g. Petar Sprčić, član Uprave HEP-a zadužen za plin, nije upozorio ministra Filipovića kao ni druge prisutne da će se plin koji je HEP kupovao od INA-e nakon zapunjenja podzemnog skladišta plina Okoli odlagati u plinovodni sustav i prodavati po netržišnim cijenama. Dana 5. travnja 2023. Uprava HEP-a uputila je dopis ministru Filipoviću u kojem navodi kako će „po zapunjenju skladišnih kapaciteta, HEP d. d. viškove plina nastale provedbom Uredbe NN 31/2023. koristiti za vlastitu potrošnju te će provoditi njihovu prodaju na domaćem i/ili inozemnom tržištu, ukoliko se ne naloži drugačije postupanje u svrhu zbrinjavanja viškova plina“. Drugačije postupanje nije bilo naloženo od strane ministra Filipovića, a nikakvih dopisa niti usmenih obavijesti od strane HEP-a prema ministru Filipoviću o postupanju s plinom nije bilo nakon 5. travnja 2023.    

2. Niti ravnateljica Uprave za energetiku gđa Kristina Čelić niti posebni savjetnik g. Jurica Lovrinčević nisu bili upozoreni od g. Sprčića da će se plin koji je HEP kupovao od INA-e nakon zapunjenja podzemnog skladišta plina Okoli odlagati u plinovodni sustav i prodavati po netržišnim cijenama. Nadalje, gđa Kristina Čelić nije niti sudjelovala na sastanku koji je održan u travnju.

3. Na Glavnoj skupštini HEP-a, održanoj 9. lipnja 2023., g. Petar Sprčić nije upozorio ministra Filipovića da se viškovi plina koji je HEP kupovao od INA-e odlažu u plinovodni sustav i prodaju po netržišnim cijenama. Nadalje g. Lovrinčević nije bio prisutan na Glavnoj skupštini HEP-a.

4. Kao što je ministar Filipović istaknuo na sjednici Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora održanoj prošli tjedan, prva informacija o tome da se plin koji je HEP kupovao od INA-e prodaje po netržišnim cijenama dostavljena je 29. lipnja 2023. u dopisu od strane HROTE-a. Nakon toga, 30. lipnja 2023. ministar Filipović je o tome informirao potpredsjednika Vlade RH g. Butkovića i premijera Plenkovića. Na sjednici Vlade RH 6. srpnja 2023. izmijenjena je Uredba o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije i HEP je prestao kupovati plin od INA-e, zaključili su u priopćenju.

Što se tiče psovki, iz Vlade je stigao sljedeći demanti:

"Na sastanku koji je predsjednik Vlade održao s g. Filipovićem i g. Barbarićem vezano uz Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, nije bilo nikakvih psovki, vulgarnih izraza ili prijetnji upućenih između g. Barbarića i g. Filipovića.  Radi se o plasiranju potpuno neprovjerenih i netočnih informacija javnosti" poručili su iz Vlade.     

Premijer Andrej Plenković još nije donio odluku tko je kriv i tko će snositi odgovornost iako je potpredsjednik Vlade i HDZ-a Oleg Butković rekao da se sigurno neće dogoditi da nitko ne bude kriv, te da će netko morati snositi odgovornost. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C