Obavijesti

News

Komentari 31

INA će plin prodavati HEP-u za 41 euro po MWh, a HEP će ga smjeti dalje prodati samo u RH'

INA će plin prodavati HEP-u za 41 euro po MWh, a HEP će ga smjeti dalje prodati samo u RH'

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o plinu te su izmijenili Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

VIDEO

Kao što sam i najavio prošlog tjedna u dogovoru s premijerom da će plin koji se proizvede u Hrvatskoj ići hrvatskim građanima i hrvatskim poduzetnicima te institucijama, takva odluka se danas donijela, istaknuo je ministar gospodarstva Davor Filipović pojasnivši kako se prema toj odluci nalaže INA-i da poveća proizvodnju plina, što je u ovom trenutku maksimalno moguće za 10 posto do kraja godine te da taj plin prodaje HEP-u i to po trenutno najnižoj cijeni. 

- Tu cijenu je odredila HERA, to je cijena za građanstvo i iznosi 41 euro po megavat satu. Današnja cijena plina na burzi je 227 eura po megavat satu. Nakon toga će HEP sav taj plin dalje distribuirati našim građanima, bolnicama, vrtićima i svima onima kojima to bude potrebno, sukladno odlukama Vlade - pojasnio je.

POGLEDAJTE VIDEO: Izjave nakon sjednice Vlade

'Ne postoji način da MOL ospori ovu odluku Vlade'

Dodao je da ako se ukažu mogućnosti, da će se INA-i naložiti da poveća proizvodnju i za više od 10 posto.

Upitan jesu li ovu odluku donijela u dogovoru s MOL-om, koji je većinski vlasnik INA-e, ministar je podsjetio kako su im to najavili prošlog tjedna na sastanku, na kojem je Vlada tražila ostavku cijele Uprave INA-e, te naglasio da Vlada ovakve odluke može donositi sukladno svim zakonskim propisima RH. Ne postoji način, dodao je, da MOL ospori ovu odluku Vlade.

- Ja ću danas imati razgovore s predstavnicima MOL-a i o tome ću ih informirati. Ovo smo napravili u cilju sigurnosti opskrbe plinom naše Domovine i općenito funkcioniranja cijelog sustava. Hrvatski plin hrvatskim građanima, hrvatskim poduzećima i hrvatskim institucijama - poručio je. 

Vlada, istaknuo je još, čini sve kako bi pomogla građanima.

- Povećanje proizvodnje plina i distribucija tog plina prema HEP-u i onda HEP, sukladno potrebama, a prema odluci Vlade, dalje taj plin usmjerava tamo gdje je potrebno - rekao je. 

Na pitanje kolika je INA-ina proizvođačka cijena za plin u Hrvatskoj, Filipović nije znao te je poručio kako čeka te podatke iz INA-e. 

- Mi smo stavili najnižu cijenu koja se mogla staviti sukladno propisima trenutno. Nismo htjeli ići s nekom nižom, proizvođačka cijena je sigurno niža od ove koju smo mi odredili, međutim htjeli smo raditi sve po zakonu. Dakle, iskoristili smo sve one mogućnosti koje nam zakoni pružaju i išli smo s tom cijenom koja je najniža za građane i rekli da se po njoj mora prodati plin HEP-u - rekao je ponovivši kako je cijena na burzama pet puta veća od ove.

- Prema tome, mislimo da je to stvarno dobar potez i da ćemo na taj način još dodatno ojačati sigurnost opskrbe plinom, ali i ono što je najvažnije, poslati poruku da hrvatski plin mora ostati u Hrvatskoj - dodao je. 

Novinari su ga upitali kakva je to cijena u odnosu na onu po kojoj se plin prodavao Plinari istočne Slavonije. 

- Ono je bilo 20 eura, a ovo 41. Znači, ova je cijena viša, ali kao što sam rekao, da bi ispoštovali zakon, mi smo se morali pridržavati tog trenutnog zakonskog uporišta, a to je najniža cijena koju određuje HERA. Ponavljam, napravili smo to da bi bilo, što se narodski kaže, sve po regulama, da netko eventualno ne bi mogao osporavati tu odluku - rekao je. 

'Ono što kaže predsjednik Uprave u ostavci nije točno. Tehnički jest, ali realno ne'

Na tvrdnju predsjednika Uprave INA-e u ostavci, koji kaže da INA ionako taj plin prodaje, Hrvatskoj, ministar oštro poručuje kako to nije točno. Pojasnio je i zašto. 

- On je tehnički rekao što je istina jer ima stranih firmi koje osnuju poduzeća u Hrvatskoj, bude to nekakav d.o.o i onda INA proda plin tom do.o.o-u, koji ga proda dalje. Prema tome, tehnički je to točno, no kad mi to gledamo realno, to nije tako. I toga više nema. Kako bi takve stvari spriječili, donesena je odluka da INA mora prodati plin HEP-u i onda HEP kad Vlada kaže da ide plin bolnici ili školi, čime to stavljamo pod našu kontrolu. Ima slučajeva da su neke tvrtke iz inozemstva osnovale d.o.o. u Hrvatskoj, INA im je prodavala plin, a oni ga prodavali dalje - rekao je. 

Upitan znači li to da na preprodaji plina nije zaradio samo Damir Škugor, glavni operativac akcije u kojoj je INA oštećena za milijardu kuna, ministar kaže kako se čeka revizija svih ugovora.

- Kada dobijem nalaze te revizije, budite sigurni da ću izvijestiti javnost - dodao je.

'Današnje cijene električne energije i plina su posljedica špekulacija i nisu prihvatljive'

Današnje cijene električne energije i plina, istaknuo je, posljedica su određenih špekulacija. 

- Ne može netko radi špekulativnih poteza preko leđa naših građana plin koji se proizvodi u Hrvatskoj prodavati po cijenama koje sada apsolutno nisu prikladne. I ovo je sada cijena po kojoj će se morati prodavati plin. Mislim da je to stvarno dobra cijena kada se pogleda tržišna i da ćemo zaštititi velik broj naših građana i institucija - rekao je Filipović.

Novinari su ga upitali i smatra li da HERA dobro radi svoj posao kada daju privatnim firmama da se bave plinskom djelatnošću, a koje onda kad im to više nije lukrativno od toga jednostavno odustaju i ostavljaju potrošače bez opskrbljivača. 

- Mislim da se rad HERA-e, ali i svih institucija u energetskom sektoru, isto tako treba preispitati i da svi ljudi koji vode i poduzeća i različite regulatorne agencije trebaju izaći pred medije i odgovoriti na baš sva pitanja - rekao je te najavio za sljedeći tjedan sastanak s distributerima, koji govore da imaju poteškoće. 

- Ima onih distributera koji traže da im se nadoknade gubici, ali moram postaviti pitanje odgovornosti svih koji vode ta poduzeća jer ako je netko imao obvezu na vrijeme nabaviti plin, a nije i onda dođe pred Vladu i traži da im riješimo problem, to znači da netko nije radio svoj posao. Ako netko ima minimalne gubitke u distribuciji, a netko jako velike, to je isto odgovornost uprava koje vode ta poduzeća. Važno je da svatko počne preuzimati odgovornost za onaj dio posla koji radi. Nije njihov posao da tamo sjede, primaju dobre plaće i da nikad ne izađu pred medije i da se sva pitanja postavljaju Vladi - poručio je ministar. 

Upitan što ako MOL odbije promjenu načina upravljanja INA-om, ministar je ponovio što i prošlog tjedna - a to je da je to u interesu i MOL-u. 

- MOL nije u ovoj situaciji odbijati takve stvari jer je upravo ovakav način korporativnog upravljanja i doveo do jednog od najvećeg korporativnog skandala. Mislim da je i mađarskoj strani u interesu da se unaprijedi korporativno upravljanje i da se više nikad ne dogode ovakve stvari. To je pozicija Vlade i mi ćemo inzistirati na promjeni modela upravljanja i na svemu onome što propisuje naš Zakon o trgovačkim društvima - naglasio je. 

Direktori četvrte razine u INA-i, dodao je, donosili su odluke na temelju ovlasti koje su dobili od Uprave.

- A u Upravi većinu ima mađarska strana i zato ćemo inzistirati na smjeni cjelokupne Uprave i promjeni upravljanja - rekao je.

Hoće li Vlada podnijeti prijave protiv članova Uprave, pitali su ga još novinari.

- Ne mogu u ovom trenu govoriti o prijavama, mi tražimo njihovu odgovornost, zato su prošli tjedan i razriješeni. Sve što će se događati, bit ćete obaviješteni - poručio je. 

O brodogradilištu 3. Maj

Upitan za brodogradilište 3. Maj u Rijeci te ima li ono uopće budućnost, je li vrijedno spašavanja, ministar je rekao kako će biti potpuno iskren. 

- Bilo je porinuće trupa broda na kojem sam sudjelovao, prije toga sam pogledao sve ekonomske aspekte, nisu bili dobri, međutim, to je jedna dimenzija. Druga je kad odete u to brodogradilište pa kad vidite tisuće škverana i njihovih obitelji, djece, što to njima znači, onda imate malo drugačiji pogled na sve to. Mislim da brodogradnja treba opstati u Rijeci, podrška Vlade je tu, no podrška ne može biti bez radikalnog zaokreta u upravljanju - rekao je.

Podsjetio je kako je država više puta stala uz to brodogradilište. 

- Dio brodova je isporučen, dali smo i nedavno jedno jamstvo čime smo poslali poruku da Vlada podupire brodogradnju u Rijeci, svi znamo što znači 3. Maj za Rijeku, međutim, tada je isto poslana poruka prema Upravi da se mora napraviti plan restrukturiranja, jedan radikalan zaokret u poslovanju kako bi brodogradilište funkcioniralo na jednoj zadovoljavajućoj razini - istaknuo je dodavši kako su iz 3. Maja i poslali prijedlog plana restrukturiranja. 

- Vratili smo ga na doradu i kad to bude u nekoj fazi visoke završenosti, informirat ćemo vas - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku