Obavijesti

News

Komentari 4

Finalist 'Supertalenta' ostvario san: 'Iz malog sela došao sam do akademije uz stipendiju'

Finalist 'Supertalenta' ostvario san: 'Iz malog sela došao sam do akademije uz stipendiju'
2

Siniša Matijević (18) javnosti je postao poznat kao finalist ‘Supertalenta’ 2018. Svoj talent za umjetnost razvio je i uz pomoć Zaklade Solidarna

VIDEO

Ako nisam pomagao ocu oko kuće, onda sam crtao, slikao i izrađivao skulpture. Smatram da sam rođen s tim i želio sam i želim postići nešto u svijetu umjetnosti, priča nam Siniša Matijević (18). Mladić čija je životna priča ganula javnost još 2018. godine, kad je nevjerojatnim crtačkim talentom osvojio drugo mjesto u "Supertalentu", danas je student prve godine kiparstva na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu. U tome mu je pomoglo i stipendiranje Fonda "Desa & Jerko Baković" Zaklade Solidarna, koja se zalaže za jednake uvjete školovanja za svu djecu.

Zagreb: Siniša Matijević, student na Akademiji likovnih umjetnosti

'Tata me podržavao u svemu'

Siniša je odrastao kao jedino dijete u selu Gornji Budački u Karlovačkoj županiji, gdje je živio do završetka Osnovne škole "Katarina Zrinski". Iako se s dvojkama i trojkama u školskom imeniku nije, kako kaže, "proslavio", dar za umjetnost bio je očit.

- Roditelji su mi se rastali kad sam imao osam godina, ostao sam s ocem i nije nam bilo lako, ali tata je radio sve što može kako bi mi pomogao da ispunim svoj san. Prije svega me podržavao u mojoj ljubavi i interesu za umjetnost - prisjeća se Siniša.

- Volio sam tehničku kulturu, sastavljati, lijepiti, spajati, profesorica je to primijetila, kao i ravnateljica Željka Stojković. Obje su mi bile velika podrška kroz moje osnovnoškolsko obrazovanje, iako nisam bio uzoran učenik - prisjeća se Siniša, koji im je zahvalan na tome.

Krnjak: Siniša Matijevi? crta i vozi bicikl zatvorenih o?iju

Stipendija i đački dom u Zagrebu

U osmom razredu postao je stipendist Fonda "Desa & Jerko Baković", namijenjenog stipendiranju djece i mladih koji možda ne bi imali priliku nastaviti putem željenog obrazovanja. Tad je kuću na selu zamijenio đačkim domom u Zagrebu.

- Nakon osnovne upisao sam Pravoslavnu gimnaziju na Svetom Duhu i kroz cijelu srednju školu sam jednom tjedno pohađao Učilište za likovno obrazovanje gdje sam se pripremao za prijamni na Akademiji koju sam želio upisati - zadovoljno govori Siniša koji cijeli dan provede na Akademiji, ali nije mu teško.

Kako kaže, to ga ispunjava.

Plan za dalje nema, živi dan za danom i veseli se novim izazovima, no ipak bi volio biti toliko uspješan da se može vratiti u svoj "kraj" i ulagati u njega. Zahvalan je na svim prilikama koje su mu pomogle da nastavi živjeti svoj san o umjetnosti.

Nacionalna slava

Godine 2018., kad je pohađao osmi razred, sudjelovao je u "Supertalentu" Nove TV i zamalo pobijedio.

Završio je u samom finalu, i to kao drugoplasirani kandidat. Srca žirija i publike osvojio je crtanjem sa zatvorenim očima, što mnogi od nas ne mogu ni pojmiti.

- Podršku mi je davao stric. Rekao mi je da ga probam nacrtati zatvorenih očiju i uspjelo je. Nisu mi u početku svi vjerovali. Tako je krenulo kako bih im dokazao da stvarno crtam s povezom - priča Siniša, koji je u posljednjoj polufinalnoj večeri "Supertalenta" zatvorenih očiju nacrtao portret Nikole Tesle.Proces crtanja i finalni rezultat, fantastičan Teslin portret, oduševio je i žiri i publiku.

Krnjak: Siniša Matijevi? crta i vozi bicikl zatvorenih o?iju

- Nakon 'Supertalenta' sam dobio neke nove mogućnosti, i to što se školovanja tiče, primjerice, u Beogradu su mi nudili stipendiju, ali želio sam ostati u Hrvatskoj, čim bliže mom 'kraju' ako je to moguće - zaključuje Siniša.

Novac od stana za školovanje djece

Zaklada Solidarna i ove je jeseni osigurala 30 stipendija za srednjoškolce, a za ovaj plemeniti cilj može donirati svaka osoba ili tvrtka. Zaklada je u veljači 2018. godine pokrenula Fond "Desa & Jerko Baković" zahvaljujući velikodušnoj donaciji Dese Baković (1917. - 2019.) od 600.000 kuna za pokretanje programa podrške školovanju siromašne djece. Udovica Jerka Bakovića, brata sestara Baković koje su ubile ustaše, novac je za Fond osigurala prodajom obiteljskog stana.

Od tada svake godine 30-ak djece dobije podršku tijekom cijelog srednjoškolskog školovanja, a za ovu školsku godinu Zaklada je primila 170 molbi. I to je potvrda koliko je svakom djetetu mogućnost školovanja važna. Jedna od stipendistica bila je i Severina Lajtman, koja je ove godine upisala Filozofski fakultet u Zagrebu.

Zagreb: Ceremonija dodjele stipendija za nove stipendiste Fonda Desa & Jerko Bakovi? Zagreb: Ceremonija dodjele stipendija za nove stipendiste Fonda Desa & Jerko Bakovi?

- Stipendija Fonda pratila me kroz srednju školu i bila je moja ‘sigurnost’, ali i poticaj za ostanak i život u Zagrebu. Motivirala me je da budem dobar đak i ustrajem u ostvarenju svojih snova. Danas studiram i radim, ali i nastojim biti podrška mladima koji su izloženi diskriminaciji jer su, nažalost, nepravda i diskriminacija nešto što sam i ja osjetila odrastajući - poručila je Severina na dodjeli stipendija u rujnu. U Zakladi se nadaju da će s godinama moći pomoći i većem broju učenika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...