Obavijesti

News

Komentari 0

Finaliste trebate nabaviti i to hitno, to je bit nagrade Fric

Finaliste trebate nabaviti i to hitno, to je bit nagrade Fric
1

Potkraj siječnja 2020. jedan od šestero kandidata dobit će nagradu Fric, 75.000 kuna i mali mobilni žiroskop, simbol ‘pravog puta’

VIDEO

Pokazalo se da nisu bile male muke žirija Nagrade Fric kad je trebalo širi izbor od 13 kandidata svesti na uži od šest, što je zapravo odlična vijest!

Odlična stoga što se očito piše dobro i razmjerno puno, bez obzira na sužavanje ili instrumentaliziranje javnog prostora namijenjenog kulturi - oko toga se Nagrada Fric zahvaljujući tjedniku Express i prilogu BestBook ekstremno potrudila i dala autorima do sada najveći prostor, a tako će biti i ubuduće. Pa predstavimo kandidate za Nagradu Fric 2018./2019. i njihova djela abecednim redom.

Darko Cvijetić je do objave romana “Schindlerov lift” bio prepoznat kao pjesnik, dramaturg, režiser, svestrana i iznimna osobnost. Za njegov je roman Selvedin Avdić, lanjski finalist Nagrade Fric, napisao: “Lift marke Schindler u Crvenom soliteru u Prijedoru metafora je životnoga kruga - od uspona radničke klase do ratnoga raskola, život i sudbine stanara tih nebodera povijest su svedena na malu, ljudsku, osobnu mjeru”.

Namik Kabil je režiser i pisac koji baš voli kopati po akordima “Amarcorda”, pa je iz tog duha napisan i njegov novi roman “Isijavanje”, koji se sasvim jasno, a opet delikatno, poziva na istoimeni Kubrickov horor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jedina zbirka priča je “Poštovani kukci (i druge jezive priče)”, koju je napisala i ilustrirala Maša Kolanović.

Ova zbirka i tematski osjetno odudara od ostatka produkcije jer govori o “današnjem prekarnom trenutku, o onome u što nas je pretvorio predatorski kapitalizam, što nam je učinio”. Inženjer Josip Mlakić redoviti je kandidat mnogih nagrada, često i s dva romana godišnje. “Skica na ledu” je jedna od njegovih ambicioznijih knjiga u kojoj se spajaju njegova imaginacija i analitički um: “I ovaj put na potki krimića Mlakić ispisuje krvavi ratni roman, s poslijeratnim posljedicama, a pita se kako bi matematičkim jednadžbama mogao obuhvatiti svijest i dovesti ga u značenje, kako se matematički svijet mogao možda napokon svesti na pravu mjeru reda”.

Uvrštenje romana “Stranka” Bojana Žižovića, poznatog novinara i pjesnika, koji je napisao i niz songova za Francija Blaškovića, u finale Nagrade Fric za mnoge je vjerojatno iznenađenje. A roman govori o nečemu svima nama tako nažalost bliskom i svakodnevnom, “o tome kako se posve potkapacitirana osoba može uspeti do političkih visina u društvu posve ogrezlom u svim mogućim ljudskim ljagama”.

Roman Zorana Žmirića, trenutačnog žitelja Irske, “Pacijent iz sobe 19” priča je o “gradskom mladiću koji iz običnoga mladenačkoga života završi u kaosu rata, a zatim 25 godina poslije na psihijatriji, gdje će postati pacijent iz sobe 19”.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina