News

Komentari 3

Fitch Grčkoj podignuo rejting s ograničenog bankrota na B-

Fitch Grčkoj podignuo rejting s  ograničenog bankrota na B-

Agencija je objasnila da je odluku donijela zbog završetka akcije zamjene dužničkih obveznica u ponedjeljak, kojom je dug zemlje smanjen za oko 100 milijardi eura

Bonitetna agencija Fitch u utorak je podignula kreditni rejting Grčke s ograničenog bankrota na B- sa stabilnom perspektivom, javlja Huffington Post. Agencija je objasnila da je odluku donijela zbog završetka akcije zamjene dužničkih obveznica u ponedjeljak, kojom je dug zemlje smanjen za oko 100 milijardi eura.

Nova ocjena za Grčku znači da je stanje u promatranoj zemlji i dalje vrlo upitno te mogućnost novog bankrota i dalje postoji. 

Završetak zamjene obveznica , koja je obuhvaćala 177 milijardi eura grčkog duga prema privatnim kreditorima, dokinuo je stanje nemogućnosti plaćanja koje se ogleda u kreditnoj ocjeni ograničenog bankrota. 

Dugoročna ocjena Agencije podložna je razvoju događaja. Mora se vidjeti kojim će smjerom Grčka krenuti u odnosu na parametre koje su joj zadali EU i MMF, kao i sposobnost zemlje da poštuje plaćanje restrukturiranih obveza. 

Mišljenje Agencije je da i dalje postoji ozbiljan rizik od bankrota u svjetlu visoke zaduženosti. Kratkoročni rizik predstavljaju i skorašnji parlamentarni izbori, odnosno nesigurnosti glede sastava nove vlade i njezine odlučnosti da provede reforme EU i MMF-a. 

Najčitaniji članci