Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Fitness za mališane: Pomaže prerano rođenim bebama...

Fizioterapeut Ivan Franjčec (28) iz Zaboka već godinu dana besplatno pomaže članovima udruge Palčići. Ivan radi i vježba s prerano rođenim mališanima

Davor Puklavec/Pixsell
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
16 komentara

Evo, ovako bebu okrećete za presvlačenje, a ovako je držite dok je hranite, strpljivo objašnjava obitelji Arambašić fizioterapeut Ivan Franjčec (28) iz Zaboka. On već godinama radi s prerano rođenim mališanima i zna koliko je vježba važna za njihov napredak. Prerano rođene bebe pripadaju skupini neurorizične djece, što znači da u budućnosti mogu razviti neko od neuroloških oštećenja. Često je riječ o zaostajanju u sjedenju, puzanju, hodanju. No takvoj djeci rani početak vježbanja najčešće pomaže i ubrzo sustignu svoje vršnjake bez ikakvih posljedica u razvoju. Upravo zato već godinu dana Franjčec besplatno pomaže članovima udruge Palčići, koja okuplja roditelje nedonoščadi.

- Ovo što ja radim zapravo se zove ‘babyhandling’. Riječ je o načinu na koji roditelji potiču bebe da budu aktivne već u najranijoj dobi i tako pospješuju razvoj muskulature i čvrstoću. Objasnim im kako bebu podići, spustiti, presvući, nositi i hraniti - priča Franjčec držeći u naručju malenog Šimuna. On je danas vesela desetomjesečna beba, no rodio se prerano, u 28. tjednu trudnoće.

- Mi smo u udruzi Palčići doznali za Ivana. Još u bolnici su nam rekli da će Šimunu trebati vježbe, a meni i suprugu je bilo iznimno važno da već u tim prvim danima nešto poduzimamo i radimo sa svojim djetetom.

Psihički smo se osjećali puno bolje - kaže mama Ivana. Franjčec se nadovezuje kako je roditeljima prerano rođene djece teško.

- To su ljudi koji mjesecima gledaju svoje bebice u inkubatorima, a onda kad ih konačno puste kući, mnogi nisu sigurni kako držati bebu da je ne ozlijede. Kako joj prići, što s njom raditi? Bilo je roditelja koji su me izričito pitali što smiju raditi s djetetom - prepričava Ivan, sretan što pomaže najmlađima.


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message