Obavijesti

News

'Fokus će nam uvijek biti na kvalitetnom novinarstvu koje je na usluzi našim čitateljima...'

'Fokus će nam uvijek biti na kvalitetnom novinarstvu koje je na usluzi našim čitateljima...'

Promjena je planska i dio je kontinuiteta uređivačke politike. Stav 24sata ostaje jasan i beskompromisan – nema nedodirljivih, rekao je Ivan Buča, novi glavni i odgovorni urednik 24sata

VIDEO

U uredništvu 24sata dolazi do promjene. Ivan Buča preuzima dužnost glavnog i odgovornog urednika 24sata.

Dosadašnji glavni urednik Goran Gavranović, nakon što je u 24sata bio na pozicijama izvršnog urednika, glavnog urednika tjednika Express, zamjenika glavnog urednika pa posljednjih osam godina glavni urednik 24sata, postaje član uprave i izvršni direktor, s fokusom na glavne brandove i izdavaštvo.

Riječ je o promjeni koja se pripremala dulje vremena, a više o planovima 24sata za budućnost rekao nam je novi glavni urednik Ivan Buča.

Došao si u 24sata nakon studija; sad postaješ glavni urednik. Što to znači za tebe?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U 24sata sam od samog početka 2005. godine. U ovih 17 godina prošao sam sve redakcijske stepenice. Bio sam novinar, šef deska, urednik rubrike news, izvršni urednik, zamjenik glavnog urednika, izvršni glavni urednik i sada glavni i odgovorni urednik. Meni je to veliko priznanje, čast i obveza. Hvala Styriji i upravi 24sata na povjerenju, hvala mom prethodniku i izvršnom direktoru Goranu Gavranoviću te svim dosadašnjim glavnim urednicima jer su mi dali priliku učiti od njih. A posebno hvala kolegama novinarima, urednicima i svim ostalim zaposlenicima s kojima sam radio i s kojima ću raditi.

Što će ova promjena u uredništvu 24sata značiti čitateljima?

Promjena je planska i dio je kontinuiteta uređivačke politike. Čitatelji i dalje mogu očekivati kvalitetno i pošteno novinarstvo gdje god nas nalaze: Na papiru, portalu, videu, društvenim mrežama. Stav 24sata ostaje jasan i beskompromisan – nema nedodirljivih.

Što su, po vama, ključne osobine zbog kojih su 24sata izborila vodeću poziciju na hrvatskom tržištu?

Gradili smo odličnu komunikaciju s našim čitateljima putem različitih kanala. Oni znaju da je naše novinarstvo na strani običnih ljudi. Usvajali smo nove tehnologije: Počeli smo kao dnevna novina, a danas smo multimedijski brend koji dolazi do milijunske publike svakog dana. Uvijek smo pratili svjetske medijske trendove i odmah ih testirali.

Koje inovacije možeš istaknuti u printu, videu, na webu?

Samo u prva četiri mjeseca ove godine napravili smo nekoliko važnih iskoraka. Dnevne novine smo redizajnirali i osvježili izgledom, ali i sadržajem. Uveli smo niz manjih, brzih i jezgrovitih formi, ali smo dali i još više prostora našim novinarima za istraživačke teme, intervjue, feljtone, eseje, pogotovo u našim vikend izdanjima.

Rat u Ukrajini intenzivno pratimo u video formatima. Emisije iz našeg studija emitirali smo i do 7 puta dnevno, ugostili smo sve najvažnije sugovornike i analitičare, naši reporteri javljali su se uživo iz Ukrajine i susjednih zemalja. Svakodnevna video javljanja s terena su zaštitni znak 24sata već nekoliko godina, a uz pomoć najnovije tehnologije to smo podigli na razinu više.

Portal 24sata.hr, kojeg svakog dana posjećuje više od 800.000 korisnika, je uvođenjem digitalne pretplate doživio značajne promjene, a u sljedećim mjesecima pripremamo još mnogo noviteta kojima ćemo obogatiti sadržaj portala.

Kakav je značaj a kakav uspjeh digitalne pretplate?

Digitalna pretplata, koju su 24sata i druge redakcije počeli uvoditi prošle godine, najveća je medijska promjena na hrvatskom tržištu u posljednjih 15-ak godina. Pokazalo se da su čitatelji itekako spremni na portalu platiti kvalitetno novinarstvo vrhunskih autora jer je to nešto što čini razliku od ostalog sadržaja na internetu. Digitalna pretplata i u svijetu predstavlja stup kvalitetnog novinarstva, onog koje živi od povjerenja svojih čitatelja.

24sata često primaju i odgajaju mlade novinare. Što bi preporučio mladim novinarima, koji tek počinju raditi?

24sata je od početka stvarao svoj novinarski kadar iz bazena mladih novinara. I sam sam počeo na sličan način i mogu reći da je 24sata bez dvojbe najbolje mjesto za razvoj mladih novinara jer odmah 'lete' u vatru i dobijaju prostor i prilike kakve se početnicima rijetko mogu pružiti. A ovdje stvarno imaju od koga učiti - od iskusnih urednika i vrhunskih starijih kolega, među kojima su i 'osvajači' najprestižnijih nagrada struke za svoj rad.

Kako vidiš budućnost 24sata?

Fokus će nam uvijek biti na kvalitetnom novinarstvu koje je na usluzi čitateljima, čak i onda kad im moramo reći istinu koju možda ne žele čuti. Pratit ćemo medijske trendove, razvijati digitalnu pretplatu, isprobavati novitete. Bit ćemo, kao i dosad, prisutni na svim postojećim platformama i prilagođavati se razvoju novih, uz naš jedinstveni stil koji čitatelji prepoznaju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor