Obavijesti

News

Komentari 5

Fortenova lider regije po broju radnika, veće plaće u Konzumu

Fortenova lider regije po broju radnika, veće plaće u Konzumu
1

STALNA ZAPOŠLJAVANJA Samo u maloprodaji i logistici Konzuma lani je zaposleno više od 1300 ljudi. Gotovo 70 posto zaposlenih svoju budućnost i dalje vidi u Fortenovi

VIDEO

Fortenova grupa u svojim kompanijama u regiji zapošljava 52.000 ljudi te je najveći poslodavac u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori. 

Anketno istraživanje o korporativnoj kulturi i klimi, kojem se tijekom rujna odazvalo 60 posto zaposlenih u kompanijama uključenima u istraživanje, pokazalo je kako je gotovo 70 posto zaposlenika izuzetno angažirano na mjestu na kojem rade i vide svoju profesionalnu budućnost kod sadašnjeg poslodavca. Svoju su kompaniju spremni preporučiti kao dobro mjesto za rad. 

Pokretanje videa...

01:14

Samo u maloprodaji i logistici Konzuma u 2018. godini zaposleno je više od 1300 ljudi, dok je za povećanje božićnica i drugih nagrada za svoje zaposlenike u kompanijama u većinskom vlasništvu u Hrvatskoj Fortenova grupa 2018. godine izdvojila više od 35 milijuna kuna. Sustavno rade na povećanju plaća zaposlenika, poručuju iz Grupe, dodajući kako su im u fokusu posebno oni s najnižim primanjima.

U posljednjih godinu i pol plaće u Konzumu su povećane šest posto, isplaćena božićnica je iznosila 1500, a regres 1200 kuna. U značajnoj je mjeri povećan udio ugovora o radu na neodređeno.

Kolektivni ugovori u kompanijama jamče visinu minimalne plaće zaposlenika, isplatu naknade za korištenje godišnjeg odmora (regres), uskrsnice, božićnice, dara za djecu, plaćeno bolovanje, pomoć tijekom izostanka zbog bolesti, kao i pogodnosti poput fleksibilnog radnog vremena, najčešće zanimljivog studentima i umirovljenicima.

Belje, primjerice, zaposlenima osigurava plaćene dopuste kod važnih događaja te dodatno zdravstveno osiguranje koje uključuje specijalističke i sistematske preglede, a PIK Vrbovec svojim zaposlenicima omogućuje svakodnevni topli obrok i organizirani prijevoz do tvornice.

Nedostaje trgovaca i mesara

"Od osnivanja u travnju 2019. godine Grupa intenzivno radi na daljnjem unapređenju upravljanja ljudskim resursima, novoj organizacijskoj strukturi, kao i na novoj korporativnoj kulturi, koja će se prožimati kroz sve segmente poslovanja i poslovne aktivnosti. Naše vrijednosti su izvrsnost, odgovornost i poštenje, suradnja, održivost i inovativnost - vrijednosti koje dijelimo s našim kupcima, partnerima, zaposlenicima i vlasnicima", ističu u Fortenova grupi.

Kako dodaju, još je tijekom izvanredne uprave u Agrokoru, u sustavu današnje Fortenova grupe, pokrenut niz transformacijskih procesa s ciljem izgradnje zdravih odnosa i radnog okruženja koje potiče izvrsnost i svima pruža jednake mogućnosti.

Dodaju kako su i oni, kao i brojne druge kompanije u Hrvatskoj, suočeni s problemom nedostatka radne snage, posebno trgovaca, mesara i skladištara. Nove zaposlenike privlače na različite načine - od stipendiranja učenika u strukovnim školama, preko poboljšanja radnih i financijskih uvjeta i stimulacija, pa do ulaganja u edukaciju i motivaciju zaposlenika.

Između ostalog, Fortenova grupa je proljetos potakla manifestaciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na kojoj su se predstavnici šest operativnih kompanija u četiri grada susretali s potencijalnim zaposlenicima te im prezentirali uvjete i pogodnosti koje nude.

Zapošljavanje u Fortenova grupi - velikom sustavu s tri različite osnovne poslovne grupe - znači raditi kod nekog od lidera industrije u Hrvatskoj i regiji, poput Konzuma, Leda, Zvijezde, Jamnice, PIK-a Vrbovec, Belja i niza drugih kompanija - ali i učiti o najboljim poslovnim praksama, kažu u Grupi. Neke od njihovih kompanija povezale su se sa školama na svojem području kako bi si što ranije osigurale potrebne radnike.

U školi stipendija pa posao

PIK Vrbovec u Srednjoj školi Vrbovec stipendira mlade naraštaje mesara te ih kroz plaćenu praksu u kompaniji ujedno i educira, a po završetku školovanja stipendisti imaju mogućnost ulaska u stalni radni odnos. Uz mjesečnu stipendiju, osigurana im je i stručna praksa, kao i mogućnost zapošljavanja u kompaniji nakon školovanja.

- Tijekom 2018. potpisali smo ugovore o stipendiranju deset učenika prvih razreda, kojima će stipendija biti isplaćivana tijekom cjelokupnog školovanja, a nadamo se da će brojka ubuduće biti i dvostruko veća. Naša je inicijativa potaknula upis nove generacije veterinarskih tehničara na području Baranje - kaže Velimir Sili, izvršni direktor Stočarstva u Belju plus.

U Konzum Akademiju može se doći bez najave

U Konzum Akademiju, bez prethodne najave, može doći bilo tko zainteresiran za zapošljavanje. Ispunit će prijavni obrazac i pričekati svoj selekcijski intervju. Inovativnom selekcijom po principu otvorenih vrata Konzum se tako otvorio svim potencijalnim zaposlenicima. U upravnoj zgradi na Žitnjaku otvorio je i ‘relax corner’, gdje se zaposlenici mogu opustiti i zabaviti uz stolni nogomet, tenis i pikado.

Radnici Konzuma broje 11 godina staža

Zaposlenik Konzuma ima, u prosjeku, 11 godina staža u tvrtki, dok njih više od 600 ima 30 i više godina radnog staža provedenog u Konzumu. Prosječna je dob zaposlenika 42 godine, a najmlađi poslovođa ima samo 21 godinu. Konzum drži vodeću poziciju najvećeg hrvatskog maloprodajnog lanaca s više od 600 prodajnih mjesta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..