News

Komentari 53

FOTO Amerikanci u Zemuniku postavili raketni sustav Patriot

FOTO Amerikanci u Zemuniku postavili raketni sustav Patriot

Patriot je sustav protuzračne i proturaketne obrane zemlja-zrak i prvi put razmješten je u Republici Hrvatskoj što je, kako je istaknuto, potvrda partnerskog odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske

Američki sustav protuzračne obrane Patriot iz sastava američkog 10. Zapovjedništva proturaketne i protuzračne obrane, koji sudjeluje u sklopu međunarodne vojne vježbe  Astral Knight 21 - Immediate response, predstavljen je u srijedu u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku.

Patriot je sustav protuzračne i proturaketne obrane zemlja-zrak i prvi put razmješten je u Republici Hrvatskoj što je, kako je istaknuto, potvrda partnerskog odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske te pokazatelj zajedničkih nastojanja država članica NATO-a u odgovoru na moguće sigurnosne prijetnje.

Brigadni general i zapovjednik američkog 10. Zapovjedništva proturaketne i protuzračne obrane Gregory Brady istaknuo je da su sretni što mogu boraviti u Zemuniku i predstaviti sustav koji se trenutačno koristi širom svijeta, uključujući nekoliko zemalja NATO-a, a posebno je zahvalio zapovjedniku Pukovnije protuzračne obrane brigadiru Alenu Šimuniću.

"Danas stojimo rame uz rame i obojica vrlo blisko surađujemo. Cijenimo vojne vježbe  poput  Astral Knight 21 i Defend Europe 21 koje su od iznimne važnosti. U takvim vježbama naši zapovjednici i vojska vrlo blisko surađuju i razvijaju zajedničku taktiku, tehnike i procedure, a sve kako bismo ojačali ukupnu proturaketnu i protuzračnu obranu", rekao je Brady.

Ustvrdio je kako je najvažnije da se razvijaja interoperabilnost između ovih različitih sustava što je pak ji edan on glavnih ciljeva vježbe Astral Knight 21.

"Podupiremo spremnost proturaketne i protuzračne obrane NATO saveza", izjavio je Brady.  

Brigadir Šimunić zahvalio je na pruženoj mogućnosti da zajedno sudjeluju u ovoj važnoj i velikoj vojnoj vježbi.

"Zadovoljni smo i zahvalni partnerima što nam se pružila prilika da se pobliže upoznamo s ovim sustavom, te da možemo razmijeniti saznanja i iskustva u području provedbe pružanja protuzračne zaštite u ovako složenim operacijama", rekao je Šimunić.

Ocijenio je da su iskustva koja dobivamo na ovakav način jako važna u obuci hrvatskih časnika, dočasnika i postrojbi te pridonose razvoju naših sposobnosti.

Zapovjednik bojne zrakoplovnog motrenja i navođenja HRZ-a pukovnik Krešimir Tafra rekao je da su ovakve vježbe iznimna prilika da se uvježbaju složenije i kompleksnije zadaće u zračnom prostoru s 50-ak aviona u zraku, izvijestivši da je do sada sve prošlo u najboljem redu.

Vojna vježba Astral Knight 21 - Immediate response dio je skupnih vojnih vježba u kojima će sudjelovati oko 28.000 vojnika iz 26 europskih zemalja, a sve pod zapovjedništvom NATO-a i SAD-a. Hrvatska vojska tu sudjeluje s Migovima 21, ali i s ratnim brodovima.

Vježba se od 13. do 22. svibnja provodi u zračnom prostoru sjevernoga i južnoga jadranskog akvatorija - Italije, Slovenije, Crne Gore, Albanije i Hrvatske.

Najčitaniji članci