News

Komentari 3

FOTO Betlehemske ulice puste, tek malobrojni zapjevali pjesme

FOTO Betlehemske ulice puste, tek malobrojni zapjevali pjesme

Mjere zatvaranja zbog pandemije imalo je razarajući učinak na ekonomiju u tom mjestu rođenja Isusova. Okupljeni oko božićnog drvca i jaslica pjevali su božićne pjesme

Betlehemska zvona odzvanjala su u subotu na božićno jutro uličicama grada u kojima su pastelne i zelene žaluzine prozora sličile na adventski kalendar koje nitko nije otvorio.

Vlasnici dućana i hotela u tom palestinskom gradu potvrdili su da im je posao uvelike opao u odnosu na godine prije pandemije koronavirusa, kada su bogatiji turisti znali preplaviti grad. Mjere zatvaranja zbog pandemije imalo je razarajući učinak na ekonomiju u tom mjestu rođenja Isusova.

Na Trgu jaslica okupilo se tek nekoliko stotina kršćana, većinom ljudi koji žive, rade ili studiraju u Izraelu i na Zapadnoj obali. Okupljeni oko božićnog drvca i jaslica pjevali su božićne pjesme kako bi barem malo uveselili prizor ispred Crkve Isusova rođenja.

Joseph Giacaman, vlasnik suvenirnice, rekao je da mu je zarada tek dva posto u odnosu na predpandemijske godine.

Pokrajnje uličice su bile doslovce prazne, a zatvoren je navelebniji hotel Jacir Palace.

Pa ipak je rano u subotu latinski patrijarh Jeruzalema Pierbattista Pizzaballa na brojčano smanjenoj misi zbog epidemioloških mjera pozvao vjernike da potraže nadu.

"Moramo tražiti i pronaći glas nade koji nas vodi prema Isusu i spasenju, glas koji otvara vrata nadi", rekao je Pizzaballa.

Najčitaniji članci