Obavijesti

News

Komentari 14

FOTO HGSS spašavao dvoje planinara na Velebitu: Krenuli 'izbrisanom stazom' i izgubili se

FOTO HGSS spašavao dvoje planinara na Velebitu: Krenuli 'izbrisanom stazom'  i izgubili se
4

Planinari su rekli približnu lokaciju HGSS-u, ali i da nisu u mogućnosti sami izaći iz prirodnih vrleti koje ih okružuju, a uz to padala je noć pa tako i temperatura zraka.

VIDEO

Čak 10 sati trajala je akcija HGSS-a iz Gospića koji su u subotu popodne tražili dvoje planinara koji su se izgubili na području NP Sjeverni Velebit, odnosno u strogom rezervatu prirode – Hajdučki i Rožanski kukovi.

Tek što su završili s postavljanjem rasvjete na tornju crkve Svetog Karla u Karlobagu stigao im je poziv planinara u 17 sati. Radilo se o dvoje planinara koji su pokušali napraviti kružnu turu kroz Rožanske kukove stazom koja je „izbrisana“ od strane NP Sjeverni Velebit jer se radi o strogom rezervatu prirode, kažu iz HGSS-a te ističu da u Hrvatskoj postoje samo dva stroga rezervata, a to su Bijele i Samarske stijene, te Hajdučki i Rožanski kukovi.

U razgovoru s planinarima spašavatelji doznali su da planinari nisu ozlijeđeni, te njihovu približnu lokaciju i da nisu u mogućnosti sami izaći iz prirodnih vrleti koje ih okružuju, a uz to pada noć pa tako i temperatura zraka.

Iako planinari nisu bili ozlijeđeni s obzirom na udaljenost, teški teren, vremenske uvjete i njihovu opremu koja nije bila za duži boravak, ova akcija zahtijevala je hitnost, kažu iz HGSS-a.

Njihovih osam spašavatelja s dva terenska vozila i s potrebnom opremom za eventualni transport ili ostanak na lokaciji do idućeg jutra (bivakiranje) nakon prikupljenih informacija i brzog organiziranja krenulo je u akciju spašavanja.

Za nešto manje od dva sata stigli su do 100 km udaljenog Zavižana, odnosno mjesta od kuda kreće poznata Premužićeva staza. Stazom su nastavili do Rosijevog skloništa gdje uočavaju svjetlosni signal te se odvajaju prema Rožanskim kukovima kroz vrlo težak, gotovo neprohodan teren.

Oko 21 sat spašavatelji su stigli do izgubljenih, ali i iscrpljenih planinara te nakon kraćeg odmora i okrepe svi zajedno krenuli su natrag prema Premužićevoj stazi. Ona je u ovoj situaciji bila kao autocesta u odnosu na šumsku vlaku, opisuju iz HGSS-a.

Laganim korakom uz povremene kraće odmore spašavatelji s planinarima u 1 sat iza pola noći dolaze do vozila.

- Poznato je da ljudi najteže priznaju svoju grešku i uvijek je to bila samo namjera ugodne šetnje prirodom. Priznali oni to ili ne, često puta se ispostavilo da samo pravovremena reakcija, sposobnost i znanje koje posjeduju gorski spašavatelji je spasila mnoge živote od sigurne smrti i to diljem Republike Hrvatske, jer gorski spašavatelji imaju srce, volju i „znaju kako“. Ova akcija trajala je 10 sati i završila je u 3 sata povratkom spašavatelja u bazu - navodi HGSS.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe