Obavijesti

News

Komentari 140

Na pogreb fra Zvjezdana Linića stiglo je više od 10 tisuća ljudi

Na pogreb fra Zvjezdana Linića stiglo je više od 10 tisuća ljudi
30

Fra Zvjezdan Linić preminuo je u subotu u 73. godini. Misu je predvodio kardinal Josip Bozanić, a došli su i Milan Bandić, Simona Gotovac i Anja Šovagović

VIDEO

Izričem kršćansku sućut obitelji oca Zvjezdana. Mnoge je dovodio do Boga, a put do Boga je molitva koju je vodio i svjedočio. Neka ovaj sprovod pomogne da svi zajedno stupimo bliže Bogu. Kao zagrebački nadbiskup zahvaljujem Bogu za sve dobro koje je svjedočio Linić. Molimo Boga da mu bude milostiv, rekao je u srijedu kardinal Josip Bozanić.

Tisuće ljudi na pogrebu

Na pogrebu fra Zvjezdana Linića u Samoboru okupilo se više od 10.000 ljudi. Počeli su se okupljati još večer prije, na bdijenju u Taboru. Nakon mise iz franjevačke crkve Blažene Djevice Marije iznijeli su njegov lijes. Na groblje nisu mogli stati svi koji su ga željeli ispratiti.

Sestre Marija i Ivana Husar, Sanja Doležal i ostali pjevali su crkvene pjesme. Dok su pjevali, nisu mogli zaustaviti suze.

Među brojnim vjernicima bili su i Simona Gotovac, Milan Bandić, glumci Anja Šovagović i Dragan Despot, Marijana Petir, Karmela Vukov Colić, Ana Karić, Marin Ivanović Stoka...

Obred na groblju predvodio je Emanuel Hoško, crkveni povjesničar i svećenik na Trsatu.

"Fra Zvjezdan je bio prožet i oblikovan po svetome Franji" 

- Rastajemo se s bratom i prijateljem. Svi koji su bili na njegovim seminarima napuštali su Tabor sigurni da se mogu vratiti kad god zažele jer ih uvijek očekuje prijatelj nasmijana lica. Među nama franjevcima teško da se netko mogao potužiti da ga fra Zvjezdan nije saslušao i ispunio njegove želje. Fra Zvjezdan je bio prožet i oblikovan po svetome Franji - rekao je okupljenome mnoštvu Emanuel Hoško.

Fra Željko Železnjak, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije, ispratio ga je lijepim i biranim riječima.

- Bog je tako odredio. Uzeo je brata Zvjezdana sebi. Iako ga vidljivo i tjelesno gubimo, dobili smo puno više. Vjerujem da imamo zagovornika kod nebeskog oca u čiji se zagrljaj fra Zvjezdan smrću vratio. Njegov lik možemo iščitati u riječima iz knjige Mudrosti: ‘Duše su pravednika u ruci Božjoj i njih ne dotiče muka nikakva’. Fra Zvjezdan se je svugdje cijeli davao. Svugdje ga pamte po dobroti, blizini, povjerenju i miru koji je unosio svojom pojavom - rekao je fra Železnjak.

Imao sedmero braće i sestara

Fra Zvjezdan Linić rođen je 1. ožujka 1941. godine na Sušaku u Rijeci od majke Ljudmile i oca Josipa, koji su imali osmero djece - dvije kćeri i šest sinova.

Na krštenju u župi Sv. Jurja na Trsatu dobio je ime Vjekoslav. Kao dijete volio je ići u crkvu, osobito franjevcima na Trsat. Zornice nije propuštao. Godine 1958. stupa u franjevački novicijat u Cerniku u kojem je dobio redovničko ime Zvjezdan, a braća su ga odmilja zvala Slavić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 140
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...