Obavijesti

News

Komentari 10

Francuska i Njemačka najavile jačanje obrambene suradnje

Francuska i Njemačka najavile jačanje obrambene suradnje
1

Riječ je o tome da se olakšaju akcije Europske unije izvan njezinih granica, da se poveća sigurnost naših partnera i susjeda, izjavio je francuski predsjednik Francoise Hollande

VIDEO

Francuski predsjednik Francois Hollande najavio je u srijedu da će uskoro, na francusku inicijativu, biti predstavljen prijedlog za jačanje obrambene suradnje u Europi, s čime se slaže i Njemačka, prenose agencije

"Mogu također konstatirati da su naši njemački prijatelji na to spremni. Moći ćemo dakle zajedno iznijeti tu inicijativu", rekao je u govoru u ministarstvu obrane u Parizu uoči proslave Dana pada Bastille 14. srpnja i tradicionalne vojne parade.

"Riječ je o tome da se olakšaju akcije Europske unije izvan njezinih granica, da se poveća sigurnost naših partnera i susjeda, da zajedno razvijamo naše sposobnosti za reakciju i odvratimo terorističke prijetnje", rekao je, prenio je France Presse.

"Na Europljanima je da se pobrinu za vlastitu sigurnost i djeluju koliko god je moguće autonomno", istaknuo je.

Dugo kritizirana da se zadovoljava samo plaćanjem računa, Njemačka si je u srijedu postavila cilj da igra veću vojnu ulogu u svijetu i izrazila želju da iskoristi Brexit kako bi se osnažilo obrambenu suradnju u EU-u.

Predstavljajući u srijedu u Bruxellesu izvješće o njemačkoj sigurnosnoj politici, njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen kazala je da će Njemačka i Francuska voditi pregovore s drugim zemljama kako bi procijenile njihovu spremnost za zajedničke projekte, s dugoročnim ciljem napredovanja prema sigurnosnoj i obrambenoj uniji, prenio je Reuters.

Spomenula je mogućnost uspostave europskog "civilno-vojnog stožera", koji bi raspoređivao europske misije, kao i europskih medicinskih snaga.

Njemačka vlada u tom izvješću upozorava na prijetnju Rusije, za koju kaže da "otvoreno dovodi u pitanje mirni europski poredak" svojom spremnošću da koristi silu za svoje interese i prekraja granice na Krimu i u istočnoj Ukrajini.

"To ima dalekosežne implikacije za sigurnost u Europi i time za sigurnost Njemačke", kaže se u izvješću, koje ističe potrebu "povećane fleksibilnosti" u obrambenoj politici, ali i suradnje s Rusijom u pitanjima od zajedničkog interesa.

"Bez temeljne promjene u politici, Rusija će biti izazov za sigurnost našeg kontinenta u doglednoj budućnosti", kaže se u izvješću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"