News

Komentari 0

Francuska je odlučila: 'Izručit ćemo Španjolskoj vođu ETA-e'

Francuska je odlučila: 'Izručit ćemo Španjolskoj vođu ETA-e'

Španjolska mjesecima čeka izručenje Joséa Antonija Urruticoecheu (69) koji je optužen i za davanje naloga za izvršenje bombaškog napada na garnizon španjolske civilne garde 1978. u Zaragozi

Francuska je u srijedu odlučila izručiti Španjolskoj lidera bivše baskijske separatističke skupine ETA-e, optuženog da je financirao oružanu skupinu preko kafića u kojima su se okupljali zagovornici nezavisnosti Baskije.

Španjolska mjesecima čeka izručenje Joséa Antonija Urruticoecheu (69) koji je optužen i za davanje naloga za izvršenje bombaškog napada na garnizon španjolske civilne garde 1978. u Zaragozi. Tada je poginulo 11 osoba, a 88 ih ranjeno.

Smatra se da je on u svibnju 2018. stajao iza objave o raspuštanju ETA-e i da je bio jedan od njenih posljednjih vođa. Brojni pripadnici ETA-e skrivali su se u francuskom dijelu Baskije a operacije izvodili u Španjolskoj.

French President Emmanuel Macron visits Lithuania

Sud u Parizu je priopćio u srijedu Urruticoechei, poznatom i pod imenom Josu Ternera, kako se u iduća tri dana može žaliti vrhovnom sudu na odluku o izručenju. Španjolsko pravosuđe, od podizanja optužnice 2002., nije znalo gdje se nalazi.

U svibnju 2019.bio je uhićen u mjestu Sallanches, u francuskim Alpama, u zajedničkoj operaciji francuske i španjolske policije. Urruticoechea boluje od raka, a francuski sud mu je 30. srpnja dopustio da izađe iz pritvora zbog rizika za zdravlje nakon što se u tamošnjem pritvoru pojavio koronavirus. Od tada se nalazi u kućnom pritvoru u Parizu.

Zagovornici nezavisnosti Baskije, autonomne pokrajine s 2,2 milijuna stanovnika na sjeveru Španjolske, traže njegovo puštanje na slobodu. Španjolske udruge žrtava terorizma zahtijevaju suđenje te traže od vlade u Madridu da nastavi s progonom i istragama bivših članova skupine.

Euskadi Ta Askatastuna (ETA), na baskijskom jeziku Baskija i sloboda, od 1959. godine je nastojala uspostaviti državu na sjeveru Španjolske i jugu Francuske. Nalazila se na popisu terorističkih skupina u Španjolskoj. Oružanu borbu je prekinula 2011. godine a oružje predala 2017. godine.

Najčitaniji članci