Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Francuska vlada ne želi brod s migrantima primiti u Marseille

Humanitarna organizacija SOS-Mediterranee, čiji je brod Aquarius nedavno kod libijske obale spasio 58 ljudi, objavila je u ponedjeljak da će brod otploviti do Marseillea, gdje organizacija ima sjedište

FILE PHOTO: The humanitarian ship Aquarius is seen at Boiler Wharf in Senglea
Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
10 komentara

Francuska vlada nije u utorak dopustila da spasilački brod s migrantima dođe u Marseille nakon što su ga odbile Italija i Malta, što je kritizirala francuska ljevica.

"Postoje europska pravila da se (spasilački brodovi za migrante) moraju uputiti do najbliže europske obale", rekao je ministar gospodarstva Bruno Le Maire za RMC radio. "Luka u Marseillu nije najbliža luka."

Humanitarna organizacija SOS-Mediterranee, čiji je brod Aquarius nedavno kod libijske obale spasio 58 ljudi, objavila je u ponedjeljak da će brod otploviti do Marseillea, gdje organizacija ima sjedište. Objasnila je da mora iskrcati migrante i pokušati riješiti pravni status broda.

Francuska ljevica kritizirala je vladinu odluku.

"Ne zatvaraju se vrata za nuždu kada se pred njima pojavi netko na rubu smrti", kazao je glasnogovornik Socijalističke stranke Boris Vallaud.

Ocijenio je da bi bila "čast" za Francusku da primi brod u Marseillu i kritizirao vladu da je "neodgovorna".

Francuska ministrica za europske poslove Nathalie Loiseau kazala je da se pregovara s drugim europskim zemljama kako bi se pronašlo luku za Aquarius i podijelilo odgovornost za brigu za migrante.

"Kada bi brod jednog dana stigao kod Marseillea s ljudima u nevolji naravno da bismo ga preuzeli... Aquarius nije danas ondje", rekla je za Sud Radio.

Panama pod čijom zastavom brod plovi kazala je da će Aquarius, sada jedini nevladini spasilački brod u središnjem Mediteranu, izbrisati iz brodskog registra.

Italija je zanijekala da je izvršila pritisak na Panamu da to učini.

Ove je godine na središnjem Mediteranu poginulo oko 1260 migranata, po podacima Međunarodne organizacije za migracije.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message