Obavijesti

News

Komentari 93

Lučić: Boljelo me kao da me u rukama i nogama trese struja

Lučić: Boljelo me kao da me u rukama i nogama trese struja
7

Osjećao sam da me zateže obraz i strašnu toplinu na vratu. Netko mi je viknuo da bacim vreću s leđa. Nisam vidio tko je, rekao je Frane Lučić na sudu u Zadru

VIDEO

Jedini preživjeli vatrogasac u kornatskoj tragediji, Frane Lučić, počeo je u srijedu sa svjedočenjem na suđenju Draženu Slavici, bivšem vatrogasnom zapovjedniku i jedinom optuženom za tragediju u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca 2007. godine.

Vatra je oko gležnjeva i koljena zahvatila Tomislava Crvelina, Josu Lučića i Antu Mikulina. Tomislav se skvrčio, a Lučić se okrenuo prema meni. Nitko osim Tomislava nije zavikao. Ja sam vikao da me boli i potrčao do njih da budemo skupa, kaže Frane Lučić. Ističe da mu se činilo kako spasioce čekaju šest sati jer je svaka sekunda bila kao sat. Rekao je kako ih je preletio helikopter na visini od oko 50 metara u pravcu Dugog otoka. Lučić kaže i kako su bili jako žedni, a Ante Juričev je imao vode koju su pili u krug.

- Boljelo me kao da me struja trese u rukama i nogama. U glavi i vratu boljelo je kao od udarca. Jako mi je lupalo srce. Smirio sam se nakon što sam zaključio da nas vjerojatno traže jer je prošlo puno vremena. Uhvatila me panika jer su mi šake sve više oticale - rekao je preživjeli vatrogasac na sudu.

Istaknuo je i kako je po suncu zaključio da su spasioci došli oko 18.45 sati, a jauci su se do tada smirili.

'Gadno mi je sve pričati, ježim se'

Kaže kako je shvatio da je blizu njih još jedan vatrogasac nakon što je došao Klarić i pitao ga kako se zove. Odgovorio mu je da se zove Karlo Ševerdija. Lučić je ispričao da je Crvelinu odijelo bilo izgoreno do donjeg rublja, kao i njemu hlače. Dodaje kako mu je čelo oko očiju bilo crno, a ruke posute flekama od izgorenog kombinezona.

- Joso Lučić je sjedio opečenih crvenih leđa i crveno-crnog vrata. Oko pojasa mu je bio dio kombinezona. Gadno mi je sve to pričati, ježim se - kazao je Frane.

Prestravio je sve u sudnici opisom situacije na požarištu. Kazao je kako su Anti Juričeviću izgorjele noge i spolni organ. Ističe kako je po tijelu imao nakupine kombinezona, a kako se micao to mu je otpadalo. Dodaje da mu je glava bila crno - crvena, a kako je Karlo Ševerdija bio cijeli izgoren.

- Ante Crvelin bio je potpuno crven, tek na mjestima crn. Izgledao je kao da odjeće nije ni imao. Marinku Kneževiću noge do koljena bile su žarkocrvene, a lice mu je bilo nagoreno. Imao je jaknu kojoj je na leđima pisalo "vatrogasci". Ja sam vikao "Gdje su ostali", a u sebi sam govorio "Tu su, živi su" - rekao je Frane.

Nastavio je kako je helikopter sa spasiocima napravio krug i vratio se te spustio jednog spasioca niz konop. 

- Sjećam se da je imao bijele tenisice i crvenkastu odoru. Nešto je rekao Marinku i Anti i potrčao prema nama. Pitao nas je jesmo li što pili i jeli i kazao nam da ništa ne pijemo. Mene su pokupili u trećoj turi. Spasioc je stavio ceradu ispod mene i digli su me 50-ak metara uvis. Vidio sam cijeli kornatski arhipelag. Vidio sam i Tomislava Crvelina na tlu. Bojao sam se gledati dolje. Bilo mi je hladno. Spustili su me u maslinik na Murteru. Prevezli su me u vojarnu Zemunik. Bilo mi je drago da ću vidjeti vojarnu gdje sam služio vojni rok 2003. Uz pomoć medicinskog osoblja propješačio sam od helikoptera do kola hitne pomoći. Kazao sam "Vatra nas je prešla" i "Samo da mi ne otkinu prste" - svjedočio je Frane Lučić. 

'Shvatio sam da neću uspjeti pobjeći i viknuo sam da gorim'

Osjećao sam da me zateže obraz i strašnu toplinu na vratu. Dva metra od mene trčao je netko i vikao mi da bacim vreću s leđa. Nisam vidio tko je. Vrućina je sve jače pržila, spržila mi šake, a prsti su se izdeformirali prema gore i dolje, kazao je Lučić. Dodaje kako ga je stezao vrat i zatiljak, a vrtio je glavom da spasi vrat. 

- Vidio sam da neću moći pobjeći. Okrenuo sam se i vidio da je vatra dolazila do mene. Fronta je bila velika, do četvrtine brda, a vjetar je i dalje puhao. Moje nogavice, čizme i kamenje okolo mijenjali su boju - rekao je Frane.

Ističe kako je počeo vikati da je izgorio. Naglasio je kako je bilo puno dima, ali je nazirao dva ili tri vatrogasca. Kaže kako je Tomislav Crvelin tada zavapio da dolazi pomoć. Lučić je pogledao svoje ruke i viknuo mu da dolazi.

'Bio sam zadnji, osjetio sam vrućinu, okrenuo se i potrčao'

Potrčao sam s vrećom s opremom prema helikopteru za Kornate, koji se spremao poletjeti. Slavica me zaustavio i rekao mi da me s opremom neće pustiti unutra. Rekao sam da mi je tu osobna rezervna oprema. Naredio je da pokažemo ja i Marko Stančić što imamo unutra, ispričao je Lučić. 

Dodaje kako ga je Slavica pitao što će mu voda i ima li položenu desantnu obuku. Na to mu je Lučić odgovorio da je prije godinu dana vježbao kako ući u helikopter da ga ne zahvati propela. 

Lučić je na sudu rekao kako je on posljednji ušao u helikopter, gdje je nastala gužva. Čuo je kako je netko rekao 'puno je ljudi, odustanite neki'. Bilo ih je 25 unutra, a dvojica su izišla.

Lučić: Teren je bio težak i puhalo je jako jugo

Frane Lučić je na sudu kazao kako ga je Dino Klarić htio iskrcati iz helikoptera u prvoj grupi vatrogasaca, ali nije želio izaći jer je nosio hranu za kolege iz DVD-a Tisno. Kaže kako su se spustili na polje preko kojeg je požar već prešao. Nakon što je to rekao zamolio je sud da se koristi skicama. Dopustili su mu. 

- Tri puta smo se pokušali iskrcati na brdo na kojem je navodno bila kruška, ali ja je nisam vidio. Kopilot je na pola virio kroz vrata helikoptera i bezuspješno navodio pilota. Puhalo je jako jugo i nisu se mogli izravnati. Treći put je patka skliznula i osjetio se miris, mislim benzina, rekao je Lučić.

Lučić kaže kako su se spustili kilometar niže bez problema uz navođenje kopilota. Ističe kako je to bila nizina s oštrim kamenjem i malo trave , a more se nije vidjelo. 

- Težak je bio teren, a umalo sam pao dva puta. Bio sam zadnji. Vidio sam dim iznad glava, ali gledao sam u pod da se ne spotaknem. Stigla je strašna vrućina, kao fen u drugoj brzini. Spustio sam vizir na kacigi te sam vidio da je bilo puno bijelog, crnog i žutog dima - rekao je Frane.

Kaže i kako je napravio jedan korak naprijed te je osjetio nesnosnu vrućinu, okrenuo se i počeo brzo trčati.

'Vatra nas je sustigla u obliku polumjeseca'

Kazao je  kako je motornu pumpu nosio s Markom Stančićem te je iz nje kapalo gorivo.

- Moju opremu je nosio Marinko Knežević. Okrznuo ju je o draču pa sam poludio. Nisam ništa rekao jer je stariji čovjek. Hodali smo do mjesta gdje nas je spustio helikopter. Vatra nas je sustigla u obliku polumjeseca, a jako jugo nosilo je dim - rekao je Lučić. Ističe kako je u panici svatko bježao na svoju stranu prema obali. Dodaje kako mu je vatra bila iza leđa jer je bježao. 

- Bilo mi je jako vruće. Šake su mi se deformirale prije nego me vatra uhvatila. Nisam imao rukavice, a možda bi ih spasio da sam ruke stavio u džep - kaže Frane Lučić. Ističe kako se vatra kretala jako brzo te mu je bila do bedara.  

'Čekali smo pomoć, a sat vremena nitko nije došao'

Lučić kaže i kako je na glavi cijelo vrijeme imao kacigu koja ga je spasila.

- Mogao sam stajati na nogama pa sam otišao do ostalih, oko pet metara dalje, kako bi skupa čekali pomoć. Podbočio sam se na dvije kacige, a treća mi je još bila na glavi. Sat vremena nitko nije došao. Pokušao sam izvaditi mobitel iz džepa, ali nisam mogao u početku. Kasnije sam nazvao 93, ali nije bilo signala - rekao je Lučić.

Kaže kako su Joško Klarić i Marinović prvi došli do njih. Ističe da im je Klarić rekao 'ajme meni, dico moja, izgoriste'. Kazao je i kako mu je sin ondje te ga ne može naći.

Istaknuo je kako je Ivica Crvelin pred polazak vikao na sina Antu zašto je došao na požarište. Dodaje kako je oko toga negodovao i Slavici te ostalim kolegama. Slavica je na to rekao kako 'ne želi raspravljati', ali ne zna je li to bilo upućeno Ivici ili Anti.

Stančić: Iznenadilo me Franino svjedočenje

Suđenje će se nastaviti 25. listopada saslušavanjem još svjedoka. Roditelji i obitelj poginulih vatrogasaca šutke su i tek uz pokoji uzdah i jecaj odslušali svjedočenje Frane Lučića, jedinog preživjelog s kornatske tragedije. 

- Sto puta sam se čuo s Franom, a nikad mi nije spomenuo da mi je sina uopće vidio. Je li me htio poštedjeti kao oca ili je nešto drugo posrijedi, ne znam. Iznenađen sam ovim što sam danas čuo. Nisam znao ništa od bilo čega što je rekao gdje se spominje ime mojeg sina. Totalno me iznenadilo - kazao nam je  Dinko Stančić, otac poginulog Marka. Nosio je majicu sa slikom sina na kojoj piše "Ubojice, imao je samo 16 godina, osam mjeseci i šest dana. Dijete je bio, anđeo moj, a za vas ubojice, nebitan broj"

Slavici sude zbog brojnih propusta

 Slavicu terete za brojne propuste, kašnjenje akcije spašavanja vatrogasaca i slanje maloljetnika u akciju. Do kraja suđenja treba ispitati još najmanje 69 svjedoka. Na suđenju je u utorak svjedočio vatrogasac Dragan Juras.

Frane Lučić rekao je krajem kolovoza da se sudski postupak, od kojeg se mnogo očekivalo, pretvorio u farsu. Od svih teorija, najuvjerljivija mu je ona da je na Kornatu eksplodirala odbačena NATO bomba. 

Čedo Prodanović, branitelj optuženog Dražena Slavice, kazao je da su iz pijeteta izgubili puno vremena na irelevantne podatke jer je Frane Lučić to imao potrebu ispričati, ali da on kombinira podatke iz medija s onima koje osobno zna. Kazao je da je prvi dio iskaza točan, ali da mu je Slavica  kazao da ga Lučić nije upozorio da on i Stančić nisu prošli desantni tečaj. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu