Obavijesti

News

Komentari 140

Franjevci radosni jer će Vlada financirati izgradnju kapele u Betlehemu, oporba baš i ne...

Franjevci radosni jer će Vlada financirati izgradnju kapele u Betlehemu, oporba baš i ne...

Mirela Ahmetović (SDP) upozoravaju da u vremenima krize Vlada ne samo da rasipa novac nego žele biti veći katolici od pape. Anka Mrak Taritaš (GLAS) zbog situacije u zdravstvu to smatra skandaloznim

VIDEO

Franjevci su zadovoljni odlukom da će Vlada sufinancirati izgradnju Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu, čime je pozitivno odgovoreno molbu Samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca u Zagrebu. Za tu namjenu izdvojit će se 3,37 milijuna kuna. Fra Sandro Tomašević, franjevac na službi u Bazilici Rođenja Kristova u Betlehemu, zadovoljan je odlukom navodeći kako je veliko postignuće što Hrvatska gradi kapelicu među šest nacija u Betlehemu.

- To je velika stvar za cijelu domovinu, a posebno za naše vjernike i hodočasnike - izjavio je Tomašević poručivši da su hrvatski franjevci u Kustodiji Svete Zemlje, gdje su redovnici iz više od 50 nacija, posebno radosni.

Ovo je nastavak težnji i velike pobožnosti naših hodočasnika u Svetoj Zemlji, kazao je i navoddeći da će sav građevinski materijal za kapelicu, kamen, drvo i drugo, biti dopremljen iz Hrvatske.

Radujte se narodi: Hrvatska će financirati izgradnju kapelice u Betlehemu za 3,5 milijuna kuna
Radujte se narodi: Hrvatska će financirati izgradnju kapelice u Betlehemu za 3,5 milijuna kuna

No radost ne dijeli oporba. Mirela Ahmetović (SDP) upozoravaju da u vremenima ekonomske i zdravstvene krize Vlada ne samo da rasipa novac nego žele biti veći katolici od pape. Navodi kako taj isti papa poziva na solidarnost i socijalnu osjetljivost ne bi li milijuni ljudi u svijetu dobili osnovne uvjete za život te tražim od ministra i Vlade da odustanu od dotacije za kapelicu u drugoj državi i usmjere ih živim ljudima na Baniji.

Ahmetović napominje kako iz Vlade stižu poruke kako nije vrijeme za smanjenje stope PDV-a na hranu, kad je zdravstveni sustav pod opterećenjem, kada kasni obnova u Zagrebu i Baniji, našem minitru vanjskih poslova prioritet je financiranje crkve.

- Nemam ništa protiv da hrvatski hodočasnici u Svetoj zemlji imaju vlastitu kapelicu, ali pitam i sebe, javnost, ali i ministra je li to potrebno baš sada i je li potrebno da se to financira novcem poreznih obveznika - propćila je Ahmetović. 

Napominje kako bi se za taj novac temeljito moglo obnoviti desetak kuća na Baniji, dijelom financirati skupi lijekovi za djecu oboljelu od rijetkih bolesti za koje se moraju skupljati humanitarna sredstva. Podsjetila je i da Katolička crkva u Hrvatskoj temeljem međunarodnih ugovora godišnje iz proračuna izravno dobije oko 300 milijuna kuna. Tu su još i donacije jedinica lokalne samouprave.

- Pripadnost vjeri pokazuje se brigom za čovjeka. Lažno domoljublje i lažno pozivanje na vjeru neće prikriti neodgovorno upravljanje državnim proračunom kojeg pune svi porezni obveznici. Pozivam Vladu Republike Hrvatske da prestane s takvom praksom i da pomogne onima kojima je pomoć stvarno potrebna - zaključila je Ahmetović. 

Anka Mrak Taritaš (GLAS) upozorila je da dok Plenkovićeva Vlada gradi kapelice u Betlehemu, Hrvatskoj nedostaje aparata za zračenje. 

Plenković: 'Brojke nam rastu, 80 posto preminulih od korone nisu bili cijepljeni. Cijepite se'
Plenković: 'Brojke nam rastu, 80 posto preminulih od korone nisu bili cijepljeni. Cijepite se'

- Da će hrvatski porezni obveznici graditi kapelicu u Betlehemu i da će ih to koštati 450.000 eura ne bi to bila neka vijest da Hrvatska sjedi na višku novca i više ne zna gdje ih i kako potrošiti. No kad ti isti porezni obveznici s onkološkim bolestima čekaju na terapiju zračenja tri mjeseca jer, očito, nemamo dovoljno aparata, ta vijest postaje skandalozna - poručila je.

Navodi kako se trenutno u KBC Sestre milosrdnice na terapiju ne može ni doći jer je aparat u kvaru.

- Da ne govorimo da udruge i liječnici već godinama mole Vladu da nabavi barem jedan aparat za intraoperativno zračenje, koji bi mnoge bolesnike spasio od dugotrajnog odlaska na radioterapiju. Jedan takav aparat, za usporedbu, košta 5 milijuna kuna, a kapelica u Betlehemu gotovo 3,5 milijuna - navela je Mrak Taritaš koja je predložila da Vlada nabavi tri takva aparata i očekuje njihovo mišljenje kad će se taj prijedlog naći na dnevnom redu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 140
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa