News

Komentari 159

'Fritule na Adventu koštaju 20 kuna, a pola ode na korupciju'

'Fritule na Adventu koštaju 20 kuna, a pola ode na korupciju'

SDP i Glas traže detaljna izvješća od Milana Bandić kako je dodijelio lokacije za kućice, Glas je sve prijavio i USKOK-u jer su izigrani gradski propisi. Maras kaže da je Advent najkorumpiraniji u Europi

Gradska skupština izražava nezadovoljstvo načinom organizacije Adventa, privatiziranjem javnih površina i potpuno netransparentnom procedurom odabira povlaštenih zakupaca kojim su se izvrgle ruglu institucije Grada, a sav prihod od organizacije se prelio u džepove privilegiranih, te su time umanjeni prihodi proračuna.

To je prijedlog zaključka koje je predložio klub stranke Glas za izglasavanje sljedeći tjedan. Osim toga, traži se da gradonačelnik Milan Bandić u roku 30 dana podnese detaljan izvještaj Gradskoj skupštini.

Maras: Zagreb ima najkorumpiraniji Advent

Sličan zahtjev će podnijeti i SDP, pa je tako oporba u Gradu krenula tražiti detalje oko cijelog posla s Adventom.

POGLEDAJTE VIDEO:

U izvješću mora stajati po kojim propisima je organiziran ovogodišnji Advent, način na koji su odabrani posrednici, te financijsko izvješće sa svim posrednim i neposrednim troškovima Grada, ali i prihoda koje je Zagreb ostvario na osnovu zakupa javnih površina.

Stranka Glas koju vodi Anka Mrak Taritaš nema dovoljno zastupnika za izglasavanje ovakvog zaključka.

- O ovom zaključku koji smo predložili po hitnoj proceduri morat će se raspravljati ili hitno sljedeći tjedan ili u redovnoj proceduri. Moramo građanima objasniti kako ih kradu pri zdravoj pameti i kako je zaobiđena gradska odluka po kojoj za kućice treba ići natječaj, a ako su već dane direktno onda je zabranjen podnajam i zarada na gradskoj imovini – kaže Anka Mrak Taritaš.

Glas je sastavio i prijavu tim dodatnim informacijama za USKOK koji već istražuje cijeli slučaj.

- Zagreb ima najkorumpiraniji Advent u Europi kojim svake godine gradska blagajna gubi 11 do 12 milijuna kuna – poručio je predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras.

Povod za reakciju oporbe i prijedlog zaključka je bila serija tekstova koje su objavili 24sata o načinu kako se organizacija Adventa i postakljivanje kućica povjerila bez natječaja unaprijed odabranim tvrtkama, a oni zarađuju na gradskoj imovini iznajmljujući je po višestruko većim cijenama.

Maras je napravio i primjer na fritulama koje se prodaju na Adventu i koštaju 20 kuna. Deset kuna predstavljaju trošak proizvođača i njegovu zaradu.

- A 10 kuna od svake porcije fritula ode na trošak korupcije i završi u džepovima skupina povezanih s gradonačelnikom – rekao je Maras koji također traži detaljnu istragu DORH-a i USKOK-a.

Najčitaniji članci