Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
178 komentara

'Milan Bandić je morao ići na natječaj za adventske kućice’

U gradskoj odluci jasno piše da se lokacije za adventske kućice daju privatnicima isključivo uz natječaj. Ali Zagreb je to izvrdao i dao 228 kućica bez natječaja

Foto: PIXSELL
178 komentara

Apsolutno nikakve dileme nema da je gradonačelnik Milan Bandić prekršio propise koje je treba poštovati.On je morao raspisati natječaj za postavljanje kućica za Advent u Zagrebu. Zato ćemo dokumentaciju dostaviti Uskoku.

Kaže to Anka Mrak Taritaš, gradska zastupnica Glasa, koja je tri godine vodila i Ministarstvo graditeljstva, pod čijom su nadležnošću i komunalni poslovi poput zakupa javnih površina. Grad se u svom obrazloženju zašto nije bilo natječaja za dosad odobrenih 228 kućica koje su dobili kraljevi Adventa i na njima vrte milijune, pozvao na odluku o zakupu i korištenju javnih površina. Članak na koji se pozivaju regulira da gradonačelnik Milan Bandić može svojom voljom, po preporuci povjerenstva, dodijeliti korištenje površina. 

EKSKLUZIVNO USKOK uskače na Advent: Već pokrenuli izvide u 'Aferi kućice'

Međutim, odmah ispod te odredbe izrijekom u istoj odluci stoji: “Lokacije za postavljanje privremenih građevina za prigodnu prodaju i ugostiteljstvo povodom uskrsnih i božićnih blagdana daju se na korištenje javnim natječajem”!

Kućice su upravo takve građevine, a bez natječaja ih može dati samo gradskoj tvrtki. Tvrtke poput Demo Rebus, koja je dobila najveći broj kućica (50) na Trgu bana Jelačića i okolnim ulicama, ali i ostali, nisu gradske tvrtke. Oni gradu prosječno plaćaju 3317 kuna, a kućice iznajmljuju po cijeni od 23.000 do 100.000 kuna. Uskok je zbog sumnje na pogodovanje već počeo izvide. 

- Lagali su javnost da je sve po propisima - kaže zastupnica. No u Zagrebu i dalje tvrde da je sve u ovome slučaju čisto. 

EKSKLUZIVNO: BOŽIĆNA NAMJEŠTALJKA Mikijevi kraljevi Adventa: Dao im je kućice da zarade milijune

- Svaka od tvrtki kojima je odobreno postavljanje kućica je prijavila svoju manifestaciju. A za manifestacije gradonačelnik ima pravo neposredno dodijeliti korištenje površina za postavljanje kućica - dobili smo obrazloženje. I zaista, primjerice, Demo Rebus nije tražio lokacije za prodaju nego za manifestaciju Adventski vjenčić u sklopu Adventa. A za tu manifestaciju postavili su 50 kućica za prodaju koje dalje iznajmljuju po masnim cijenama. Tako je izvrdana bit odluke koja propisuje natječaj.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message