Obavijesti

News

Komentari 68

Funkcionira li sve u Uniji po ključu "tko je jači, taj kvači"?

Funkcionira li sve u Uniji po ključu "tko je jači, taj kvači"?
3

Ulaskom u EU cijene neke robe će poskupjeti, kažu euroskeptici. Međutim, eurofili kažu da će druge robe pak pojeftiniti. Hoćemo li postati kolonija bogatijih?

VIDEO

Dr. Mate Kapović, profesor lingvistike na Filozofskom fakultetu, smatra da ćemo u EU doživjeti fijasko. Većinu naših resursa, ljudskih, prirodnih, materijalnih, pokorit će ili pomesti, prema njegovu mišljenju, krupni kapital, a država će biti svedena na koloniju.

- Svatko tko zna kako funkcionira svjetska politika i ekonomija, zna da tu vrijedi samo pravilo: tko jači, taj kvači - kaže Kapović i nastavlja:

- Hrvatska će biti praktički rubna kolonija EU iz koje će se isisavati onoliko novca koliko to bude moguće. Jedino što bismo dobili ulaskom jest to što ne bismo morali pokazivati putovnicu na granici sa Slovenijom. No za tu uštedu od pet minuta puno toga bismo izgubili....

Najvrednije što gubimo ulaskom, prema njegovu mišljenju, jest mogućnost realizacije interesa većine.

- I naša vlast i strukture EU vode politiku koja ide u korist isključivo jedan posto najbogatijih, a protiv interesa 99 posto društva. Ulaskom u EU, zbog institucionalizacije takve protunarodne neoliberalne politike koja se u EU trenutačno događa, gubimo i mogućnost da se jednom u budućnosti izborimo za nekakvu politiku koja bi išla u korist većine.

Kapović smatra da će, kad se uklone sve zapreke za kupnju zemljišta i drugih dragocjenosti, što će se prije ili kasnije dogoditi, bar u nekim od ovih slučajeva doći do potpune rasprodaje. To je samo nastavak procesa privatizacije koji gledamo zadnjih 20 godina, a koji nas je doveo u ovu situaciju.

Joško Klisović smatra pak da će u Uniji naši potencijali oživjeti.

- Hrvatski su proizvodi već prisutni u EU, a ulaskom će se pružiti mogućnost još većem broju tvrtki da se ravnopravno natječu te da stvaranjem kvalitetnih proizvoda s prepoznatljivim vizualnim identitetom osvoje potrošače - kaže on.

- Danas, na primjer, više od 300 proizvoda nosi oznaku ‘izvorno hrvatsko’ i ‘hrvatska kvaliteta’. Ti proizvodi zasigurno mogu uspješno konkurirati na europskome tržištu.

Članstvo u EU pruža velike mogućnosti onim poduzetnicima koji imaju ideje, znanje, inovativnost i sposobnosti nositi se s konkurentskim izazovima zajedničkog tržišta...

Hoće li poljoprivrednici i drugi manji poduzetnici stradati?

ZA - Joško Klisović MVP - Za uspješnost gospodarstva nije bitna veličina posjeda. Najbolju potvrdu da i mala gospodarstva mogu biti uspješna vidimo u Italiji, gdje prosječni poljoprivredni posjed ima tek nešto više od 7,5 hektara.

PROTIV - Mate Kapović, Filozofski fakultet - Dogodit će se isto što i u Mađarskoj, koja je preplavljena stranim proizvodima. Na otvorenom tržištu naša poljoprivreda, koja bi inače trebala biti jedna od naših najjačih grana, za to nema nikakve šanse.

Hoće li u prvo vrijeme sve poskupjeti kad uđemo u EU?

ZA - Joško Klisović MVP - Izvjesno je da bi zbog ukidanja nulte stope PDV-a moglo doći do promjena cijena nekih proizvoda poput kruha, mlijeka i lijekova. No zbog jačanja konkurencije može doći i do pada cijene mesa, voća i povrća.

PROTIV - Mate Kapović, Filozofski fakultet - Ulaskom u EU se ukida nulta stopa PDV-a što znači trenutno poskupljenje hrane - odnosno kruha i mlijeka, lijekova, knjiga i još nekih proizvoda... To je jednostavno činjenica, koju čak ni vlasti ne niječu.

Nećemo li u podjeli radne snage biti svedeni na puki servis za srednju Europu?

ZA - Joško Klisović MVP - Države članice mogu od tri i pol do najviše sedam godina privremeno ograničiti hrvatskim državljanima pristup njihovim tržištima rada, a mi možemo odgovoriti recipročnom mjerom.

PROTIV - Mate Kapović, Filozofski fakultet - Kao što je rekao ekonomist Slavko Kulić, EU je sredstvo preko kojeg Zapad pljačka istočnu Europu. Svatko tko zna kako funkcionira svjetska politika i ekonomija, zna da tu vrijedi samo pravilo: tko jači, taj kvači.

Kako možemo računati na ravnopravnost kad ne možemo kupiti Mercator?

ZA - Joško Klisović MVP - Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska će postati ravnopravan partner, čiji će se legitimni interesi i zahtjevi pravednije vrednovati, kako u političkim, tako i u gospodarskim pitanjima.

PROTIV - Mate Kapović, Filozofski fakultet - Ni ravnopravnost ni pravda na tržištu ne postoje. Postoje samo ekonomski i politički interesi. Na slobodnom tržištu uvijek pobjeđuje jači, a u politici je posve jasno da nećemo imati nikakva utjecaja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'
UHITILI MUŠKARCA (40)

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'

Muškarca (40) priveli su zbog izazivanja smrti iz nehaja. On je verbalno napao Milku B. (73) ispred zgrade, a potom ju i odgurnuo. Žena je potom preminula nakon što joj je pozlilo

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili
VIDEO Radić: 'DP ne može biti u većini gdje je SDSS i Možemo!. Ne bojimo se novih izbora'
TKO JE BLIŽI VEĆINI?

VIDEO Radić: 'DP ne može biti u većini gdje je SDSS i Možemo!. Ne bojimo se novih izbora'

Peđa Grbin je rekao kako je na Domovinskom pokretu odluka što i kako dalje, a da je na stolu i opcija ponavljanja izbora