Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
258 komentara

Gaća: "Dio godišnje saborske plaće namjeravam donirati..."

Mlada SDP-ova zastupnica iz Vukovara Biljana Gaća (25) koja je u Saboru radila kao zamjena Fredu Matiću ima pravo na saborsku plaću sljedećih godinu dana

Marko Mrkonjić/PIXSELL
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
258 komentara

Mlada SDP-ova zastupnica iz Vukovara Biljana Gaća (25) koja je u Saboru radila kao zamjena Fredu Matiću ima pravo na saborsku plaću sljedećih godinu dana (model 6 mjeseci puna plaća+ 6 mjeseci  pola plaće).  Potvrdila je da će iskoristiti to pravo iako je svjesna da je u Saboru radila samo dva sata. Zaradit će  oko 145.000 kuna (prosječna plaća saborskog zastupnika je 16.000 kuna neto, bez paušala i dodataka).

Nakon objave priče u 24sata, Gaće je reagirala na svom Facebooku gdje je objasnila da je u specifičnoj situaciji. Prije Sabora je bila na stručnom osposobljavanju za 2200 kuna. No kad joj prestane mandat zastupnika, nema radno mjesto na koje će se vratiti nego ide na Burzu. 

24sata

U posljednjoj objavi Gaća je poručila kako je planirala dio iznosa, i prije nego je njena priča dospjela u medije, dati u humanitarne svrhe. Dijelom novca želi stipendirati najmanje jednog studenta ili studenticu iz Vukovara, dok drugi dio namjerava donirati Socijalnoj samoposluzi u Vukovaru ili Sigurnoj kući nakon što obavi razgovor s njima.

"Nisam imala namjeru potencirati ovu priču, ali zasad su me kontaktirali sljedeći mediji: RTL, NOVA TV, HTV i Jutarnji list, a moja je dužnost da na pitanja koje zanimaju građane i građanke odgovaram. Kako bi i dalje sve bilo javno i transparentno, iskoristit ću ovaj prostor da kažem što sam i na koji način rekla za navedene medije. Ne radi se ni o kakvom pravdanju, pišem ovo isključivo zbog interesa javnosti. Moje stručno osposobljavanje (a time i mogućnost zaposlenja) prekinuto je zbog ulaska u Hrvatski sabor. Moja je želja bila nakon izlaska iz Hrvatskog sabora nastaviti svoje stručno osposobljavanje i otvoriti si mogućnost zaposlenja u Vukovaru, kao i većina drugih mladih ljudi koji sigurno žele raditi u struci i stjecati radno iskustvo, zbog toga se, na kraju krajeva, i školujemo. Nažalost, ja to više ne mogu - ne mogu se vratiti odmah nakon izlaska iz Hrvatskog sabora, već se prijavljujem na Zavod za zapošljavanje i istog dana počinjem tražiti posao u nadi da ću ga zaista naći. Čim nađem posao, naknada prestaje. I prije ove medijske pompe sam planirala dio iznosa (za koji ne znam koliki će biti zbog mogućnosti da ću ubrzo naći posao) uložiti u vukovarsku zajednicu. Predložit ću inicijativu Gradonačelniku Vukovara da, ukoliko je pravno moguće, stipendiram minimalno jednog studenta ili studenticu jer iz vlastitog iskustva dobro znam što znači stipendija za studenta odnosno studenticu iz Vukovara. Pogotovo kada cijelo školovanje provedete u studentskom domu. Drugi dio novca ću, prema potrebi i mogućnosti, donirati Socijalnoj samoposluzi u Vukovaru ili Sigurnoj kući nakon što obavim razgovor s njima. To bih učinila svakako, ali nažalost, sad to moram i javno obznaniti. O svim daljnjim koracima javnost će biti informirana. Ja sam zaista čiste savjesti. Untaoč tome kako je priča o meni predstavljena, želim reći da ako će sve ovo doprinijeti tome da se Zakon promijeni, bit ću vrlo sretna. Zahvaljujem svima onima koji su mi uputili riječi podrške!", napisala je Gaća u svom podužem objašenjenju na Facebooku.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message