Obavijesti

News

Komentari 539

Posao života: Za dva sata u Saboru čeka je 145.000 kuna

Posao života: Za dva sata u Saboru čeka je 145.000 kuna
5

SDP-ovka Biljana Gaća bila je zamjena Fredu Matiću. Sad će na burzu, ali s privilegijima. Potvrdila je da će iskoristiti pravo na 12 mjeseci saborske plaće

VIDEO

Riječ “prisežem”, koju je u Saboru izgovorilo 20 zamjenika aktualnih ministara , može im osigurati godišnja primanja od gotovo 145.000 kuna. Iako su u Saboru proveli nepuna dva sata, po zakonu im pripada šest punih saborskih plaća (od oko 16.000 kn) i još šest mjeseci pola plaće.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata Video 00:12

To im omogućava Zakon o pravima dužnosnika . Aktualnih 20 ministara i dužnosnika Vlade nije moglo biti na konstituirajućoj sjednici Sabora iako su izabrani, jer ne mogu istodobno sjediti u Vladi i Saboru. Među njima su i Milanović, Vrdoljak, Maras, Matić i ostali. Umjesto svakog od njih imenovani su zamjenici koji su prisegnuli kao zastupnici 28. prosinca. No kad u petak Sabor izglasa novu vladu, stari ministri se vraćaju u Sabor, a zamjenici koji su bili zastupnici jedan dan moraju odstupiti. Ali, imaju pravo na plaću kao da su radili cijeli mandat, a ne samo nekoliko sati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mlada SDP-ova zastupnica iz Vukovara Biljana Gaća (25) potvrdila nam je da će iskoristiti pravo na 12 mjeseci saborske plaće iako je svjesna da je u Saboru radila samo dva sata kao zamjena Predraga Matića.

- U specifičnoj sam situaciji. Prije Sabora bila sam na stručnom osposobljavanju za 2200 kuna. No kad mi prestane mandat zastupnika, nemam radno mjesto na koje ću se vratiti. Zakon mi nije dopustio da zamrznem osposobljavanje, inače bih ga nastavila, a ne bih uzela puno veću saborsku plaću. Iskoristit ću pravo na saborsku plaću jer idem na Zavod za zapošljavanje – kaže Gaća. Nije pojasnila zašto je uopće ulazila u Sabor na jedan dan ako joj je toliko stalo do stručnog osposobljavanja.

Fred Matić, kojeg je mijenjala, nam je potvrdio da će biti zastupnik u Saboru. No smatra da treba promijeniti mogućnost da netko za jedan dan prima plaću godinu dana . Isto misli i SDP-ov ustavni stručnjak Peđa Grbin. No kaže da ne može komentirati slučaj Gaća jer ne zna može li se zamrznuti “stručno osposobljavanje” ili ne.

Nenad Livun, Vesna Jakas i Marijana Živko, koji su u Saboru mijenjali Sauchu, Marasa i Vrdoljaka potvrdili su nam da se vraćaju na prijašnji posao. Neće uzeti saborsku plaću.

- Bilo bi to nemoralno. Imam svoj posao, kaže Nenad Livun.

- Primati plaću a ne raditi bilo bi nepošteno prema skoro 300.000 nezaposlenih – kaže Živko. Pravu sreću je imao zamjenik ministra Ante Kotromanovića Davor Penić, SDP-ovac s Korčule. Kotromanović je rekao da neće biti zastupnik, pa će liječnik Penić uz iznajmljivanje apartmana imati i saborsku plaću četiri godine iako nije prošao na izborima.

- Ako budem mogao, nastavit ću raditi kao liječnik i primati samo tu plaću. Nisam još odlučio. Drago mi je što ću biti u Saboru, ali žao mi je što Ante neće – kaže nam Penić.

Ako odluče uzimati plaću “6+6” iz proračuna, neke ministarske zamjene mogu godinu dana uštedjeti novac svojim gradovima i općinama koje vode ili su dogradonačelnici. Dogradonačelnica Koprivnice Melita Samoborec, načelnica Jakovlja Snježana Bužinec, gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, dogradonačelnica Petrinje Svjetlana Lazić, gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel, Nikša Peronja, načelnik Jelse i Tonči Bilić, gradonačelnik Makarske. Neke zamjene poput SDP-ovih Saše Đujića, Dunje Špoljar, Karoline Leaković ili HNS-ova Igora Kolmana bili su i u prošlom sazivu Sabora. Samim tim su već ranije ostvarili pravo na šest punih i šest polovičnih plaća. No to što su izabrani kao zamjene, osiguralo im je dodatnih 16.000 kuna za izgovorenu riječ i nekoliko sati pojavljivanja.

Gaća: Ništa drugo trenutno nemam

Nakon naše objave, reagirala je na Facebooku.

- Bilo bi zanimljivo da me novinar pitao o imovinskoj kartici jer u nju bih mogla unijeti jedino svoje dvije ruke, dvije noge i ovo malo znanja i iskustva što sam stekla. Ništa drugo trenutno nemam, a ako budem imala, javnost će prva znati, baš kao i za svako moje drugo javno djelovanje. Rekla sam, a nije napisano, da Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika treba mijenjati i da privilegije treba ukidati. Taj zakon nisam ja donosila, a niti sam bila u poziciji mijenjati ga, ali oni koji me poznaju znaju da se svim volonterskim i aktivističkim radom borim upravo za uspostavu socijalne ravnopravnosti, za ukidanje privilegija koje ovo društvo dodatno čine neravnopravnim - napisala je Gaća.

Ako se stvarno bori za socijalnu ravnopravnost i protiv privilegija, onda ne treba uzeti saborsku plaću za dva sata rada. Kaže da nije znala da nakon što napusti Sabor nema pravo na nastavak stručnog osposobljavanja. Neznanje je ne može opravdati. Gaća, izgleda, razmišlja kao Damir Kajin. Bio je veliki borac protiv privilegija, ali je na jedan dan zamrznuo status zastupnika da dobije povlaštenu mirovinu. Pravdao se da je sve po zakonu i da nije htio ispasti “stupido”.

Vilibor se buni

Za sat i pol rada cijeli mjesec, zastupnici će dobiti pune plaće sa svim pripadajućim beneficijama. Žalosno, komentirao je Ivan Vilibor Sinčić, koji se zalaže za osnivanje fonda u koji će zastupnici stavljati dio plaće svaki mjesec. Za redovite plaće zastupnika trošimo godišnje 50 milijuna kuna. Nakon promjene vlasti svi stari zastupnici koji nisu izabrani imaju pravo još 6 mjeseci primati punu i šest mjeseci pola plaće. U svakom slučaju, ove godine ćemo potrošiti više od 50 mil. kn ako koalicija ne sreže plaće kao što je obećala.

Ukidanje povlastica zazivamo više od dvije godine

Da treba spriječiti zastupnike da za jedan dan u Saboru primaju plaću 12 mjeseci, te riješiti ostale povlastice kao i smanjiti im plaće, pisali smo još 2013. Most i Domoljubna koalicija od kampanje spominju smanjenje saborskih plaća na prosječnih 10.000 kuna. Nije to njihova ideja, nego ideja naroda.

- U kampanji sam govorio da bismo to trebali napraviti. Neće biti neke značajnije uštede. Govorio sam o smanjenju od 25 do 30 posto dužnosnicima i zastupnicima, što je ušteda od oko 25 milijuna kuna - rekao je u prosincu Tomislav Karamarko, dan nakon što je Most isticao smanjenje plaća kao svoju ideju: “Znamo da nije riječ o svotama novca koje mogu biti ključne u smanjenju javnog duga ili proračunskih rupa, ali ipak to smatramo moralnim činom.”

24sata

No da politika nema veze s moralom, rekao je još u 15. stoljeću talijanski književnik i političar Niccolo Machiavelli. Štoviše, naše zastupnike od “morala”, odnosno pravdanja zbog čega, recimo, nisu na poslu, a nisu ni na bolovanju, štiti Zakon o zaštiti osobnih podataka. Nakon što su 24sata 2013. javnost detaljno informirala o plaćama i imovini svih zastupnika, građani su im poručili: “Dosta više, smanjite si plaće”, “Više rada, manje laganja”... Ljutilo ih je i što je sabornica često poluprazna, a zastupnici unatoč tome uredno dobivaju punu plaću. No pitanje smanjenja povlastica je samo jedno od pitanja na kojima će morati poraditi nova Oreškovićeva vlada.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 539
VIDEO

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji