Obavijesti

News

Komentari 0

Galbraith: Cilj Oluje nikako nije bio progon Srba iz RH

Galbraith: Cilj Oluje nikako nije bio progon Srba iz RH
1

Bivši američki diplomat istaknuo je da bi od Washingtona tražio crveno svjetlo za Oluju da je vjerovao da je Franjo Tuđman htio izgnati Srbe

VIDEO

Cilj operacije Oluje nije bio izgon srpskog stanovništva, ali je odlazak stanovništva bio njezina očekivana posljedica, posvjedočio je u utorak u Haagu bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith na suđenju "Gotovina, Čermak i Markač". Predsjedavajući vijeća Alphons Orie, uključivši se u protuispitivanje koje je vodila obrana generala Ante Gotovine, upitao je svjedoka je li cilj Oluje bio izgon Srba.
- Ne, nikako ne - odgovorio je Galbraith.
Tužitelji, naime, moraju dokazati da su članovi udruženog zločinačkog pothvata imali namjeru izgnati stanovništvo.
- Nisam očekivao izgon, ali jesam očekivao odlazak - kazao je Galbraith, ponavljajući da je odlazak srpskog stanovništva u Oluji bio dobrodošao čin u očima hrvatskog vodstva. Galbraith je, na pitanje obrane generala Gotovine, posvjedočio kako prvih dana Oluje nije bilo većih povreda ljudskih prava.
- U prvim fazama operacije Oluje nije bilo velikih povreda međunarodnog humanitarnog prava. Međutim, nakon toga je bilo velikih povreda međunarodnog humanitarnog prava koje je uključilo palež i pljačku srpske imovine i ubijanje onih koji su ostali - rekao je Galbraith ponavljajući tezu koju je iznio prvog dana svjedočenja da vjeruje da su prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i njegovi suradnici "dopustili ili čak naredili takvo ponašanje". Rekao je i kako ne zna tko je sudjelovao u tim zločinima, a posvjedočio je da po njegovim saznanjima nije bilo ozbiljnih napora hrvatskih vlasti da to stanje stave pod kontrolu. Gotovinina obrana pustila je audio snimku razgovora predsjednika Tuđmana i tadašnjeg pomoćnika američkog državnog tajnika Richarda Holbrookea u kojem Tuđman izvještava da su počinitelji nekih zločina uhićeni i da je osobno dao nalog tadašnjem ministru unutarnjih poslova da poduzme potrebne mjere.
Na pitanje odvjetnika Grega Kehoa zna li da je prvih dana Oluje, kada nije bilo povreda međunarodnog humanitarnog prava, akcijom zapovijedao general Gotovina, Galbraith je uskratio odgovor objašnjavajući da nije znao što je Gotovina u to vrijeme radio. Galbraith je potvrdio kako je uoči Oluje sadržaj američkog demarša predanog Tuđmanu kojim se tražila zaštita civila i pripadnika UN-a i postupanje u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom, proslijeđen podređenima, te da je to učinio tadašnji ministar obrane Gojko Šušak na sastanku u Ministarstvu obrane RH uoči Oluje. Svjedok je potvrdio, suprotno dosadašnjim svjedočenjima pripadnika UN-a, uključivši zapovjednika UNCRO-a Andrewa Leslija, da Knin nije bio izložen neselektivnoj vatri prvih dana Oluje.
- Štete od granatiranja nisu bile velikih razmjera, grad je bio uglavnom neoštećen - kazao je Galbraith kojem su te informacije dostavili djelatnici američkog veleposlanstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...