Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
813 komentara

Njemački predsjednik srdačno primio Kolindu...presrdačno?

Njemački predsjednik susreo se s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u Berlinu. Predsjednica RH je u utorak otišla u prvi službeni posjet Njemačkoj

DPA/PIXSELL
Foto: DPA/PIXSELL
813 komentara

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je otišla u svoj prvi službeni posjet Njemačkoj. Sastala se s predsjednikom Joachimom Gauckom u Berlinu. On je izrazio zadovoljstvo što je Grabar-Kitarović tako brzo posjetila Njemačku i izrazio želju da zajedno rade na 'intenziviranju suradnje između Njemačke i Hrvatske', javlja RTL .

- Najmanje 240.000 Hrvata živi u Njemačkoj i oni obogaćuju naše društvo - rekao je njemački predsjednik.

Gauck se osvrnuo i na to da je Hrvatska poduzela velike napore kako bi postala članica EU prije dvije godine, ali naglasio je i da reformski procesi nisu završeni.

- O tome ćemo razgovarati. Hrvatska je pred velikim gospodarskim izazovima, a reforme su važne jer omogućuju blagostanje i rast gospodarstva - kazao je i dodao da je Hrvatska uzor drugim zemljama zapadnog Balkana.

- Hrvatska je most od EU prema tim zemljama. Vašom spremnošću za nastavak reformi ste dobar primjer ostalim zemljama u regiji koje žele ući u EU - istaknuo je Gauck koji je poručio i da Njemačka može biti partner Hrvatskoj na polju suočavanja s prošlošću.

Predsjednica se zahvalila na dobrodošlici.

- Ovo doživljavam kao simboličnu potvrdu svestranih odnosa naših zemalja i iskrenog prijateljstva između naših građana - kazala je.

Grabar-Kitarović slaže se s Gauckom da je pred Hrvatskom još puno reformi.

- Hrvatska je zemlja koja je prošla dvostruku tranziciju, od zemlje žrtve rata do zemlje u kojoj pomirba još traje, još postoji dosta ratnih rana koje treba zatvoriti. Ali smo prošli i tranziciju od zemlje centralizirane ekonomije do tržišnog gospodarstva - rekla je predsjednica i ponovo naglasila da 'Hrvatska razumije ključnu ulogu Njemačke u europskoj i transatlantskoj arhitekturi. Hrvatska zna gdje pripada i tko su joj prijatelji'.

- Razmotrit ćemo stanje bilateralnih odnosa, agendu EU s posebnim naglaskom na prijavnicu za Schengen - kaže Grabar-Kitarović koja je sigurna da je ovo početak novog partnerstva između Njemačke i Hrvatske.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message