Obavijesti

News

Komentari 64

Gdje je kraj? Pileći file prodaju i za 100 kuna po kili u dućanima

Gdje je kraj? Pileći file prodaju i za 100 kuna po kili u dućanima

Već sad kad se kupuju sirovine, vidimo da je cijena svih žitarica enormno porasla. Od poskupljenja cijena piletine koristi imaju trgovci i klaoničari, a ne mi proizvođači, kaže peradar Mladen Lebar

VIDEO

Cijene pilećeg filea u trgovinama su narasle i do 100 kuna po kilogramu, dok na zagrebačkoj tržnici Dolac cijena kilograma pilećeg filea stoji 66 kuna.

- A čujtem ovo naše je meso u rinfuzi, a ovo u trgovinama je pakirano, to vam je razlika u cijeni -  rekli su nam mesari na tržnici. 

Vlasnik farme pilića, peradar Mladen Rebar za 24sata je istaknuo kako je rast cijena piletine posljedica nestabilnih cijena žitarica, koje skaču kao i cijene goriva. 

Zbog poskupljenja i rata Europi se trenutno ne piše dobro...
Zbog poskupljenja i rata Europi se trenutno ne piše dobro...

'Upitno je hoćemo li nastaviti dalje raditi'

- Ne možemo predvidjeti kud će otići otkupna cijena pšenice i kukuruza. Već sad kad se kupuju sirovine, vidimo da je cijena svih žitarica enormno porasla. No moram reći kako od poskupljenja cijena piletine koristi imaju trgovci i klaoničari, a ne mi proizvođači. Mi imamo iste cijene već 20 godina. S obzirom na porast plina i struje, pitanje je hoćemo li nastaviti proizvodnju. To je veliki upitnik. Problem je što nitko ne vodi brigu o proizvođaču. Evo ja imam farmu za tov 50.000 pilića i godišnje proizvede 600 tona mesa. Upitno je hoćemo li nastaviti dalje raditi. Već smo u veljači bili pred dilemom da zatvorimo farmu-rekao je za 24sata Mladen Lebar.

Ističe kako ih je jako pogodilo drastično poskupljenje plina. 

-Nas 90 posto peradara grije na plin koji je poskupio 400 posto. U veljači mi je račun bio 25.000, a sad nam je došao račun na 75.000 kuna. Uz to je poskupjela i struja, pa sirovine za stočnu hranu, čije se cijene svako malo mijenjaju. Svi sad računaju da će cijene dodatno ići pod oblake-kazao nam je.

Blažić: Ne prijeti nam nestašica, ali doba jeftine hrane je prošlo
Blažić: Ne prijeti nam nestašica, ali doba jeftine hrane je prošlo

'Kilogram žive vage ostao isti zadnjih 20 godina'

Dodaje kako je u trgovinama dugo cijena kilograma čitavog pileta bila i po 15 kuna, što je navodi bilo nerealno.

-Mi smo se pitali zašto se to radi jer je tad cijena bila niska. No sad se dogodilo da su klaoničari i trgovci drastično podigli cijene. S druge strane, mi imamo ugovore s firmama koji otkupljuju od nas, i ostali smo na istim cijenama. Možda će se netko sjetiti da nama treba nešto promijeniti ili ćemo morati zatvoriti farmu. To neće biti slučaj samo kod mene, nego kod mnogih peradara. Cijena za kilogram žive vage 20 godina se nije promijenila, još uvijek se kilogram žive vage prodaje po 8 kuna. Mi smo na dnu ljestvice poskupljenja. Osjećamo se iskorišteni. Nama se ne plaća dovoljno niti se uzimaju činjenice koliko su nam otišli energenti-rekao je Lebar.

Ističe kako za svojih 50.000 pilića potroši 220 tona hrane, koja je sad drastično poskupjela.

Kol'ko ovo košta? Uskoro će u hrvatskim trgovinama proizvodi imati čak četiri istaknute cijene
Kol'ko ovo košta? Uskoro će u hrvatskim trgovinama proizvodi imati čak  četiri istaknute cijene

- Dakle dignuta je cijena piletine u dućanu, ali mi od toga nemamo ništa, a od nas dobivaju piletinu. To što je na tržnicama jeftinija cijena nego u trgovinama je ta jer na tržnicama prodaju mali klaoničari kojima je to dio obiteljskog posla pa sve rade sami, a ovo što se prodaje u trgovinama dolazi iz industrije. Uopće ne znamo što nas dalje čeka i što će se događati s cijenama piletine-zaključuje Lebar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.