Obavijesti

News

Komentari 0

Generali odlazi iz Rusije, Intesa Sanpaolo analizira poslovanje

Generali odlazi iz Rusije, Intesa Sanpaolo analizira poslovanje

Niz kompanija već je najavio povlačenje iz ruske agresije na Ukrajinu na koju je međunarodna zajednica odgovorila sankcijama Moskvi i ruskim tvrtkama

Vodeća talijanska osiguravajuća kuća Generali objavila je da se povlači iz Rusije nakon ruske invazije na Ukrajinu, dok najveća talijanska banka Intesa Sanpaolo poručuje da analizira poslovanje na ruskom tržištu.

Generali će zatvoriti ured u Moskvi i ugasiti poslovanje Europ Assistance, navodi se u priopćenju objavljenom u četvrtak.

Talijanska kompanija povući će se i iz uprave Ingosstrakha, vodećeg osiguravatelja u Rusiji u kojem ima 38,5 posto udjela.

"Ovog trena ne planiramo prodaju udjela u skoroj budućnosti, ali grupa analizira opcije", rekao je izvor upućen u temu.

Iz Kijeva u Poljsku evakuirali lavove i tigrove iz zoološkog
Iz Kijeva u Poljsku evakuirali lavove i tigrove iz zoološkog

Generali ističe da kontinuirano procjenjuju izloženost ruskom tržištu kroz ulaganja i poslovanje u sektoru osiguranja.

Niz kompanija već je najavio povlačenje iz ruske agresije na Ukrajinu na koju je međunarodna zajednica odgovorila sankcijama Moskvi i ruskim tvrtkama.

Talijanska banka Intesa Sanpaolo provodi stratešku analizira poslovanje u Rusiji, a zaposlenima u Ukrajini pomaže da napuste zemlju, rekao je glasnogovornik.

"Bez ikakvih rezervi osuđujemo to što se događa", rekao je glasnogovornik.

Analitičar Avdagić: 'Vrijeme je za europsko jedinstvo. Moramo poslati poruku da se ne bojimo'
Analitičar Avdagić:  'Vrijeme je za europsko jedinstvo. Moramo poslati poruku da se ne bojimo'

Intesa je financirala velike investicijske projekte u Rusiji, poput plinovoda Blue Stream i prodaje udjela u proizvođaču nafte Rosneft. Obrađuje više od polovine svih komercijalnih transakcija između Italije i Rusije, napominje Reuters.

U Ukrajini imaju 800 radnika i ističu da su im ponudili smještaj u drugim zemljama u kojima posluju.

>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<

Intesina kreditna izloženost Rusiji iznosila je na kraju prošle godine 5,57 milijardi eura, s udjelom u ukupnom kreditnom portfelju od 1,1 posto. Njezine podružnice u Rusiji i Ukrajini imaju imovinu od milijardu odnosno 300 milijuna eura i zajedno čine samo 0,1 posto bančine imovine.

Glasnogovornik UniCredita odbio je komentirati bi li druga najveća talijanska banka mogla poduzeti slične mjere u vezi sa svojim poslovanjem u Rusiji. UniCreditova podružnica četrnaesta je banka na ruskom tržištu, s oko 4.000 zaposlenih.

VIDEO Graljuk: Ruskom narodu nametnuo se čovjek bez duše i obraza. Ukrajina će pobijediti!
VIDEO Graljuk: Ruskom narodu nametnuo se čovjek bez duše i obraza. Ukrajina će pobijediti!

UniCredit, čija izloženost Rusiji iznosi 14 milijardi eura, lako bi apsorbirao potpuni otpis svog ruskog poslovanja, s obzirom na velike kapitalne rezerve kapitala, napominje Reuters.

Potpuni otpis poslovanja u Rusiji koštao bi UniCredit nešto više od milijardu eura, rekli su izvori u srijedu, i smanjio bi bančinu stopu adekvatnosti kapitala za 0,35 postotnih bodova.

Eventualni otpis ostavio bi ipak otvoreno pitanje oko šest milijardi eura prekogranične izloženosti, uključujući zajmove velikim poduzećima, dodaje Reuters.