Obavijesti

News

Komentari 319

Genocid u Iraku: Islamisti ubili 500 Jazida, neke žive zakopali

Genocid u Iraku: Islamisti ubili 500 Jazida, neke žive zakopali
5

Oni koji su uspjeli pobjeći, njih oko 150.000, još su zarobljeni u planinama. Danima su bez hrane, vode, bez ikakvog zaklona na suncu i temperaturi od 50 stupnjeva

VIDEO

Islamski militanti ubili su najmanje 500 ljudi, pripadnika Jazida, koji se nisu uspjeli skloniti tijekom njihova osvajanja Sjevernog Iraka. 

Vijest o masovnim ubijanjima potvrdio je za Reuters i irački ministar za ljudska prava Mohammed Shia al-Sudani koji je kazao da je među žrtvama bilo dosta žena i djece, te da su neki živi zakopani. Islamisti su više od 300 žena oteli kao roblje.

Jazidi su kurdska etno-religijska skupina koju karakterizira pripadnost specifičnoj heterodoksnoj religiji, odnosno sljedbi. Islamisti ih smatraju štovateljima Sotone zbog čega su često progonjeni. 

Oni koji su uspjeli pobjeći, njih oko 150.000, još su zarobljeni u planinama. Danima su bez hrane, vode, bez ikakvog zaklona na suncu i temperaturi koja se danju penje do 50 stupnjeva. Svakodnevno umiru u takvim uvjetima. Oko 20.000 Jazida pobjeglo je u Siriju nakon što su im kurdski borci otvorili koridor uspjevši nakratko zaustaviti islamiste.

Osim Amerikanaca spremni i Britanci i Francuzi

Američka vojska izvela je i treći krug napada na militante na sjeveru Iraka kako bi zaštitila Jazide. Avioni i bespilotne letjelice iz zraka su izbacili tone humanitarne pomoći, no većina paketa se razletjela pa nema neke koristi od njih. 

U kampanju protiv ISIL-a uključila se i Velika Britanija, koja je potvrdila da će pokrenuti dostavu humanitarne pomoći iz zraka, a nije isključena ni mogućnost uključivanja u vojnu misiju. 

Neposredno nakon što je Velika Britanija nagovijestila svoje uključivanje u vojnu misiju oglasio se i francuski predsjednik François Hollande, koji je rekao kako je i Francuska spremna uključiti se.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 319
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...